sumnjivo poslovanje na meti uskok-a / Tko je Ana Karamarko: Od medicine, marketinga i frizerskih salona do rušenja Vlade

Ana Karamarko, supruga bivšega šefa HDZ-a, sumnjiči se za izvlačenje novca iz tvrtke

20.5.2020.
14:15
VOYO logo

Četiri godine nakon afere „Konzultantica“ zbog čega je i pala tadašnja HDZ-ova Vlada, njezina glavna akterica Ana Karamarko privedena je na ispitivanje u akciji USKOK-a koji je u srijedu ujutro upao u sjedište njezine tvrtke Drimia u Zagrebu.

Policija je potvrdila da je u sklopu akcije osumnjičeno gotovo 40 osoba i više tvrtki, a skupinu u kojoj je i supruga bivšega šefa HDZ-a i potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka sumnjiči se da su fiktivnim ugovorima iz više tvrtki izvukli oko 20 milijuna kuna, pri čemu su proračun oštetili za oko 11 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osumnjičenici i njihove tvrtke navodno su od 2017. do prošle godine naplaćivali nepostojeće usluge preko lažnih faktura i pritom varali na porezu. Nezakonito zarađeni novac pritom su dijelili na ruke. Tvrtka Ane Karamarko, prema pisanju medija, za fiktivne je usluge platila 400.000 kuna.

Image
utaja poreza /

Privedena Ana Karamarko? USKOK upao u prostorije njezine tvrtke. Zbog utaje poreza istražuju 38 ljudi

Image
utaja poreza /

Privedena Ana Karamarko? USKOK upao u prostorije njezine tvrtke. Zbog utaje poreza istražuju 38 ljudi

Drimia je bila u fokusu javnosti 2016. godine kada je Nacional otkrio da je lobist mađarskog MOL-a Josip Petrović, preko svoje tvrtke Peritus, plaćao usluge savjetovanja tvrtki u vlasništvu Ane Karamarko, supruge tadašnjeg potpredsjednika Vlade. U dvije godine (2013. - 2015.) isplaćeno joj je najmanje 60.000 eura, odnosno pola milijuna kuna.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karamarko je potvrdila da su ona i suprug prijatelji s Petrovićem i njegovom obitelji, ali i da je ugovor s Peritusom raskinula kada je postalo izgledno da bi Karamarko mogao postati član Vlade.  

Pad Vlade i Karamarka

"Moja tvrtka imala je ugovor s tvrtkom Peritus savjetovanje (u vlasništvu Josipa Petrovića) i bila sam upoznata s njihovim radom onoliko koliko je to bilo bitno za poslove koje smo obavljali mi kao marketinška agencija. Riječ je o uobičajenom ugovoru o pružanju agencijskih usluga iz područja marketinga i komunikacija. Tvrtka Drimia nikad nije obavljala nikakve poslove za Peritus savjetovanje koji bi bili u interesima MOL-a", izjavila je Ana Karamarko za Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, Karamarko je prijavljen Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa koje je 15. lipnja 2016. godine ustanovilo da je kao potpredsjednik Vlade bio u sukobu interesa. Sporno im je bilo što je Karamarko iznosio osobne stavove i prijedloge kojima se zauzimao za povlačenje Hrvatske iz arbitražnih postupaka s MOL-om. Dan poslije u Saboru je izglasano nepovjerenje Vladi Tihomira Oreškovića, a tjedan dana nakon toga Karamarko je podnio ostavku na mjesto šefa stranke. Tvrdio je da je „Konzultantica“ iskonstruirana afera i da će to pravno dokazati, međutim Upravni sud i Visoki upravni sud pravomoćno su potvrdili da je Povjerenstvo za sprječavanje sukoba bilo u pravu. Žalio se i Ustavnom sudu koji je ukinuo odluke upravnih sudova koji nisu dovoljno jasno objasnili zašto su potvrdili odluku Povjerenstva, ali je ona sama po sebi i dalje valjana.

Činilo se da će se Karamarko vratiti u politiku, međutim za sada se drži po strani i, kako se čini, uživa u obiteljskom životu sa svojom atraktivnom suprugom koju fotoreporteri često uhvate u šetnji gradom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Medicina, marketing, frizerski salon

Ana Karamarko (44), rođena Šarić, je iz Splita gdje je završila Srednju medicinsku školu, a diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Bila je jedna od suosnivačica časopisa Zarez, a radila je, među ostalim, i u grupaciji Europa Press Holding gdje je dogurala do pozicije direktorice marketinga.

Ana Karamarko je PR agenciju Drimia sa sloganom “Samo je san stvarnost” pokrenula 2012. godine kada je i Karamarko postao šef HDZ-a. Te godine imali su prihode od čak 1,7 milijuna kuna i samo jednu zaposlenu osobu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvije godine poslije osnovala je Love Opium, prvo kao frizerski salon, a onda i salon za kućne ljubimce. S udrugom Prijatelji životinja radila je kampanju "Činčile su zakon" za zaštitu ove životinjske vrste.  

Ana Šarić i Tomislav Karamarko prvi su se put kao par pojavili u javnosti  u kolovozu 2013. u Puli, a vjenčali su se u svibnju 2015. Oboje su iza sebe imaju jedan propali brak. U listopadu 2015. dobili su djevojčicu Katarinu.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo