piše: matej devčić / Tjedni pregled: od uhljeba godine, presude Ratku Mladiću do zadnje predstave KUD-a Istražno povjerenstvo za Agrokor

Tko je briljirao ovaj tjedan, tko je ispao kukavica, a tko je dobio uzvišenu titulu kralja? Popis tih aktera zaista je dugačak

25.11.2017.
8:49
VOYO logo

Iza nas je još jedan tjedan u Lijepom našem Apsurdistanu kojeg bismo, i ovoga puta, htjeli što prije zaboraviti. Ipak, ne ide to tako lako uzmemo li u obzir da se problemi poput Agrokora, zastupnika od kojih imamo više štete nego koristi, nasilja nad ženama, demografskog pada stanovništva te uhljebljivanja kod nas baš i ne rješavaju.

Tko je briljirao ovaj tjedan, tko je ispao kukavica, a tko je dobio uzvišenu titulu kralja? Popis tih aktera zaista je dugačak, a mi vam ga donosimo u nastavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadnja predstava kulturno umjetničkog društva Istražno povjerenstvo za Agrokor

Kulturno umjetničko društvo, u daljnjem tekstu KUD, Saborsko istražno povjerenstvo za Agrokor u utorak je imalo svoj zadnji nastup. Naime, predstave povjerenstva nisu se svidjele vladajućima.

Niti doajeni političkog kazališta, poput Jože Manolića, čovjeka koji je nakon svega što je napravio za Hrvatsku dobio, kako se i sam požalio, pokvareni slušni aparatić našeg zdravstva, Borislava "Ja ću vam reći što hoću, a ne što želite" Škegre i najpoznatijeg hrvatskog vicmahera Stipe Mesića, nisu svojim izvedbama uspjeli spasiti daljnje održavanje predstava KUD-a Saborsko istražno povjerenstvo za Agrokor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, neposredno prije gostovanja Bože Prke, HDZ je odlučio uništiti predstavu pa je oporbenjacima javio kako se neće pojaviti na izvedbi i da KUD Saborsko istražno povjerenstvo za Agrokor prestaje s izvedbama jer tako nalaže zakon. No, bez obzira na njihovu odluku i gašenje KUD-a, Nikola Grmoja, Orsat Miljenić, Ivica Lovrinović i Gordan Maras odlučili su održati monologe u kojima su odaslali poruke o kršenju Ustava i zakona. 

KUD Saborsko istražno povjerenstvo za Agrokor bilo je kratkog vijeka, no obećali su da će pronaći nove načine za svoje izvedbe kako publika ne bi bila zakinuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mladić, koji je u Haagu htio biti luđi od Šešelja, napokon osuđen za zločine

Ratko Mladić, jedan od nekolicine najvećih balkanskih krvnika, odlukom vijeća Haaškog suda osuđen je na doživotni zatvor po svim  točkama optužnice. Mladića se tereti da je kriv za zločine protiv čovječnosti, teroriziranje, napade na civile, uzimanje taoca i počinjenje genocida u Srebrenici.

Oslobođen je krivnje za točku optužnice u kojoj ga se teretilo za genocid u nekoliko općina istočne BiH jer je vijeća Haaškog suda zaključilo da počinjeni zločini nisu imali obilježje genocida.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, apsurdan je to bio trenutak - s jedne strane pravda je zadovoljena, Mladić je napokon osuđen, a s druge strane Milorad Dodik tijekom intervjua za Deutsche Welle uzima kemijsku olovku u ruke i crta nove granice na Balkanu - preciznije nove granice Velike Srbije - tvrdeći kako sanja dan kada Bosne i Hercegovine kao države više neće biti. 

No, kada se podvuče crta - Ratko Mladić dobio je što je i zaslužio. Njegovo ponašanje na suđenju pokazalo je kolika je zapravo kukavica koja se ne može suočiti s istinom, a ne heroj kako mu tepaju u bližem susjedstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegovo odmahivanje glavom na optužbe, izazivanje incidenata i je***e majke sucima jasno pokazuje o kakvom se čovjeku radi. Doduše, koliko god je Mladić htio ispasti muškarac, svojim ludilom nije uspio nadmašiti Šešelja o čijim se ispadima u haaškoj sudnici dan danas priča.

No nije ludilo bila jedina komponenta Mladićeve obrane. Zdravstveni problemi bili su karta na koju je također pokušao igrati, pa je njegova obrana tražila da mu se odgodi izricanje presude zbog, kako su tvrdili, visokog tlaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj manevar mu nije uspio, a on je preko sina poručio kako će se boriti dok je živ. Ako uzmemo u obzir da je preživio srčani i moždani udar tijekom godina u bijegu prije no što je uhićen u Srbiji 2010. godine te sve njegove probleme sa zdravljem koji dolaze s njegovim godinama, izgleda kako će Mladićeva borba, barem iz ove perspektive, biti zaista kratka. 

Teatar apsurda zvan Hrvatski sabor

O teatru apsurda čije smo upriličenje imali priliku gledati u srijedu i četvrtak u Hrvatskom saboru, pisali smo ranije ovoga tjedna. Vika, galama, vrijeđanje, prijetnje, samo su dio epske dvodnevne izvedbe u kojoj su zastupnici pokazali spektar različitih likova i samu besmislenost svog posla koji im svaki mjesec donosi impresivnu svotu novca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gordan Jandroković igrao je ulogu popularnog Njonje koji se obračunavao s orkestrom Oporba pod ravnanjem glazbenog maga Ive Josipovića. Najbriljantnija izvedba bila je ona Kreše Beljaka, koji je tom prilikom uprizorio lik siledžije koji će, čim mu spomenete zakon jačeg, zacupkati poput zapuštene verzije Connora McGregora koja je još uvijek spremna na obračun šakama između populističkih ispada. 

Jandrokoviću nije bilo lako ni s bivšim partnerima iz redova Mosta, pogotovo s Nikolom Grmojom. Teško je utvrditi je li Jandroković bio samo ljubomoran na Grmoju, jer je Mostovac kao pretendent na čelo prvaka drame imao intervju, ili je samo žalio što i sam ne igra ulogu lika s karakterom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdio je Jandroković da mu Grmoja prijeti pa mu je poručio, kopirajući onaj drugi spektar branitelja anti-šatoraša, "Ja se vas ne bojim". Izvedbu kulturno umjetničkog društva Zastupnici, koju je pokrenuo raspad kulturno umjetničkog društva Saborsko istražno povjerenstvo za Agrokor, pratili su srednjoškolci za koje se valja nadati da su dovoljno pametni, uz sav taj Google, da shvate poantu Teatra Apsurdistan.

Nagrada za uhljeba godine odlazi u Sisak

Milan Bandić je početkom godine otvorio natjecanje u uhljebljivanju. Naime, zapošljavanje obitelji Nevistić priskrbilo je Bandiću dobru šansu da bude pobjednik natjecanja, pogotovo nakon što su se o tom slučaju raspisali i njemački mediji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, čini se kako Bandić nije očekivao da ima protukandidata, jer zagrebački gradonačelnik je, budimo realni, toliko oličenje savršenstva da ni u jednoj sferi u kojoj djeluje protukandidata nema. Tako barem tvrdi tijekom svakog svog obraćanja novinarima.

Upravo taj jedan jedini protukandidat dostojan Bandića dolazi iz redova HDZ-a. Radi se, naime, o Željku Krapljanu, čovjeku iz Siska koji je dobio titule novog kralja uhljeba, uhljeba svih uhljeba, superuhljeba i majstora svog zanata kakvog još dosad nismo sreli, što je dovoljan razlog da Miki bude barem malo ljubmoran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krapljan je shvatio kako stvari funkcioniraju - dobio je svoj peti posao u državnoj službi, postao je i on jedan od stotinu direktora u Hrvatskim cestama, a svaki put kada bi mijenjao radno mjesto uhljeba uspio dobiti lijepu otpremninu, čak i kada bi unutar iste tvrtke mijenjao radno mjesto. 

Neko vrijeme je hinio rad u Ministarstvu obrane odakle je otišao s 209 tisuća kuna otpremenine, pa se zatim premjestio u HAC gdje je promijenio dva radna mjesta i na transferu s jednog na drugo dobio još 140.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon HAC-a vraća se u Sisak gdje ga tadašnji HDZ-ov gradonačelnik Dinko Pintarić, čovjek koji je počinio kazneno djelo sklapanja štetnog ugovora čime je oštetio Grad Sisak za 96,829.756,63 kuna, postavlja za direktora Tržnica. Osmijeh na licu Krapljan je vjerojatno imao nakon što je HDZ izgubio izbore u gradu jer je nakon promjene vlasti uzeo novu otpremninu u iznosu 132 tisuće kuna. 

Sisački ga HDZ vodeći se demokršćanskim načelima ponovno zbrinjava, jer svom bližnjem valja pomagati, pa ga namješta za savjetnika u Razvojnoj agenciji sisačke županije Simora. Ni ondje ne ostaje dugo pa odlazi uz otpremninu od 150.000 kuna neto. Krapljan je, zbog svega navedenog, definitivno vrlo blizu da pobjedi u natjecanju u uhljebljivanju. Znači li to da se Miki mora potruditi malo više? Baš i ne. Samo se mora učlaniti u HDZ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trebamo li se uhvatiti u koštac s rješavanjem uhljeba? Trebamo, ali to bi bilo izvedivo da nakon smjenjivanja jednog ne nikne njih 32. Što će postati sve teže jer uhljebi evoluiraju, kao što je vidljivo na primjeru Krapljana, ali i na primjeru samouhljeba i direktora sanacijskog odlagališta Piškornica Mladena Jozinovića koji je potpisao ugovor sam sa sobom u kojem stoji da ima pravo na dodatnih 10.000 kuna naknade mjesečno i bonus od 10 posto dobiti.

S obzirom na to da je Piškornica sanacijsko odlagalište prošle godine imala 10,2 milijuna kuna dobiti, Jozinović je sebi ispatio milijun kuna dodatnog bonusa što znači da je uz 18.500 kuna plaće i 10 tisuća kuna naknade mjesečno, dobio i milijun kuna za uspješno poslovanje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To mu i nije bilo teško isplatiti jer ima ugovoren dovoz otpada s područja četiri sjeverozapadne županije po fiksnim cijenama, a centar nema velikih troškova. Božica pravde, čuda li, nije progledala Jozinoviću kroz prste, pa je on na kraju smijenjen. Nije poznato je li i on bio jedan od kandidata u natjecanju za uhljeba godine, ali s obzirom na zarađen novac čak da i je diskvalificiran, to mu uopće ne bi teško palo.

Zlostavljači žena u visokoj politici, ubijanje žena na drastično visokim razinama, trudnicama se daju otkazi, a o demografiji se ne priča

Kako izgleda slika hrvatskog apsurda? Zamislite Alojza Tomaševića, požeškog župana iz redova HDZ-a, kako u Slavonskom Brodu na 3. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, sjedi nasmiješen nasuprot Plenkovića, alfe i omege HDZ-a koji oko svog čovjeka, koji zlostavlja svoju ženu, nije učino ništa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjerodostojno je to i u skladu s tradicijom HDZ-a, ali ne i s tradicijom demokršćana koju ta stranka želi zastupati. Ako Plenkoviću obiteljsko nasilje nije dovoljan alarm, onda bi se zaista trebao zabrinuti zbog činjenice da je prema podacima MUP-a u Hrvatskoj prošle godine ubijeno 20 žena, najviše u zadnjih sedam godina.

Razloga za brigu ima i zbog toga što osobe koje preferiraju HDZ, poput Zdravka Mamića, smatraju da su žene stup društva jer ipak one brinu o obitelji. A ako nema žena, nema ni i one, po HDZ-u ispravne obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A i njih je u Hrvatskoj sve manje. Raseljavaju se po svijetu u potrazi za boljim životom, a to postaje problem koji je poprimio drastične razmjere, tvrdi hrvatski demograf Stjepan Šterc.

U krajnjoj liniji, nasilje nad ženama nije jedini problem s kojim se pripadnice ljepšeg spola suočavaju i na kojeg se ukazalo tijekom ovoga tjedna. Prema ispitivanju koje je provedeno u rujnu 2017. godine, 57 posto žena susrelo se s protuzakonitim pitanjima na razgovoru za posao, a čak 87.7 posto nije upozorilo poslodavce na tu nezakonitost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je potaknulo inicijativu pod nazivom 'Radno i ravnopravno' koja je tijekom ovog mjeseca provela akciju 'Znate li što su nam rekli?', u kojoj su se pod istoimenim hashtagom na društvenim mrežama objavljivale serije fotografija koje otkrivaju što točno žene, majke proživljavaju na radnim mjestima u Lijepoj našoj - dakle čitav niz seksističkih i diskriminirajućih komentara. 

Hoće li se odnos prema ženama i demografija uopće popraviti u Hrvatskoj? Možda. I to vrlo brzo. Kada cijene i dugovi budu previsoki, ako već nećemo imati struje, onda barem, dok ženi pod svijećom čitamo poeziju, možemo popraviti demografiju vodeći se HDZ-ovim geslom -  "J****e se".

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo