Spor zbog ZDS / Thompsonov odvjetnik odgovorio pučkoj pravobraniteljici: 'Nek' ona malo bolje pročita Ustav'

Image

Thompsonov odvjetnik za RTL je kazao kako bi pravobraniteljica trebala malo bolje pročitati Ustav

27.11.2018.
16:54
VOYO logo

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović pozvala je Marka Perkovića Thompsona da odustane od pokliča "Za dom spremni" nazvavši ga suprotnim Ustavu i pravnom poretku Republike Hrvatske.

"Pokazalo se da je toliko događaja, okolnosti i prilika u kojima se relativiziraju ustaški zločini, a da to prolazi toleriranjem, prešutnim odobravanjem, ili, u nekim slučajevima, čak i odobravanjem. A sve je to suprotno hrvatskom Ustavu", kazala je Vidović u intervjuu Novom listu govoreći o novoobjavljenoj analizi u kojoj se kaže da relativizacija zločina NDH narušava temeljne vrijednosti Ustava, a izostanak reakcija otvara prostor mržnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o sudskoj praksi vezanoj uz određivanje prema ustaškom znakovlju, Vidović je kazala kako nema volje da se dođe do sudske instance koja ujednačuje sudsku praksu. Konkrekretno je mislila na pjesmu "Bojna Čavoglave" pjevača Marka Perkovića Thompsona kao i na, kako je napomenula, postrojavanje HOS-ove postrojbe u Splitu.

"Pjesma "Bojna Čavoglave" počinje pokličem "Za dom spremni". Taj je poklič suprotan Ustavu i pravnom poretku Republike Hrvatske, a bio je to, ponavljam, i 1991., i 1992. Sigurna sam da Marko Perković Thompson sve to dobro zna, ali očito je da mu to ne smeta da ga i dalje izgovara. Ako će to pomoći, evo, ja ga vrlo iskreno i dobronamjerno pozivam da odustane od tog pokliča – pod cijenu da ispadnem naivna", poručila je Vidović u intervjuu za Novi list. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Thompsonov odvjetnik: 'Za mene to nije sporno'

Thompsonov odvjetnik Davorin Karačić za RTL je kazao kako bi pravobraniteljica trebala malo bolje pročitati Ustav Republike Hrvatske jer to što ona navodi kada poziva pjevača da odustane od pokliča "Za dom spremni", tamo ne piše.

"Poručio bi joj da malo bolje pročita Ustav Republike Hrvatske, osobito Preambulu iz koje je vidljivo na temelju čega se temelji hrvatska državnost. Hrvatska nije nastala na antifašizmu nego su samo odluke ZAVNOH-a i jedan od sijedova hrvatske državnosti, a taj slijed počinje još od prvih hrvatskih kneževina. Završetak tog slijeda, barem u ovom trenutku, je Domovinski rat. Prema tome, Domovinski rat je izjednačen u najmanju ruku s nekakvim tekovinama antifašističke borbe", poručio je odvjetnik Karačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje kako izraz "Za dom spremni" za njega nije sporan te kako su ga u Domovinskom ratu koristili hrvatski branitelji, legalne vojne frakcije te da se kao takav nalazi na službenim obilježnjima vojnih formacija te se koristi kao dio službeno registriranog grba Udruge veterana.

"Za mene sam taj izraz nije sporan ukoliko se ne dovodi u vezu s NDH. Kada bi se doista dovodio uvezu s NDH onda bi se to moglo nazvati spornim", poručuje Karačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo