'preporodio japansku politiku' / Tadić o atentatu na bivšeg japanskog premijera: 'Japan je pun policije, nisu smatrali da osiguranje treba biti jako'

Image
Foto: RTL Danas

'Oni su demokratsko društvo, prva demokracija u Aziji i kod njih se argumentira riječima i prosvjedima, a ne oružjem', poručuje Tadić

8.7.2022.
19:32
RTL Danas
VOYO logo

O atentatu na bivšeg japanskog premijera za RTL je govorio potpredsjednik Hrvatsko-japanskog kulturnog i gospodarskog društva Tonči Tadić.

Osvrnuo se na jako slabo osiguranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Japan je zasićen policijom za razliku od nas u Europi. Tamo svaki kvart ima mali policijski ured te su se policajci dužni odazvati u roku od tri minute. Iz tog razloga nisu smatrali da osiguranje treba biti osobito jako. Drugi razlog je izostanak bilo kakvih političkih atentata. Ne postoji tradicija političkog razračunavanja metkom. Oni su demokratsko društvo, prva demokracija u Aziji i kod njih se argumentira riječima i prosvjedima, a ne oružjem", poručio je Tadić.

Potvrdio da je ovo apsolutni primjer političkog atentata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čim netko svjesno priprema oružje da bi ubio bivšeg premijera, to je onda definitivno politički atentat. Ne znam što je razlog, je li to očaj nakon jako drugog lockdowna ili o politici Abea", kazao je.

Image
UBIJEN SHINZO ABE /

Nakon što ga je upucao u leđa atentator bivšeg japanskog premijera je uhićen, otkrio zašto ga je ubio

Image
UBIJEN SHINZO ABE /

Nakon što ga je upucao u leđa atentator bivšeg japanskog premijera je uhićen, otkrio zašto ga je ubio

Danas je policija poručila da je ubojica spomenuo organizaciju s kojom se on nije slagao, a Abe je bio član te organizacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što je jako bitno reći je da je liberalno demokratska stranka nastala 1950-ih amalgamiranjem velikog broja malih konzervativnih i desno liberalnih stranaka i oni su dugo godina bili jedna konfederacija. Naravno i dalje postoje frakcije unutar stranke. Sam LDP je na vlasti već godinama u kolaciji s budističkom strankom. A sad je li mu smetala ta suradnja s budistima, to će pokazati istraga", tvrdi Tadić.

Bivši premijer je Tončiju Tadiću dodijelio i prestižno odlikovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam njega doživio kao čovjeka koji je preporodio japansku politiku i stabilizirati gospodarstvo. Promijenio je vanjskopolitičku paradigmu, a to je da japanska vojska ne smije intervenirati nigdje izvan Japana. On je smatrao da Japan mora pružati pomoć saveznicima. Proveo je modernizaciju vojske. Imao je vrlo čvrst stav prema Sjevernoj Koreji i Kini. Pokušao je sklopiti mirovni sporazum s Putinovom Rusijom", objašnjava Tonči Tadić.

fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo