dobar posao u javnoj firmi / Tajni ugovori i milijunski bonusi u Hrvatskim šumama: SDP šuti, koalicijski partneri ih kritiziraju

Iako i dalje vrh SDP-a šuti, čak i njihovi koalicijski partneri milijunskim bonuse menadžerima u Hrvatskim šumama osuđuju

24.7.2016.
19:25
VOYO logo

Tajni ugovori tri člana Uprave Hrvatskih šuma i Tihomira Jakovine najvjerojatnije bi prošli ispod radara da nisu sami tvrtku tužili zbog neisplate 5,5 milijuna kuna bonusa - povrh plaća. 

Image
progovoio i o koaliciji /

Petrov: 'Sramotno je da je direktor Hrvatskih šuma dobio bonus jer je otpustio 1100 radnika i prodao nešto sirovina'

Image
progovoio i o koaliciji /

Petrov: 'Sramotno je da je direktor Hrvatskih šuma dobio bonus jer je otpustio 1100 radnika i prodao nešto sirovina'

Kako doznajemo, taj im je ugovor priskrbio za svaku godinu bruto iznos od 0,75 posto za predsjednika i 0,50 posto za člana Uprave razlike između ostvarene dobiti tekuće godine i najveće dobiti ostvarene u prethodnim godinama. Pokušali smo dobiti potvrdu tadašnjeg ministra poljoprivrede. Međutim, nije nam se javio na telefon. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kontaktirali smo i samog direktora Ivana Pavelića, koji ne želi govoriti dok traje spor. Iz Hrvatskih šuma tek dopis kako je rad Uprave tajan. Međutim, novac s kojim posluje ta državna tvrtka je javan.

"Da sam na njihovom mjestu i ja bih šutio. Mislim o tome isto što i svi građani Republike Hrvatske - da je to jednostavno sramotno da u RH na čelu državne tvrtke direktor dobije višemilijunski bonus jer je otpustio 1.100 radnika i uspio prodati nešto sirovine bez jasne strategije", poručio je Božo Petrov, tehnički potpredsjednik Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strategija Uprave bila je očita,  tvrdi predsjednik Sindikata. Lako je sada ‘napumpati’ dobit, kaže, kad se uspoređuje s godinama krize. 

"Najveći razlog za ovakvu dobit je to što je smanjen broj radnika u Hrvatskim šumama, što su radnicima povećane norme i što su povećane cijene drvnih sortimenata.
A radnici su dobili 2.500 kuna, a uprava 2,5 milijuna", upozorava Željko Kalauz, predsjednik Sindikata Hrvatskih šuma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako Mladen Pejnović, koji je upravljao državnom imovinom za Milanovićeve vlade tvrdi su tome pokušali stati na kraj, ovi ugovori iz snova pokazuju širok politički manevarski prostor.

"Postoji više od 90 poduzeća i situacije su vrlo različite i nema jednoznačnog odgovora. U principu svako trgovačko društvo ima svoj princip nagrađivanja", rekao nam je Mladen Pejnović, bivši predstojnik DUUDI-ja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi kandidat za resor poljoprivrede, šef HSS-a Krešo Beljak tvrdi kako bivša vlast nije smjela dopustiti ovakvo rasipanje novaca u javnoj firmi. 

"Smatram da je to nedopustivo i moralno upitno i da se u ovom stanju u kojoj se Hrvatska nalazi ne bi smjelo to dešavati. Ja znam ponešto o Hrvatskim šumama i znam da se tamo ne može biti tako velikog dobitka kakav je prikazan, ali znam da to nije izoliran slučaj", rekao je Beljak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obrazac ponašanja u javnim poduzećima već četvrt stoljeća, a u međuvremenu, kao po šabloni, iz svakog predizbornog govora možemo čuti kako je prvo s čim će se obračunati – klijentelizam I uhljebljivanje.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo