Ususret novim izborima / Tako je govorila Grabar-Kitarović: Prisjetite se žestokih debata nje i Bandića protiv Josipovića!

Poraz Ive Josipovića od Kolinde Grabar-Kitarović dogodio se na nikad tjesnijim predsjedničkim izborima

13.12.2019.
8:25
VOYO logo

Debatu predsjedničkih kandidata u prvom krugu nećemo gledati, jer je predsjednica ne želi, pa su je odbili i drugi kandidati. 

Ista ta predsjednica prije pet godina rado je sudjelovala u debati, ali tada je situacija bila posve obrnuta. Ona je tada bila izazivačica, ona je motivirala nezadovoljne, ona je predstavljala oporbu SDP-ovoj vlasti. Premijer je tada bio Zoran Milanović, predsjednik Ivo Josipović. 

I tada je izvela veliko iznenađenje: suprotno anketama i očekivanjima, pobijedila je Ivu Josipovića za 32.000 glasova i postala predsjednica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poraz Ive Josipovića od Kolinde Grabar-Kitarović dogodio se na nikad tjesnijim predsjedničkim izborima. Prije pet godina sve se zakuhalo već na prvom sučeljavanju kandidata. 

"Vjerujem da je moj program najbolji, nakvalitetniji i da će biti prepoznat od većine građana", rekla je Kolinda Grabar-Kitarović 21.12.2014. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ulaskom u drugi krug, u RTL-ovu duelu retorika se još više zaoštrila.

"U mandatu gospodina Josipovića bilo je više ovrha i više deložacija nego u cijeloj povijesti moderne Hrvatske", rekla je Grabar-Kitarović 4.1.2015. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Riječ je o ovrhama koje jesu bile u ovom vremenu, ali su one nastale temeljem dugova vremena HDZ-a i vlade u kojoj je sudjelovala moja protukandidatkinja", rekao je bivši predsjednik RH Ivo Josipović, 4.1.2015. 

Kolinda Grabar-Kitarović fokusirala se na neuspjehe Milanovićeve Vlade i time nastojala narušiti imidž i protukandidatu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je definitivno najgora Vlada u povijesti Hrvatske koju imamo i najteža gospodarska situacija u kojoj se nalazimo", kazala je Grabar-Kitarović tada.

Na sučeljavanjima priča se o prošlosti, a ne budućnosti

"Ja sam i premijeru i Vladi javno nekoliko puta rekao što mislim o njihovim pogreškama u gospodarskoj politici i predložio niz mjera koje su neke imale odjeka, neke ne", kazao je tada pak Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kod nas je bilo jedno odvajanje od SDP-a. Oni su u to vrijeme bili jako jaki na društvenim mrežama, potrošili su više novca od nas i plasirali puno lažnih vijesti.

Znači godinu prije Trumpa mi smo bili prepuni lažnih vijesti od kojih se Ivo Jospović morao braniti u javnim sučeljavanjima", objasnio je tadašnji član izbornog stožera Ive Josipovića, Krešimir Macan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A kako to obično biva, na sučeljavanju se umjesto o budućnosti, najviše pričalo o prošlosti, pa tako, jednako kao i danas, o prvom hrvatskom predsjedniku. 

"Vi znate moje mišljenje o predsjedniku Tuđmanu, on je velika povijesna figura sa svojim dobrim i ne dobrim stranama, o tome ne treba raspravljati, gledajmo u budućnost", rekao je tada Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da bi se izvukli iz ove krize, moramo postići nacionalni konsenzus po mnogim pitanjima i tu predsjednik Tuđman može biti uzor", pričala je tada Grabar-Kitarović.

Josipović je u svom programu za drugi mandat nudio ne baš atraktivne teme poput decentralizacije i mjera za dužnike. Grabar-Kitarović igrala je na kartu promjene i obnove zajedništva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I tada je pjevala od prvog dana, grlila djecu, posjećivala crkve. Josipović je obilazio tržnice, uživao u glazbenim notama, ali i branio svoje domoljublje.

"Evo, jesam li domoljub, jesam. Jel brinem o braniteljima- brinem. Brinem o Hrvatskoj, brinem, jel brinem o ljudima koji su u nevolji - brinem", rekao je Josipović 21.12.2014.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Josipović najviše birača izgubio u Zagrebu

"Javnost je mislila da je on nepobjediv i da u drugom krugu nije toliko bitno izaći. Ankete su pokazivale da on pobjeđuje, i eto, ne pojavite se na dan izbora i poslije žalite jer je vaš favorit izgubio", kazao je Macan. 

A Josipović je najviše birača izgubio upravo u Zagrebu. Za njega je glasovalo čak 50.000 birača manje nego 2009. kad je u drugom krugu bio s Milanom Bandićem

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Elitizam i licemjerstvo je odlika mog protukandidata, on je knjiški čovjek", pričao je 2010. gradonačelnik Milan Bandić o Josipoviću. 

"Iza mene i mojih studenata je ostalo puno kulture. Znate zašto je Troja propala, zbog trojanskog konja. Ja ne želim biti konj", govorio je 2010. Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ususret novim izborima, predsjednica je sada u poziciji u kojoj je nekada bio Ivo Josipović. Tada, kao izazivačica, kampanju je gradila protiv Zorana Milanovića, sada je on jedan od glavnih izazivača.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo