KRAJ NJIHOVE ERE / 'Teškaši' koji su izgubili u drugom krugu: Neki od njih su na lokalnu funkciju zasjeli daleke 2000. godine!

Image
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL, Zeljko Hladika/PIXSELL, Dino Stanin/PIXSELL, Dusko Jaramaz/PIXSELL, DAmir Spehar/PIXSELL, Goran Kovacic/PIXSELL
Image
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL, Zeljko Hladika/PIXSELL, Dino Stanin/PIXSELL, Dusko Jaramaz/PIXSELL, DAmir Spehar/PIXSELL, Goran Kovacic/PIXSELL

Nekim dugogodišnjim čelnicima lokalnih sredina građani su jučer pokazali prst dolje

31.5.2021.
10:55
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL, Zeljko Hladika/PIXSELL, Dino Stanin/PIXSELL, Dusko Jaramaz/PIXSELL, DAmir Spehar/PIXSELL, Goran Kovacic/PIXSELL
VOYO logo

Drugi krug lokalnih izbora donio je poraze nekoliko iskusnih i prekaljenih političara u svojim sredinama kojima su građani poručili da je njihovo vrijeme završilo. 

Ivan Čehok

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivan Čehok prvi je puta za gradonačelnika Varaždina je kao kandidat HSLS-a izabran još 2001. godine, prije punih 20. Neprekidno je u središtu Varaždinske županije vladao do 2011. godine, kada je podnio ostavku iz istražnog zatvora.

Na čelo Varaždina Čehok se je vratio kao nezavisni kandidat 2017. godine kada je u drugom krugu pobijedio kandidata SDP-ove koalicije Alena Kišića. No, ta druga era na čelu Varaždina za Čehoka je završila sinoćnjom objavom rezultata - izgubio je od SDP-ovog Nevena Bosilja za manje od 200 glasova i samo jedan posto razlike. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radimir Čačić

Aktualni predsjednik stranke Reformisti Radimir Čačić u hrvatskoj visokoj politici je od nezavisnosti. Početkom 90-ih suosnivao je HNS kojem je bio predsjednik u dva navrata, a visoke funkcije je imao i u Račanovoj i Milanovićevoj Vladi u kojoj je bio prvi potpredsjednik. U rujnu 2014. godine, nakon izbacivanja iz HNS-a, osniva Reformiste koji svoju utvrdu imaju na sjeveru Hrvatske. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi mandat župana Varaždinske županije Čačić je imao od 2005. do 2008. godine, a drugi mandat je osvojio izravno na izborima 2017. godine kada je u drugom krugu pobijedio kandidata HNS-a Predraga Štromara. No, kao i Čehok, ni Čačić ovaj puta nije uspio ponoviti mandat jer je jučer izgubio od HDZ-ovca Anđelka Stričaka za nešto manje od 2 tisuće glasova.

Image
nove karte nakon izbora /

Analitičari: 'Škoro je pomogao Tomaševiću, a pobjeda Puljka je veliki neuspjeh HDZ-a.' Evo zašto bi Split brzo mogao na nove izbore

Darko Milinović

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Niti dugogodišnji najpoznatiji lički političar Darko Milinović nije uspio izboriti novi mandat na čelu Ličko-senjske županije. Tradicionalna HDZ-ova utvrda i ove 2021. godine ostaje HDZ-ova jer je kandidat vladajuće stranke na državnoj razini Ernest Petry u drugom krugu pobijedio Milinovića s gotovo deset posto razlike.

Podsjetimo, Milinović je od 2000. bio u Predsjedništvu HDZ-a, bio je potpredsjednik Sabora u doba Ive Sanadera pa potom i ministar zdravstva i potpredsjednik Vlade Jadranke Kosor. Nakon izbacivanja iz HDZ-a osnovao je svoju regionalnu ličku stranku LiPO.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Goran Pauk

Lički bastion HDZ-a nije pao, ali zato je onaj šibensko-kninski jer župan Goran Pauk, koji je tu funkciju obnašao 15 godina, od 2006., izgubio u drugom krugu izbora od nezavisnog kandidata i bivšeg gradonačelnika Knina Marka Jelića. Pauk je prije četiri godine mandat dobio već u prvom krugu izbora i nije niti morao ići u pripetavanje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, u četiri godine se puno toga promijenilo te ga je sinoć premoćno pobijedio s više od 9 tisuća glasova razlike. 

Damir Bajs

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok je HDZ izgubio šibensko-kninsku, uspio je pomalo neočekivano osvojiti Bjelovarsko-bilogorsku županiju gdje s vlasti silazi dugogodišnji župan Damir Bajs. Bajs je prvi puta postao županom još 2000. godine, a na funkciji je bio do 2008. kada odlazi na funkciju ministra turizma u Vlada Ive Sanadera i Jadranke Kosor. 

Druga era na čelu županije trajala mu je od 2013. godine do jučer kada je izgubio od HDZ-ovca Marka Marušića. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivo Dujmić

Ivo Dujmić bio je gradonačelnik Opatije u tri mandata, no jučer četvrti nije uspio osvojiti. Kao nezavisni kandidat izgubio je od kandidata SDP-a, Dujmićeve bivše stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP-ovac Fernando Kirigin jučer je dobio 115 glasova više od Dujmića. Njihova borba, samo sada s drugačijim ishodom, se samo nastavila na onu od prije četiri godine, kada je Dujmić pobijedio Kirigina za samo 48 glasova.   

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo