sve veća razlika među bogatima i siromašnima / Tako barem kažu brojke: Hrvati su u posljednjih 15 godina gotovo utrostručili svoje bogatstvo

Od 2000. do danas bogatstvo Hrvata naraslo je za čak 159 posto! Ovaj podatak objavljen je istovremno s onim drugim, prilično obeshrabrujućim - ekonomska nejednakost u svijetu nikad nije bila veća

28.11.2016.
18:47
VOYO logo

Hrvati su gotovo trostruko bogatiji nego na početku tisućljeća. Tako barem govore brojke. Istraživački institut banke Credit Suisse u godišnjem izvještaju donosi računicu - svijet je bogatiji za oko 3,5 bilijuna dolara.

Image
Već 16. godinu zaredom /

Švicarci najbogatiji na svijetu s prosječnim bogatstvom od 561.900 dolara po osobi

Image
Već 16. godinu zaredom /

Švicarci najbogatiji na svijetu s prosječnim bogatstvom od 561.900 dolara po osobi

Bogatstvo, mjereno u financijskoj imovini i nekretninama, najveće je u Švicarskoj gdje je svaki stanovnik u prosjeku težak preko pola milijuna dolara. Slijede Islanđani i Australci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S 22 tisuće dolaraHrvati su na 76. od 215 mjesta. Zanimljivo, bogatstvo Hrvata 2000. je u prosjeku iznosilo 8600 dolara, što znači da je do danas naraslo za čak 159 posto.

"Da, mi jesmo i po fondu financijske i realne imovine znatno bogatiji nego što smo bili 2000. godine", rekla je Marijana Ivanov s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A razloga je, objašnjava Ivanov, više. Štednja u bankama danas je 270 posto veća nego 2000. Gomila je novca u mirovinskim fondovima. Uoči krize  gospodarstvo je raslo kao i cijene stanova.

"U to vrijeme smo odobravali značajne iznose stambenih kredita, tako da je značajno povećan fond stambene nekretnine u rukama građana. To je njihovo vlasništvo i kao takvo isto djeluje na veličinu imovine", kaže. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane podaci istog istraživanja i onog Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj govore da jaz između bogatih i siromašnih nikad nije bio veći.

Deset posto ljudi posjeduje 89 posto svjetskog bogatstva. A samo 1 posto najbogatijih posjeduje gotovo polovicu bogatstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj je nejednakost na razini prosjeka zemalja Europske unije. No reforma poreza na dohodak koja rasterećuje najbogatije mogla bi pogoršati stanje.

"Prije bi se mogla iznijeti ocjena da je to korak u krivom smjeru što se tiče ekonomskih nejednakosti. Međutim, moguće je reformom u sustavu socijalnih transfera ublažiti te potencijalne negativne učinke koji će se vjerojatno osjetiti poreznom reformom", objašnjava Zdenko Babić sa Studija socijalnog rada Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobri primjeri u regiji, odnosno zemlje sa značajno manjom nejednakošću su Slovenija, Češka i Slovačka

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo