uoči praznika rada / Tisućama je prisjeo i prvomajski grah i obećanja političara: 'Tražimo od Vlade da se probudi'

Tradicionalna prvomajska povorka ove godine bit će bez Nezavisnih hrvatskih sindikata, koji će pred jednim trgovačkim lancem dijeliti letke protiv rada trgovina nedjeljom

29.4.2018.
19:09
VOYO logo

Za dva dana obilježavamo Međunarodni praznik rada. Najveća proslava u Hrvatskoj održat će se u Maksimiru uz tradicionalno besplatan grah, koji dijeli Grad Zagreb. Dvije sindikalne središnjice - Savez samostalnih sindikata i Matica hrvatskih sindikata ove godine pozvat će Vladu na reforme, dok će Nezavisni hrvatski sindikati pozvati na zabranu rada trgovina nedjeljom. 

No, mnogim radnicima, pa tako i onima sisačke rafinerije kojoj prijeti zatvaranje nije do proslave. Pune dvadeset i tri godine stiže na posao u sisačku rafineriju. Unatoč posljednjim najavama o zatvaranju proizvodnje u Sisku, Merlino se ne predaje. Borit će se za svoje i drugih 600 radnih mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gašenjem rafinerije ugasio bi se i Sisak.

"Tu su i vanjski koperanti. Mora se znati negdje 4-5 vanjskih kooperanata dolazi na svakog radnika rafinerije sisak i oni samim time gube posao i mali privatnici mali poduzetnici ce se ugasit, ako se zatvori rafinerija nafte Sisak", kazao je radnik sisačke rafinerije, Merlino Koren.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako im je kažu, svaki dan prvi maj jer stalno pozivaju Vladu da počne raditi, dva dana uoči praznika rada iz Stožera za obranu sisačke rafinerije poručuju:

''Vladi da se probudi i da primi radnike sisačke rafinerije koji će ponuditi rješenje za rafineriju Sisak i za cjelokupnu inu, a što se tiče našeg sindikalizma nažalost slab, slab i samo slab jer kakvo je stanje u državi od Jelačić placa do Markova trga trebalo bi biti 500 tisuća radnika, branitelja i svih ljudi, međutim imamo samo prazne govore opet", smatra Predrag Sekulić, koordinator Stožera za obranu Rafinerije nafte Sisak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govora s maksimirske pozornice bit će i ove godine odakle će Savez samostalnih sindikata i Matica hrvatskih sindikata Vladu pozvati na provođenje reformi:

"Mi zahtijevamo prvođenje reformi koje će ići u službu građana Republike Hrvatske. Konkrento, to se tiče pravednih plaća i boljih uvjeta rada kvalitetnog obrazovanja, dostojanstvenu starost, za bolje mirovine", kazala je Nediljka Bukijaš iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tradicionalna prvomajska povorka ove godine bit će bez Nezavisnih hrvatskih sindikata, koji će pred jednim trgovačkim lancem dijeliti letke protiv rada trgovina nedjeljom. U sindikatu upozoravaju i brojne radnike koji rade bez plaće i za minimalac.

''Hrvatska za razliku od drugih tranzicijskih zemalja nije progledala i u Hrvatskoj se još uvijek konkurentnost sustava rad i gospodarstva temelji na nisko plaćenim, slaboplaćenim radnicima i obespravljenim radnicima drugi koji su to uvidjeli podižu plaće, ali iz Hrvatske zbog tih razloga ljudi temeljno napuštaju zemlju'', rekao je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tisućama je tako prisjeo i prvomajski grah i obećanja političara.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo