za sve željne tišine / Tek stotina ljudi, jedna trgovina i ni traga koroni: Ovo je mjesto na koje treba pobjeći

Image
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell

Stanovnici Žirja su tek nedavno, nakon duljeg vremena dobili i trgovinu prehrambenim artiklima

25.5.2020.
7:23
Duško Jaramaz/Pixsell
VOYO logo

Otok sa stotinu duša, jedini je trajno naseljen pučinski otok u šibenskom arhipelagu i ujedno potpuno ''korona free''.

Žirje je od Šibenika udaljen 12 Nm, dug je 12 km, njegova površina je 15,08 km2, a s 29 uvala obala od 41.8 km je prilično razvedena. Žirje administrativno pripada gradu Šibeniku, a živi onako, kako doista žive nerazvikani hrvatski otoci, skromno, staro i oskudno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Žirje kao otok je još uvijek oaza mira i tišine, ekološki je na najvišem nivou. Problem je to što nema vode nego se koristi voda iz gustirni. U tijeku su radovi na modernizaciji elektromreže na otoku'', kaže Damir Jerkov, pripadnik Hrvatske ratne mornarice.

Stanovnici Žirja su tek nedavno, nakon duljeg vremena dobili i trgovinu prehrambenim artiklima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Povezanost s kopnom je jedna linija trajektom i jedna katamaranom do Šibenika. Trajekt ide svakim danom u 11.30 iz Šibenika, sa stajanjem u Kapriju. Utorkom i četvrtkom staje i u Zlarinu, pa onda ukupno putovanje traje okrugla 2 sata. Inače je negdje oko sat i po. Što se tiče stanovništva, na otoku je manje od 100 ljudi, uglavnom je to starije stanovništvo, mislim da je prosjek preko 60 godina. Vikendom zna biti malo življe, ali opet nedovoljno za bilo kakav osjetniji napredak'', priča Jerkov.

U usporedbi s ostatkom zemlje, Žirjani žive ispod prosjeka. Barem 80% stanovništva živi od mirovina od kojih su opet većina zarađene u bivšem sistemu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žirjanima, kao i svim drugim otočanima veza s kopnom znači sve. Pristajanje trajekta dnevni je događaj, ali činjenica da na Žirju nemaju liječnika ni vode, a kad je malo više vjetra onda nemaju ni broda, ovaj otok svrstavaju u onu skupinu o kojoj bi se itekako trebali posebno brinuti.

''Ljeti bude nešto malo gostiju u apartmanskom smještaju. Stupica vela je dobro sidrište za jahtaše a ima tamo i konoba za goste'', pojašnjava Jerkov za Morski.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žirje je i korona-free zona. Nema zaraženih, nema bolesnih; zdravi, nasmiješeni i veseli ljudi i priroda ravna raju zemaljskom. Žirje je otok koje ovo ljeto treba posjetiti!

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo