uzrokuje teška oboljenja / Tigrasti komarac proširio se uz Savu: hitno pojačana dezinsekcija

Image
Foto: RTL

U neposrednoj blizini Hrvatske uz rijeku Savu potvrđeno je širenje staništa tigrastog komarca

20.5.2016.
14:24
RTL
VOYO logo

Na području BiH uključivo i prostor u neposrednoj blizini Hrvatske uz rijeku Savu potvrđeno je širenje staništa tigrastog komarca koji je u toj zemlji prvi puta otkriven potkraj prošle godine pa se poduzimaju mjere kako bi se zaustavilo razmnožavanje tih kukaca poznatih po širenju virusa zapadnog Nila koji kod čovjeka može prouzročiti teška oboljenja poput meningitisa, prenijeli su u petak lokalni mediji u BiH.

Provjere koje je proveo Veterinarski institut Republike Srpske potvrdile su prisutnost tigrastog komarca na području Banja luke, Laktaša, Bijeljine, Bosanske Gradiške i Bosanskog Broda, prenio je banjolučki list "Glas Srpske".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj tog instituta Drago Nedić kazao je kako je o uznemirujućem otkriću odmah informiran entitetski Institut za javno zdravstvo koji je odmah naložio poduzimanje mjera za uništavanje tigrastih komaraca i njihovih staništa.

"Naše su preporuke da se u predstojećem razdoblju ozbiljno razmatra uništavanje tih komaraca kako bismo spriječili njihovo razmnožavanje", kazao je Nedić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo RS Radovan Bratić potvrdio je kako su odmah naložene pooštrene mjere dezinsekcije čiji je cilj sustavno uništavanje larvi komaraca jer se tako postižu najbolji učinci.

Tigrasti komarac vrsta je koja je u Europu dospjela 1979., a podrijetlom je iz jugoistočne Azije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukoliko na čovjeka prenese virus zapadnog Nila to može dovesti do oboljenja sličnog gripi, a u najtežim slučajevima zabilježene su upale moždane ovojnice odnosno meningitis i encefalitis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo