Objasnio zašto referendum neće uspjeti / 'The Hunger Games' sustav Žarka Puhovskog! Evo kako bi trebala izgledati najučinkovitija izborna pravila

Image
Foto: PIXSELL

'Oni bi htjeli u članku 72. reći da neki zastupnici ne mogu sudjelovati u donošenju budžeta i kontroliranju vlade, što u Ustavu ne postoji do članka 81.'

21.5.2018.
12:52
PIXSELL
VOYO logo

Referendumska inicijativa "Narod odlučuje" od 13. do 27. svibnja prikuplja potpise za održavanje referenduma o izmjenama izbornog sustava, a iza nje, unatoč novim licima koji ju predstavljaju, stoji Željka Markić. Naime, nije ovo prvi puta da su, praktički isti akteri pokušali utjecati na mijenjanje izbornog sustava 2014. godine, no to im tada nije pošlo za rukom. 

Incijativa u svom novom pokušaju želi smanjiti broj saborskih zastupnika na 120, a pripadnicima nacionalnih manjina dati najviše šest mjesta. Zalažu se da po troje zastupnika s liste u izbornim jedinicima koje bi trebala pratiti granice županija i grada Zagreba i imati podjednak broj birača, u Sabor ulaze na temelju preferencijalnih glasova, da prag bude četiri, a ne pet posto. No žele i smanjiti prava zastupnika nacionalnih manjina jer ih smeta što oni mogu odlučiti o bitnim pitanjima, a zbog zabrane prikupljanja potpisa u nekim gradovima iz inicijative su danas najavili tužbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šef SDP-a Davor Bernardić danas se na konferenciji za medije osvrnuo na inicijativu ustvrdivši kako je njen cilj diskriminiranje određenih slabijih skupina u društvu. 

"Inicijativa, koja se ne pokreće slučajno, ima za cilj ukidanje Ustavom zakjamčenih prava nacionalnih manjina, u ovom slučaju da biraju i da budu birani sukladno izbornom rezultatu u RH i da na adekvatan način štite interese nacionalnih manjina", kazao je Bernardić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi inicijativa polučila uspjeh mora prikupiti najmanje 10 posto od ukupnog broja birača, odnosno 374.740 potpisa. Politički analitičar Žarko Puhovski smatra kako inicijativa neće skupiti dovoljno potpisa te tvrdi da su pitanja za referendum pisali ljudi koji nisu čitali Ustav. Inicijativa predlaže promjene u članku 72. Ustava u kojem stoji: "Hrvatski sabor je predstavničko tijelo građana i nositelj zakonodavne vlasti u Republici Hrvatskoj".

Puhovski tvrdi kako inicijativa u svom drugom pitanju. koje glasi: "Jeste li za to da se iza članka 72. Ustava Republike Hrvatske doda članak 72.a koji glasi: Zastupnici nacionalnih manjina odlučuju o svim pitanjima iz nadležnosti Hrvatskoga sabora, osim o povjerenju Vladi i donošenju državnoga proračuna?", predlaže promjene koje mogu doći samo u članku 81. jer se u njemu govori o funkcijama Sabora da donosi budžet i kontrolira Vladu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni bi htjeli u članku 72. reći da neki zastupnici ne mogu sudjelovati u donošenju budžeta i kontroliranju vlade, što u Ustavu ne postoji do članka 81. To je neznalački napravljeno i tu je zapravo pokušaj da se revanš utakmica dobije za težak poraz kojeg su doživjeli s Istanbulskom konvencijom", kazao je Puhovski za Vijesti.hr.

"Ako se traži smanjivanje postignutih prava manjina, što bih prihvatio jer sam o tome pisao prije 18 godina prvi puta, to se može tako da se uvede druga vrsta jamstva za njihova prava, a to njima nije palo na pamet", kazao je Puhovski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Može se uvesti posebna odrednica koja odgovara članku 380. starog socijalističkog Ustava Hrvatske koja bi uvela posebno povjerenstvo za zaštitu prava manjina kako bi se njima osigurala ravnopravnost koju ne bi imali u posebnim predstavnicima", dodaje. 

Objašnjava i kako bi po njemu trebao izgledati izborni sustav. "Ja petnaest godina, i više, zastupam miješani sustav. Znači sustav u kojem bi 60 zastupnica i zastupnika se biralo tako da se čitava zemlja podijeli 60 izbornih jedinica i u svakoj se bira po jedan, dakle da imamo svog neposrednog zastupnika, što sad nemamo", kazao je Puhovski čiji nas je prijedlog podsjetio na film 'The Hunger Games' u kojem se iz svakog okruga biraju dva natjecatelja koja potom kreću u borbu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objašnjava kako bi glasači imali samo dva glasa. "Jedan glas bi se mogao dati za osobu za koju se smatra da bi najbolje predstavljala lokalnu zajednicu, a drugi svjetonazorski za stranku, za listu koju prihvaćamo, pa bi se 60 mjesta s liste stranaka uvelo u Sabor, što znači da bi smo imali razmjeran sustav s čitavom zemljom kao jednom jedinicom", kazao je Puhovski te dodao kako bi državljani Hrvatske koji ne žive i nisu registrirani u Hrvatskoj imali samo drugi, svjetonazorski glas za stranke. 

Smatra kako zakav sustav omogućava da se riješe dva ključna problema. "Prvo, da budu odgovorni zastupnici biračima, što ovaj prijedlog inicijative ne riješava jer on se odnosi samo na dvije stranke, a to su HDZ i SDP. Samo oni mogu imati više od tri mjesta u nekoj izbornoj jedinici, a mijenjati sustav radi dvije stranke je neodgovorno. Drugo, očuvao bi se svjetonazorski pluralizam s drugih 60 mjesta", zaključuje Puhovski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo