unutarstranački nemiri / Tepeš za RTL objavio povlačenje iz politike: u HDSSB-u izbio žestok sukob

Šestero ljudi preko noći je izbačeno iz HDSSB-a. Sada pučisti traže izbacivanje Glavaša. Uvrede i optužbe pljušte sa svih strana čineći nekada moćnu regionalnu stranku još krhkijom no što je ionako postala nakon izbora

26.10.2016.
19:00
VOYO logo

Od kad je Andrej Plenković povjerenje iskazao Nini Obuljen Koržinek - Koordinacija braniteljskih udruga mijenja retoriku. Afera HAVC nikada nije bila udarac na nju.

"Primjereno je bilo i našli smo potporu i razumijevanje u prošlom ministru kulture gospodinu Hasanbegoviću, i on je činio u svojoj nadležnosti koliko je mogao. Očekujemo isto tako od nove ministrice", Vlado Ošust, Hrvatsko društvo logoraša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, od nove ministrice traže da po hitnom postupku razriješi dužnosti cijeli vrh Hrvatskog audiovizualnog centra pa samim tim i sebe iz Upravnog odbora.

"Pozivam je da bez odgode da žurno učini ono što je dobila u zadatak od predsjednika vlade republike Hrvatske", savjetuje Zorica Gregurić, Koordinacija braniteljskih udruga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče Zlatka Hasanbegovića, Iako jasno pokazao što misli o svojoj nasljednici, ipak se povukao iz politike, a odbio je čak i predsjednika Saborskog odbora za kulturu. 

"On je sam rekao da je doživio politički poraz i da mu je izglasano nepovjerenje, on se konsolidira, vraća se u početnu poziciju i gleda tko ga može podržati i ima li potencijala", tvrdi analitičar Krešimir Macan. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U novoj politici Andreja Plenkovića koju Macan naziva ‘čišćenje od desnice’, oni koji se ne budu slagali mogli bi upravo Hasanbegovića iskoristiti kao simbol otpora.

"Hasanbegović vjerojatno cilja na to da bude nekakav novi lider prave desnice koje trenutno nema i nije zastupljena osim kroz zastupnike HDZ-a koji pripadaju Hasanbegovićevoj stuji", dodaje Macan. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, dok se on drži ‘po strani’- zbijanje redova na desnici, i to u Saboru, u ruke je uzeo Željko Glasnović i najavio novi klub zastupnika.

"Ja osobno mislim da u Hrvatskoj fali jedna konzervativna snaga, pokret, koji bi radio po temeljnim načelima konzervativizma", izjavio je Glasnović.

A u njemu vidi mjesto i za Hasanbegovića s kojim je, kaže, o tome razgovarao, ali nije ništa dogovorio. Kao i s Brunom Esih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A na donedavno pravoj desnoj strani - pravaškoj - dogodio se raskol. Nekadašnji šef HSP-a Ante Starčević, umjesto odlaska u Europarlament - za RTL kaže - potpuno izlazi iz politike.

"Da bi se bavio politikom moraš imati politički legitimitet, mojih 200 glasova na parlamentarnim izborima to nije pokazalo i zato se povlačim", rekao je Tepeš. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A da nije tako stranka bi ga ionako izbacila sama zbog dogovora s HDZ-om. Pravaši upravo tu, nadgledajući 'novi', vide svoju borbu.

"Ja sam već prije upozoravao da će doći momci iz Bruxellesa sa vrlo jasnim ciljem.
Ovih dana 100.000 članova HDZ-ovaca trgaju članske iskaznice, scena se mijenja u cjelosti. Mislim da je Hasanbegović poslužio HDZ-u kao cirkuski medo", tvrdi Pero Ćorić, glavni tajnik HSP AS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Macan upozorava, ovo je zapravo situacija tipična za razvijena društva Europe gdje krajnje desne stranke, uvijek opstaju; ali na marginama.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo