Toplinski val nad Hrvatskom / Temperature padaju za nekoliko stupnjeva, ali još nema predaha - od utorka ponovno sve toplije

Iako će mnogi odmahnuti rukom i reći normalno je da je ljeti vruće, zimi hladno, a u špici kolona, nije baš normalno da samo jučer čak četiri starije žene odu na plažu i više se ne vrate

19.7.2015.
18:40
VOYO logo

Toplinski val nad Hrvatskom usijao je termometar i u hladu na 40 stupnjeva koliko je izmjereno na Mljetu. Iako će mnogi odmahnuti rukom i reći normalno je da je ljeti vruće, zimi hladno, a u špici kolona, nije baš normalno da samo jučer čak četiri starije žene odu na plažu i više se ne vrate. Upozorenja na opasne vrućine ipak očito - nikad dosta.

Kupanje na užarenom suncu jučer je bilo kobno za tri starije žene - utopile su se na plažama u Baškoj vodi, Tučepima i Strožancu. U sva tri slučaja intervenirala je splitska Hitna pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ulazak u more može izazvat niz razloga da srce prestane radit, da li je to poremećaj ritma, da li je to kontrakcija srčanih mišića to je teško reć.  Vjerojatno vrućina djeluje, ali imate isto utapljanja tijekom jutra idu vam penzioneri na ovu lokaciju u Splitu dokle dođu autobus  u 6 i po pa bez svijesti budu u 7 i po 8 teško, teško je povezati", izjavio je voditelj prijamno-dojavne jedinice Hitne pomoći u Splitu Miho Sušić.

Image
u blizini javne plaže /

Zagrepčanka se utopila u moru u Istri, građani primijetili kako tijelo ženske osobe pluta u plićaku

Image
u blizini javne plaže /

Zagrepčanka se utopila u moru u Istri, građani primijetili kako tijelo ženske osobe pluta u plićaku

Navečer se kod Poreča utopila i 74-godišnja Zagrepčanka. Dežurne hitne službe već danima imaju povećan broj intervencija - uz djecu, starije i kronične bolesnike na oprezu osobito trebaju biti trudnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Veoma teško, po danu i nekako jel' imamo dvije klime na odjelu, ali noći su jako sparne i uistinu teške", kazala je Slavica Đurić iz Zagreba. 

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

(Foto: Goran Stanzl/PIXSELL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato liječnici savjetuju: 

"Potrebno je provesti određeni period dana u ležećem položaju s povišenim položajem nogama potrebno je uzmati dovoljnu količinu izotoničnih napitaka", doao je kardiolog u KB Sveti Duh Dario Gulin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najgore je u većim gradovima: iako su u Zagrebu službeno u 13 sati izmjerena 34 stupnja na užarenom betonu čini se da je mnogo, mnogo više.

To je pokazao i termometar, koji je u desetak minuta s 34 skočio na 38 stupnjeva. Za takve nesnosne vrućine 'krivi' su toplinski otoci, koji nastaju zbog upijanja sunčeve energije u zgradama i asfaltiranim površinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni koji se od vrućina kriju u svojim domovima rashlađuju se klima uređajima. Zbog povećane potrošnje padaju rekordi. 

"U petak je bio rekord u ovoj godini u ljetnoj u satu kada je to bilo jedno gotovo 7,8 posto više ali proteklih 15 dana se troši puno više nego otkad je toplinski val stigao u Hrvatsku", kazala je Nada Kolega, glasnogovornica HOPS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljetne vrućine uzrokuju i požare -  a najteže je vatrogascima koji se s vatrom bore pod punom opremom. 

"Ovo je među idealnim uvjetima za nastanak I širenje požara te nama uvelike otežava ova vrućina u ovakvoj odjeći nije lako o par dana dežurati", dodaje zapovjednik DVD-a Kaštel Staroga Darko Maretić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako će sutra temperature pasti za nekoliko stupnjeva, još nema predaha, od utorka ponovno sve  toplije. 

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo