VELIKA ANKETA / Tko će sve izazvati Milana Bandića? Tko ima šanse? Što kažu stručnjaci, a što kažete vi?

Image
Foto: Pixsell

"Zagreb se dosad dobijao u Sesvetama i Dubravi. Da bi tu prednost stigli ili morate napraviti istu toliku prednost u ostatku Zagreba ili izbiti dio glasova iz tvrđava desnice", kaže Krešimir Macan

15.11.2020.
8:00
Pixsell
VOYO logo

Nastavak vladavine Milana Bandića ili neko novo lice na čelu glavnog grada. U svibnju sljedeće godine građanke i građani Zagreba birat će novog/starog gradonačelnika, ali i smjer kojim žele da glavni grad ide iduće četiri godine.

A tko sve želi pobijediti Milana Bandića i biti gradonačelnik Zagreba? Ozbiljne namjere, pa ako hoćete i kandidaturu za gradonačelnika/cu Zagreba već su istaknuli Tomislav Tomašević iz platforme Možemo!, nezavisna kandidatkinja i bivša ministrica pravosuđa, odvjetnica Vesna Škare-Ožbolt, sin nekadašnjeg nogometnog izbornika, arhitekt Otto Barić mlađi, te aktualni zastupnik u Gradskoj skupštini Renato Petek. U SDP-u takve ambicije ima i bivši saborski zastupnik Gordan Maras, ali još uvijek službeno nije kandidiran. Službenog kandidata nemaju ni HDZ, ali ni Most i Domovinski pokret...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kandidat s najviše šansi?

Kao kandidata s najviše šansi da pobijedi Milana Bandića mnogi vide Tomislava Tomaševića iz platforme Možemo! Dugogodišnji kritičar načina vladanja Milana Bandića i na parlamentarnim izborima ostvario je više nego dobar rezultat na razini cijele Hrvatske, a posebno u Zagrebu pokazavši time da ga popriličan broj građana vidi kao najozbiljniju alternativu aktualnom gradonačelniku. Tomislav Tomašević drugi put će se kandidirati za gradonačelnika Zagreba. U svibnju 2017. godine bio je tek jedan od desetero kandidata. Iako tada nije uspio ozbiljnije ugroziti Milana Bandića, činjenica je da je platforma Zagreb je naš, čiji je on bio kandidat, osvojila par mandata u Gradskoj skupštini. Nekoliko godina kasnije, Tomašević se prometnuo u vodećeg kandidata za preuzimanje Zagreba. 

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Tomislav Tomašević. FOTO: Marko Prpić/PIXSELL

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne(očekivana) kandidatura

Mnoge je iznenadilo kad je bivša ministrica pravosuđa i bliska suradnica Franje TuđmanaVesna Škare Ožbolt obznanila svoju kandidaturu za gradonačelnicu Zagreba. Iako je već neko vrijeme politički u drugom planu i nije toliko prisutna u javnosti, Škare Ožbolt odlučila se izazvati Milana Bandića. 

Kako je i sama naglasila, na tu odluku nagnao ju je pristup rješavanju problema stanovnika nakon potresa, korone i poplave. Smatra da Zagreb godinama stagnira u razvoju, nema pravih investicija, a dobar dio proračunskog novca potrošen je bez jasne namjene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Vesna Škare Ožbolt. FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Otto Barić mlađi

Kao što je mnoge iznenadila kandidatura Vesne Škare Ožbolt, pomalo neočekivana bila je i objava kandidature Otta Barića mlađeg, sina legendarnog nogometnog trenera Otta Barića. Kako je naglasio u nekoliko javnih nastupa, jedan od glavnih motiva kandidature je - potres. Naime, okosnica njegovog programa je obnova glavnog grada. Ideja mu je osmisliti pedesetak ključnih projekata koji će Zagreb temeljito urbano obnoviti. U javnosti je dosta govorio i o jednoj od najvećih sramota glavnog grada - maksimirskom stadionu. Odnosno, obnovi istog. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imam jasnu ideju što napraviti. Kao arhitekt, mislim da je najsvrsishodnije srušiti stadion i napraviti novi. Dvije su opcije, da se ruši postupno, tribina po tribina, to traje dvije-tri godine i to je komplicirano, skuplje i dulje traje. S obzirom na to da u Maksimiru ima dovoljno mjesta, treba napraviti jedan masterplan za cijelo to područje i po meni je idealan stadion od oko 30 tisuća mjesta, kao Rapidov u Beču ili ovaj u Budimpešti. Nikakav nacionalni stadion, ali što uopće znači “nacionalni", rekao je Barić, koji ima jednu dodatnu ideju.

"Možda je bolje izgraditi ga malo južnije, tamo gdje je sad onaj pomoćni teren. Ovaj srušiti i tamo prema sjeveru staviti terene za trening, prema šumi. Neka to bude svojevrsni Dinamov Milanello", kazao je Barić mlađi za Sportske novosti prije nešto manje od mjesec dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko je zasad poznato, iza njegove kandidature ne stoji ni jedna stranka.

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Otto Barić mlađi. FOTO: RTL

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Renato Petek

Nezavisni zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Renato Petek najavio je kandidaturu za zagrebačkog gradonačelnika simbolično se dovezavši pred ured aktualnog gradonačelnika Zagreba Milana Bandića u ražalovanom kombi vozilu Hitne pomoći. Petek je pred novinarima najavio da će imati u kombiju imati svoj pokretni ured i biti od pomoći i na raspolaganju svojim sugrađanima. 

"Grad Zagreb je trenutno bombonijera iz koje se časte mnogi – prijatelji, kumovi, brojni koalicijski partneri. To treba prestati. Vrijeme je za promjen", poručio je tada Petek kazavši da je zainteresiran za suradnju sa svima kojima nije cilj samo smijeniti Bandića, nego i odgovorno i uspješno upravljati Zagrebom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavio je tako samo niz kritika koje gotovo pa svakodnevno iznosi na račun aktualnog gradonačelnika i njegov način vladanja Zagrebom.

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Renato Petek

Renato Petek. FOTO: Marko Lukunić/PIXSELL

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko će biti kandidat SDP-a?

Iako već mjesecima putem društvenih mreža šalje jasnu poruku kako želi biti kandidat SDP-a za gradonačelnika Zagreba i odbacuje mogućnost odustajanja od kandidature i podrške primjerice Tomislavu Tomaševiću za kojeg mnogi tvrde da ima najveće šanse pobijediti Bandića, Gordan Maras i dalje nije dobio javnu podršku stranke za kandidaturu. Štoviše, u medijima se proteklih dana zavrtjela priča kako vrh SDP-a uopće ne vidi Gordana Marasa kao aduta za utrku s Bandićem u Zagrebu. Naime, na Iblerovom trgu sve češće se spominje i ime Joška Klisovića, bivšeg zamjenika ministrice vanjskih poslova i SDP-ova saborskog zastupnika. No, treba napomenuti, sve te informacije neslužbenog su karaktera. Ipak, Maras i dalje na društvenim mrežama šalje poruke da je spreman za borbu s Bandićem...

Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Gordan Maras. FOTO: Matija Habljak/PIXSELL

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ, Most, Domovinski pokret

Vili Beroš, Zdravko Marić, Domagoj Ivan Milošević, a onda i Damir Vanđelić te Mislav Herman. Ovi HDZ-ovci zadnjih su se dana spominjali kao potencijalni kandidati te stranke u utrci za gradonačelnika Zagreba. Što i ima smisla. Prvi je ministar zdravstva, svakodnevno prisutan u medijima zbog borbe s koronavirusom. Iako je već neko vrijeme jasno da hrvatski zdravstveni sustav sve teže vodi bitku s koronom, Beroš i dalje u javnosti ima pozitivan imidž. Drugi je ministar financija, također svakodnevno prisutan u medijima. Bez afere i skandala, što u privatnom životu, što u ministarstvu kojeg vodi. Unatoč ne baš glasnim kritikama, Marić u javnosti ima imidž ministra koji koliko-toliko državne financije, unatoč koronakrizi, drži pod kontrolom. Kao treće ime prije nekog vremena "iskočilo" je ima Domagoja Ivana Miloševića. 

"U vrhu stranke o tome za sada još nije donesena nikakva odluka, ali točno je da se Milošević u nekim razgovorima spominje kao mogući kandidat. On svakako ima želju za time, već se aktivno priprema i okuplja ekipu, ali tek treba vidjeti hoće li se stvari odvijati u tom pravcu", kazao nam je za Jutarnji list početkom rujna jedan visoki dužnosnik HDZ-a. Koliko je to realno, trebali bi saznati uskoro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je imenovan na čelo Fonda za obnovu Zagreba, ime Damira Vanđelića počelo se spominjati u kontekstu kandidata HDZ-a za prvog čovjeka metropole. A u zadnje vrijeme sve se više barata imenom i gradskog zastupnika Mislava Hermana koji bi uz potporu stranke trebao postati novi šef zagrebačkog HDZ-a i kandidat za gradonačelnika u svibnju iduće godine.

Image
Foto: Pixsell
Image
Foto: Pixsell

Damir Vanđelić. FOTO: Pixsell

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se Mosta tiče, u javnosti se najviše spominju dva imena, i to bračni par Raspudić. Dakle, prema svemu sudeći, odluka bi mogla pasti između Marije Selak Raspudić i Nine Raspudića.

Image
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Image
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Nino Raspudić i Marija Selak Raspudić. FOTO: Emica Elvedji/PIXSELL

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A kada je u pitanju Domovinski pokret, kao potencijalno najprepoznatljiviji kandidat svakako iskače ime bivšeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

Ujedinjenje ljevice i dijela centra iza jednog kandidata?

Komunikacijski stručnjak Gordan Turković u izjavi za RTL.hr kaže da, osim Tomislava Tomaševića, u Zagrebu još uvijek ne vidi nekog kandidata koji ozbiljno može ugroziti Milana Bandića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Posebno je zanimljivo da dvije najveće stranke, HDZ i SDP, ne barataju s nekim jačim imenima. Barem ovo što se u posljednjih par dana može pročitati u medijima. U nekoj drugoj situaciji rekao bih da možda još uvijek čuvaju neka imena ili pregovaraju s nekim „iznenađenjima“, ali previše je probnih balona pušteno da bi se moglo pomisliti da postoje neke bolje opcije", kazao je Turković i dodao:

"Ako gledamo matematički posljednje izbore u Zagrebu, odnosno u kojim dijelovima grada ili administrativnim zonama je Milan Bandić ostvario najveće razlike u glasovima od svojih protukandidata, ujedinjenje ljevice i dijela centra iza jednog kandidata zasad se čini kao jedina razumna opcija koja bi se mogla nadati pobjedi. U ovom slučaju, to je svakako Tomislav Tomašević kao najeksponiranije lice iz tog političkog spektra te netko za koga se čini da trenutno drži najveći kredibilitet u zagrebačkoj javnosti. Uostalom, on i krug ljudi oko njega već su u toj kampanji dugi niz godina, a koliko se može vidjeti, rade puno s građanima u direktnoj komunikaciji, što je dosad u Zagrebu bio isključivo Bandićev adut. Dodatno, a rekao bih i krucijalnu pojavnost i medijski utjecaj, dali su im i zastupnički mandati i komunikacija iz saborskih klupa. U svakom slučaju, ispred nas je još nekih šest mjeseci do lokalnih izbora i bit će interesantno vidjeti hoće li se netko ozbiljnije uz ovaj dvojac još uspjeti uključiti u utrku za mjesto zagrebačkog gradonačelnika", govori nam Gordan Turković

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Image
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Gordan Turković

Gordan Turković. FOTO: Sanjin Strukić/PIXSELL

Da je Tomislav Tomašević favorit na ljevici smatra i komunikacijski stručnjak Krešimir Macan

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jasno je da je u sadašnjim okolnostima Tomislav Tomašević favorit na ljevici, jer SDP nema tako percipiranog kandidata među svojim redovima. To smo već imali svojevremeno s Ankom Mrak-Taritaš, kad su je podržali jer su morali u SDP-u, no takav je bio rezultat", tvrdi naš sugovornik i dodaje:

"Prvi krug će uvelike odlučiti što će se i kako događati u drugom jer postoji više scenarija. Ako ide SDP sa svojim kandidatom kako bi progurao listu u Gradsku skupštinu, jasno je da će većina tih glasova ići kandidatu ljevice u drugom krugu, tako da tu nema bitnih promjena išao SDP sa svojim kandidatom ili ne", jasno će Macan i dodaje da s aktivnim kandidatom i kampanjom mogu doprinijeti mobilizaciji sto većeg dijela biračkog tijela da izađe na izbore i glasa za promjene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

15% bi mogao biti prag koji jamči ulazak u drugi krug

"S druge strane na desnici puno toga podsjeća na 2009. kada je Milan Bandić ušao u drugi krug izbora sa samo 15% glasova jer se biračko tijelo desnice podijelilo između puno kandidata. 50% glasova ide na desno - dakle već tri jaka kandidata mogu podijeliti biračko tijelo na po 15% i to je vrlo izgledan scenarij u kojem bi na kraju Milan Bandić dobio priliku za još jedan mandat, samo ako bude za jedan glas od sljedećeg kandidata na desnici. Zasad tu imamo nezavisnu Vesnu Škare-Ožbolt koja može loviti i u centru lijevo, te čekamo kandidate HDZ-a, Mosta i Domovinskog pokreta. Ako se svi oni kandidiraju 15% bi možda realno bio prag koji jamči ulazak u drugi krug. To ćemo moći preciznije reći kad vidimo neke ozbiljne ankete. E sad ako Milan Bandić bude prvi na desnici u prvom krugu, moguće je da će imati dovoljno podrške suprotstaviti se kandidatu ljevice, što će u mnogočemu ovisiti i o kampanji ljevice. Jer korupcija kao tema nije lijeva ili desna npr. i puno će ovisiti o tome kako će se kampanje postaviti", govori Macan i podsjeća:

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Krešimir Macan. FOTO: Marko Lukunić/PIXSELL

"Sandra Švaljek je imala podršku dijela desnih birača i da je prošla u drugi krug možda bi i dobila Milana Bandića, no nije. To su sve lekcije o kojima kandidati i stratezi moraju voditi brigu. Zagreb se dosad dobijao u Sesvetama i Dubravi. Da bi tu prednost stigli ili morate napraviti istu toliku prednost u ostatku Zagreba ili izbiti dio glasova iz tvrđava desnice. Tako da recimo Vesna Škare može biti catch all kandidat s desnog centra, kao što ljevica mora ponuditi sličnu priču - da privuku i dio onih drugih birača ili barem da ih ostave doma", naposljetku će Krešimir Macan.

Sljedeći lokalni izbori tj. izbori za gradonačelnika (grada Zagreba i svih ostalih županija) održat će se najkasnije u svibnju 2021., a u slučaju izvanrednih okolnosti i ranije. Točan datum određuje Vlada RH

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo