Na sudu od 2016. / Thompsonov odvjetnik za RTL o presudi: 'Očekivao sam ovu odluku. Čudno je što se postupak i vodio'

Ova odluka ne znači da bilo tko po ulici može vikati 'ZDS'

3.6.2020.
18:58
VOYO logo

Marko Perković Thompson dobio je još jednu sudsku pobjedu.

Njegov poklik "Za dom spremni" u pjesmi Bojna Čavoglave oko kojeg se već godinama lome koplja nije prekršaj. Odlučio je tako Visoki prekršajni sud velikom većinom sudaca.

Protiv tog pozdrava šibensko-kninska policija podnijela je optužni prijedlog prije 4 godine tvrdeći da se time remeti javni red i mir na javnom mjestu .

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
VISOKI PREKRŠAJNI SUD /

Thompson može bezbrižno uzvikivati 'Za dom spremni'! Sud još jednom presudio u njegovu korist

Image
VISOKI PREKRŠAJNI SUD /

Thompson može bezbrižno uzvikivati 'Za dom spremni'! Sud još jednom presudio u njegovu korist

"Vjerujte mi da kao čovjek, kao pravnik, kao domoljub nisam ni očekivao drugu odluku. Štoviše, mogu reći da mi je čudno zašto se uopće i vodio postupak", kazao je pjevačev odvjetnik Davorin Karačić.

Sve je trajalo od 2016. g.

Pravna saga trajala je od 2016. kada je Marko Perković od šibensko-kninske policije zaradio prijavu zbog glasnog uzvikivanja tog pozdrava tijekom proslave Oluje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Thompsonov odvjetnik poručuje kako u pjesmi nije riječ o pozivanju na mržnju, već je sve u kontekstu Domovinskog rata i hrvatskih branitelja.  

"S tim bojnim poklikom nisu činjene nikakve kažnjive radnje, nije se ubijalo druge ljude, samo zato što su drugi ljudi. Koristio se samo za podizanje morala i hrabrosti naših branitelja i za plašenje neprijatelja, jer se naš neprijatelj jako, jako bojao tog izraza", rekao je Karačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isto je od početka tvrdio i Thompson.

"Ne znam kome bi to palo na pamet..."

"Pjesma je snimljena '91. godine, ne znam zašto izdvajati neke stihove, ništa nije sporno u toj pjesmi. To je pozrdav iz Domovinskog rata, snimljena je pjesma o Domovinskom ratu i ona je danas kao što sam rekao jedan od simbola Domovinskog rata, ne znam kome bi to palo na pamet zabranjivati pjesmu iz Domovinskog rata", kazao je tada Thompson.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od ukupno 23 suca, jutros je glasalo njih 20. Četiri suca glasala su za prekršaj. 15 protiv. Jedan je bio suzdržan. 

Ipak, ova odluka ne znači da bilo tko može vikati po ulici "Za dom spremni" jer Visoki prekršajni sud danas je odlučivao samo o jednom pitanju, onom o prijavi tijekom proslave Oluje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok Marko Perković Thompson konkretan slučaj nije htio komentirati, pitanje je kako će ova odluka utjecati na buduće slučajeve jer taj poklik i dalje neki sudovi zabranjuju, a drugima nije sporan.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo