prva hrvatska prva dama / Tko je 'gospa, mama i baba jedna' Ankica Tuđman? 'Bila je skromna, samozatajna, nikad nije ogovarala...'

Pogreb će, doznajemo, biti u krugu najuže obitelji. Bit će sahranjena pored supruga na Mirogoju

6.10.2022.
20:30
VOYO logo

U 97. godini preminula je supruga prvog hrvatskog predsjednika, Ankica Tuđman. Pogreb će, doznajemo, biti u krugu najuže obitelji. Bit će sahranjena pored supruga na Mirogoju. Bila je prva hrvatska prva dama, uz supruga Franju Tuđmana na svim važnim događajima - iako se nerado pojavljivala u javnosti.

"Doista ću je pamtiti kao jednu vrlo toplu osobu, dragu... Moj brat blizanac je bio savjetnik predsjednika Tuđmana, onda se uvijek zezala jesi ti Dinko ili Mladen. Bila je vrlo analitična, pa je recimo znala točno odrediti karakteristike nekih ljudi, tako dobro da sam se ja iznenadio", kazao je Dinko Čutura, prijatelj obitelji Tuđman i ravnatelj Hrvatskog državnog arhiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Supruga Franju upoznala je u partizanima. Vjenčali su se '45. kod matičara u Beogradu, a '97. zavjete su ponovili u crkvi pred kardinalom Kuharićem. U braku su dobili troje djece. Dva sina - Miroslava koji je preminuo prošle godine i Stjepana, te kćer Nevenku.

Image
u 97. godini života /

Preminula supruga prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana

Image
u 97. godini života /

Preminula supruga prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana

"To je taj smoking, to je sve gospođa Ankica uredno čuvala, to je sve dala obitelj nama, sad ćemo to i vratiti"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz smoking u kojem je položio drugu prisegu, čuvala je i drugu odjeću i dokumente pokojnog predsjednika.

"Ona je vrlo pedantno čuvala i slagala sve što je bilo uz predsjednika Tuđmana. Posebno kad smo radili knjigu o HDZ-u, prije nekoliko godina, tada sam zadnji put s njom uže surađivao. Ona je tako detaljno imala sve složeno, kao da je pravi arhivist", govori Čutura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U autobiografiji Moj život s Francekom, pokojna Ankica progovorila je i o slučaju Lepej iz devedesetih, kada se ugled obitelji počeo srozavati. Najpoznatija hrvatska zviždačica otkrila je da ima tajni bankovni račun s 210 tisuća maraka zarađenih prodajom knjiga njezinog supruga. Tuđman ih nije prijavio u imovinskoj kartici. U knjizi je progovorila i o odnosu sa suprugom.

"Znao me zvati 'gospo', u prisutnosti djece 'mama', a poslije sam bila samo 'Bak'. U svojim bilješkama uglavnom me nazivao 'Hani', a posebna naklonost bila je izrečena s 'baba jedna'."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Skromna, samozatajna, s poštovanjem. Uzajamno poštovanje prema svima drugima. Nikad nisam čuo ni jednu riječ da je nekoga ogovarala, čak i u ovom stanju nakon predsjednika", kazuje prijatelj obitelji Željko Gredičak.

Sućut je izrazio i premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gospođa Tuđman je supruga prvog hrvatskog predsjednika. Bila je uvijek uz njega, vodila je računa o obitelji i izrazito nam je žao što nas je napustila", rekao je Andrej Plenković.

Ankica Tuđman preminula je 23 godine nakon smrti prvog hrvatskog predsjednika. Uz njega će biti i pokopana, u krugu najbliže obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo