DVIJE GODINE IZGUBLJENE / Tko je kriv za propali posao s avionima? Predsjednica pere ruke, premijer još analizira...

Dvije godine je utrošeno, a postupak nabave novih borbenih aviona počet će nakon analize.

29.1.2019.
18:35
VOYO logo

"Ništa nije izgubljeno osim vremena" - poručuje predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, komentirajući propali posao vezan uz kupnju izraelskih aviona F-16 Barak. Dvije godine je na to utrošeno, a postupak nabave novih borbenih aviona počet će nakon analize. Hoće li ga raditi isti tim ljudi još nije poznato.

Dok premijer analizira, predsjednica ponovno pere ruke od propalog posla. "Niti ja niti Ured predsjednice nisu sudjelovali u tom procesu", kaže Grabar-Kitarović te dodaje: "vodite računa da osim vremena, koje jest dragocjeno, nije izgubljeno ništa, pogotovo nije izgubljen međunarodni ugled Hrvatske".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko je kriv? 

Ostaje pitanje tko je kriv. Što je s non-paperom, ili white paperom koji spominje predsjednica. Američki veleposlanik jučer otvoreno kaže kome je donio dokument.

"Mislim da je predsjednica govorila o dokumentu koji sam dao premijeru i koji definira proceduru za dobivanje dozvole za prodaju F-16", rekao je američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Taj dokument ja nisam vidio, to je razmjena tehničkih papira na razini američkog veleposlanstva i predstavnika hrvatskih vlasti", kazao je predsjednik Vlade Andrej Plenković

Američki veleposlanik ublažava retoriku, i poručuje da SAD nije bila protiv hrvatske kupovine. "Čuli smo američkog veleposlanika da nikad hrvatskoj Vladi nije dostavljen takav dokument koji bi doveo u pitanje isporuku", kazao je politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, priznaje, da dokument o pravilima prodaje ipak jest. "Je, i po tim uputama mi smo zatražili da Izrael dobije konačno suglasnost SAD, oni nisu ispotavili i mi smo prekinuli postupak javne nabave", dodaje Kuščević. 

"Kupili smo mačka u vreći" 

Oporba u svemu vidi odgovornost premijera. "Mi smo kupili mačka u vreći. Ono što je suština, da su avioni još uvijek u Izraelu i da će tamo ostati. Naravno, američki veleposlanik štiti interese SAD-a koji će biti u nastavku posla s avionima, nije njegov zadatak da gazi hrvatsku Vladu", kazao je saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se dogodilo, analizirat će se još koji tjedan. "Mislim da imamo ideju zašto se to dogodilo. Dok do kraja ne analiziramo, bilo koji novi modeli nisu na dnevnom redu", rekao je Plenković.  

Dvije godine su izgubljene. Ostaje pitanje - hoće li MIG-ovi moći izdržati do dolaska novih aviona- i tko će letjeti hrvatskim nebom na proslavama Oluje i dočecima sportaša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo