komemoriranje ili provokacija? / Tko i gdje na kraju smije uzvikivati 'Za dom spremni'? 'Ustav i zakon su jasni, taj je pozdrav prekršaj

Žustru reakciju policije traži pučka pravobraniteljica, ali i koalicijski partner HDZ-a - HNS

8.8.2019.
7:01
VOYO logo

Uzvikivanje pozdrava "Za dom spremni" u Splitu i Kninu policija neće sankcionirati jer smatra da nema ni prekršaja ni kaznenog djela. Iako je osudio pozdrav, isto misli i ministar pravosuđa, koji je sinoć, gostujući u RTL-u Danas, rekao kako nije sve crno-bijelo. 

No, žustru reakciju policije traži pučka pravobraniteljica, ali i koalicijski partner HDZ-a - HNS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što su se čuli u Splitu i u Kninu, sporni pozdravi još uvijek odjekuju.

''Na to sve treba prije svega reagirati policija, a kasnije o tome trebaju odlučivati sudovi", poruka je premijera Andreja Plenkovića. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija smatra da se ne radi o prekršaju pa ni bivši pripadnici HOS-a, a niti Marko Perković Thompson neće dobiti prijavu.

Iako smatra da je pozdrav neprihvatljiv, s time se slaže i ministar pravosuđa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Kada se taj pozdrav izvikuje uvijek treba gledati okolnosti, mjesto i vrijeme kada se izriče. Ako je to u nekom komemorativnom prostoru koji se odnosi i na pripadnike HOS-a tada se po meni ne može osuditi, ne možemo procesuirati", rekao je Dražen Bošnjaković jučer u RTL-u Danas.

Upravo je ovo preporuka koju je donijelo Vijeće za suočavanje s prošlošću, no ona još nije zakonski regulirana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Pozivanje na taj dokument u praksi... Zapravo, sada se ne bi moglo primjenjivati niti na to pozivati, a tu treba reći da će se kod svakog pojedinog slučaja kad se to dogodi utvrditi kakva je bila intencija - je li to primjenjeno u svrhu komemoriranja ili provokacije", rekao je akademik Zvonko Kusić, predsjednik Vijeća za suočavanje s prošlošću.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na najave policija da neće ništa poduzeti reagirala je pučka pravobraniteljica Lora Vidović, koja očekuje da se pokrene prekršajni postupak.

''Smatram da ta odluka nije utemeljena na zakonu i na praksi najviših sudova i mislim da na taj način policija direktno zadire u ovlast sudova, jedino je na sudu da odluči je li tu tom konekstu taj pozdrav dopušten ili nije'', smatra Vidović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Ustavnog suda na naš upit je jasan: "Za dom spremni" je ustaški pozdrav pa je sukladno odlukama Ustavnog suda, njegovo javno isticanje u bilo kojem kontekstu-protuustavno.

Isto misli i odvjetnik Anto Nobilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Imamo dovoljno zakona, mi imamo i dovoljno presuda. Mislim da preko 25 različitih presuda osuđujućih koje govore da je "Za dom spremni" prekršaj, da je to kršenje zakona. Prema tome, čak nam više ne treba nikakav novi zakon jer i Ustav i zakon su tu potpuno jasni", kazao je Nobilo.

Reakciju policije očekuje i HDZ-ov koalicijski partner HNS-za koje je sporni uzvik neprihvatljiv. Dok sud ne odluči drukčije, svi će morati prihvatiti da će Za dom spremni nastaviti oriti u javnosti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo