HRVATI POHRLILI PO ZALIHE / Tad se prava korona kriza još samo nazirala: Promet ljekarni u veljači porastao za - 19 posto!

Image
Foto: PIXSELL

Hrvati su već u veljači počeli stvarati zalihe lijekova i toaletnih proizvoda

30.3.2020.
16:25
PIXSELL
VOYO logo

Ludilo oko koronavirusa još nije bilo počelo, broj zaraženih do kraja mjeseca nije prešao brojku od pet, ali Hrvati su već u veljači počeli stvarati zalihe lijekova i toaletnih proizvoda za izolaciju koja nam je uslijedila. 

To se može zaključiti prema podacima o maloprodaji u veljači ove godine koje je danas objavio Državni zavod za statistiku. Prema tim podacima, u sektoru "Ljekarne, medicinski i ortopedski proizvodi, kozmetički i toaletni proizvodi", na godišnjoj razini, odnosno u odnosu na isti mjesec prošle godine, zabilježen je rast prodaje od 19,6 posto. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maloprodaja raste 66 mjeseci uzastopno

Ukupni promet na malo svih trgovina u odnosu na siječanj ove godine u veljači je porastao za 0,2 posto, a u odnosu na isti mjesec prošle godine 4,9 posto. Najveći utjecaj na rast uz već spomenute ljekarne imale su nespecijalizirane prodavaonice pretežno živežnim namirnicama koje su, u odnosu na veljaču prošle godine imale rast prometa od 13,3 posto.

VEZANI ČLANCI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska gospodarska komora u svom komentaru ovih rezultata istaknula je da promet u maloprodaji raste već 66 mjeseci uzastopno, a prekinut je jedino u svibnju 2019. godine kada je ostvaren godišnji pad od 1,9 posto. 

"Na rast prometa u ovogodišnjoj veljači određen je utjecaj imala i potvrda prvog slučaja koronavirusa u Hrvatskoj (25. veljače), nakon čega je uslijedio skok u potražnji za esencijalnim proizvodima za kućanstva", stoji u komentaru HGK. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Višegodišnja povoljnija kretanja maloprodajnoga prometa rezultirala su time da je u 2019. godini prestignuta razina realnoga prometa iz 2008. godine. Taj je trend pozitivno utjecao i na kretanja vrijednosti osobne potrošnje, tj. najveće komponente BDP-a (u 2019. godini razina od 58,1% BDP-a), koja od trećega kvartala 2015. godine kontinuirano raste na godišnjoj razini te tako pozitivno utječe i na ostvareni realan rast BDP-a kod kojega se u 2019. godini također bilježi veća razina od one iz 2008. godine", ističe HGK. 

Trajanje pandemije utjecat će na rezultate u narednim mjesecima

No, upozoravaju da će svjetska pandemija koronavirusa u velikoj mjeri utjecati na trgovinu na malo u narednim mjesecima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na podatke o kretanjima maloprodajnoga prometa u narednim mjesecima, ali i na razini cijele ove godine uvelike će utjecati trajanje pandemije koronavirusa, no zbog nemogućnosti predviđanja kretanja toga virusa, još uvijek je teško predvidjeti buduća kretanja prometa u trgovini na malo", zaključuju iz HGK.  

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo