Trumpova crna lista / Teroristi, ratni zločinci, četnici i Ljubo Ćesić: kako se Rojs našao na američkoj crnoj listi?

Na američkoj crnoj listi za područje Balkana našle su se osobe pod sankcijama koje smiju putovati u SAD, a među njima je i Ljubo Ćesić Rojs, no puno veću buku izazvala je Trumpova ruska crna lista

30.1.2018.
22:25
VOYO logo

Trump za Rojsa ne zna, a neće ni Rojs upoznati ni Trumpa ni Bijelu kuću jer u Ameriku ne smije. Njegovo ime nalazi se na takozvanoj crnoj listi američkog Ministarstva financija.

“Ja nemam pojma kako sam se ja uopće našao na toj listi. 2003. godine kada je prvi put ta lista uspostavljena. U to vrijeme ja sam bio zastupnik u hrvatskom državnom Saboru. Stavljen sam na listu preko američke ambasade u BiH da ja rušim Dayton. Nemam blage veze ni o čemu.”, kaže umirovljeni general Ljubo Ćesić Rojs.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na listi se nalazi još nekoliko Hrvata. U Ameriku ne može ni general Stanko Sopta, kao ni haški osuđenici Dario Kordić, Mladen Naletilić Tuta, Vinko Martinović Štela, Mario Čerkez i Anto Furundžija. Osim Rojsa još je generala bilo na američkoj crnoj listi, ali su prije nekoliko godina skinuti.

“Za generala Antu Gotovinu zauzela se tadašnja ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, za generala mog prijatelja i suborca kako Gotovinu tako i Rahima Ademija zauzeo bivši predsjednik Josipović. Ja sam upoznao aktualnu predsjednicu meni dragu osobu, gospođu Kolindu Grabar Kitarović, ništa još nije napravljeno.”, kaže Ćesić Rojs.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na američkoj crnoj listi za balkan je i predsjdenik Republike Srpske Milorad Dodik kao i ratni zločinci Veselin Šljivančanin, Vojislav Šešelj, Ratko Mladić, Biljana Plavšić, Momčilo Krajišnik i Radovan Karadžić.

Trumpova crna lista za Rusiju zaoštrila je odnose dviju zemalja jer se na njoj nalazi cijeli Kremlj. Među 114 političara kojima je zabranjen ulazak u Ameriku je i premijer Dmitrij Medvjedev ali i ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. Blokirano je i 96 ruskih oligarha, uključujući i Romana Abramoviča.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ovo zaista nije prijateljski čin. To komplicira rusko - američke odnose koji su već komplicirani, ali i krši međunarodno pravo.”, kazao je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Putin nije među blokiranima, a ovaj potez shvaća se kao kazna Moskvi zbog uplitanja u američke izbore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Na listi se nalaze obični građani, radnici i cijele industrije koje stoje iza njih i tvrtki. Tako su mogli staviti svih 146 ljudi na ovaj popis. Koja je svrha toga? Ne razumijem”, kazao je Putin.

Kao ni Putin, Trumpa ne razumije ni Rojs. Ne smeta mu što ne smije u Ameriku, smeta mu da je na listi s teroristima i zločincima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Meni ne mogu naštetit ništa. Ja sam obišao Ameriku uzduž i poprijeko. Bio sam od Washingtona, New Yorka, Bostona, posljednji put 97 godine. Ne moram ni ić u Amerike. Jedino što moja obitelj pati iz razloga što ja nemam ni tekućeg računa od 2008. godine.”, rekao je Ćesić Rojs.

Da u Americi ima bilo kakvu imovinu i to bi mu bilo blokirano. Njemu i svima drugima koje su Amerikanci stavili na crnu listu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo