Pod povećalom javnosti / Titov brod Galeb propada: Istražili smo hoće li ikada zablistati kao muzej u riječkoj luci!

Prošli natječaj za obnovu broda je propao jer je planirani trošak obnove bio nerealno nizak, što je produljilo rok za završetak radova

9.5.2019.
18:00
VOYO logo

Rijeka će se iduće godine okititi titulom europske prijestolnice kulture, ali od svih velikih projekata koji se tamo grade, pod povećalom javnosti od samoga je početka brod Galeb.

Iako derutan, zaštitu ima 24 sata dnevno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa stvarno je propao, bilo bi dobro da ga srede", kazao je strojar broda, Damir Stojanović.

Plan je bio otvorenje na ljeto 2020.

Tito se na njemu zabavljao sa svjetskim facama. Ono što je vrijedilo od namještaja, odneseno je i restaurirano, a ovo što je ostalo raspada se i ima užasno neugodan miris. Plan je bio da brod muzej bude otvoren na ljeto 2020.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sigurno promašujemo taj termin, govorimo otvoreno. Ako sve bude teklo glatko i po pitanju nabave i po pitanju rekonstrukcije, 9., 10. ili 11. mjesec je ono čemu se nadamo", rekao je pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke, Ivan Šarar.

Poništenje javnog natječaja produljilo je rok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi natječaj vrijedan 44 milijuna kuna

Grad je za obnovu Galeba u startu predvidio 33 i pol milijuna kuna. Remontno brodogradilište tražilo je 76 milijuna, pa za koji dan ide novi natječaj vrijedan 44 milijuna kuna.

Razliku od 10 i pol milijuna kuna platit će Grad, a do nje je došlo zbog znatnog propadanja broda, rasta konzervatorskih i protupožarnih  zahtjeva. Ipak, projekt EPK puno je više od Galeba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ponekad mi se čini da smo taoci priče oko Galeba s obzirom da od ukupno šest objekata koje smo obećali dva su već gotova, dva su u realizaciji, a Galeb i knjižnica su se malo zakomplicirali po pitanju javnih nabava. Galeb nije niti najskuplji projekt, ali čini se da zbog političkih okolnosti privlači najviše pažnje", kazao je Šarar.

Muzej grada Rijeke

Za godinu dana, u roku, bit će gotov Muzej grada Rijeke vrijedan 44 milijuna kuna. Nakon njega, otvorit će se jednako vrijedna Dječja kuća, prva u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sretan sam što radim nešto što će kasnije djeca koristiti", rekao je radnik Roberto Nikolić.

Kao i s Galebom, koji mjesec kasnit će se i s Gradskom knjižnicom. Ipak, Riječanima je to manje važno, ako propale gradske ruševine konačno zablistaju za nove generacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo