kamo je nestao pijesak? / Tko ili što je uništilo raj na zemlji? Jedna od najljepših hrvatskih plaža Sakarun neprepoznatljiva!

Hrvatska ima samo 5 posto pješčanih plaža, a Sakarun je jedna od najpoznatijih

28.2.2020.
16:30
VOYO logo

Predivne fotografije bijele pješčane plaže s Dugog otoka nadaju se ponijeti svi turisti koji se dođu kupati tijekom ljeta.

Hrvatska ima samo 5 posto pješčanih plaža, a Saharun ili Sakarun je jedna od najpoznatijih. No otkako joj se potpuno počela micati lažina, pijesak se počeo povlačiti dublje u uvalu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI:

Zbog toga županijska javna ustanova koja upravlja ovim bitnim krajobrazom želi rebrendirati Sakarun kao prirodnu plažu s koje se neće micati morske alge, poznatije kao lažina ili posejdonija jer one sprječavaju eroziju pijeska s plaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pijesak je cijeli otišao u more"

"Plan nam je upoznati turiste da dolaze na mirnu i prirodnu plažu, a ne na 800 metara pješčane plaže. Jer, recimo, kad oni gledaju na internetu i traže podatke o plaži Sakarun, nailaze na podatak da je to 800 metara pješčane plaže. Plaža nema 800 metara nego 300, a pijesak je otišao cijeli u more", kazala je Morana Bačić, stručna voditeljica JU Natura Jadera.

No uvala je i dalje pješčana pa bi se očuvanjem dijela lažine i preko ljeta pijesak kroz 10 godina trebao vratiti na plažu. Španjolska, Francuska, Grčka, Cipar, Italija i Hrvatska zajednički provode projekt očuvanja posejdonije i prirodnih pješčanih plaža.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Natura Jadera sudjeluje u projektu Posbemed 2, on se provodi u zemljama Mediterana u ukupno 6 država. Ukupna vrijednost je 2,8 milijuna eura, proračun Nature Jadere je oko 204.000 eura", izjavila je Josipa Borovčak, stručna suradnica JU Natura Jadrera.

U projekt je uključena i lokalna zajednica koja želi očuvati brend Sakaruna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi ćemo posjetitelje informirati preko naših društvenih mreža i stranica o lažini, odnosno posejdoniji, koja je njena korist i svrha. Na kraju krajeva, ona je i znak da je more čisto" rekla je Ivana Čarić, direktorica Turističke zajednice Općine Sali.

Turistička zajednica i Natura Jadera suglasne su i da na Sakarunu, na kojem se ne naplaćuju ulaznice, u idućih 5 godina broj posjetitelja treba ograničiti na maksimalno 600 dnevno. Do sada ih je u špici sezone znalo biti i dvostruko više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Definitivno se može ograničiti putem mora, što znači smanjiti brodove koji tu dolaze na jednodnevne izlete, ili preko parkinga, ideja je u samom začetku", kazao je Mate Lukić, nadzornik JU Natura Jadera.

Novost je i da se od ovog ljeta bajkovita plaža više neće čistiti i ravnati teškom mehanizacijom, nego samo ručno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo