gordijski čvor / Tko je kriv za skupe i beskorisne razdjelnike? Vrdoljak prebacuje odgovornost, HEP i HERA: 'Bili smo protiv'

HEP demantira bivšeg ministra Ivana Vrdoljaka, koji je tvrdio da su za sve bili nadležni oni i HERA. Aktualni ministar Tomislav Panenić čeka izvješće radne skupine, a saborsko Povjerenstvo istražuje je li član Upravnog vijeća HERE bio u sukobu interesa kada mu je danska tvrtka, koja proizvodi ventile za razdjelnike, platila smještaj u Kopenhagenu

26.2.2016.
18:46
VOYO logo

Drugi dan nakon najave o formiranju radne skupine za razdjelnike, ministru gospodarstva već su se javili stručnjaci i udruge. Ministar kaže da će odvagnuti sve argumente.

Image
može li tužba pomoći? /

Pitali smo stručnjake: imaju li građani koji su zbog razdjelnika pretrpjeli štetu pravo na naknadu?

Image
može li tužba pomoći? /

Pitali smo stručnjake: imaju li građani koji su zbog razdjelnika pretrpjeli štetu pravo na naknadu?

"Očekujem od radne skupine da donese korektivne mjere. Znači, mjere koje će se moći provesti. Vraćanje na početak je problem, rekli smo da je energetska efikasnost bitna", istaknuo je ministar gospodarstva Tomislav Panenić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obvezna ugradnja očito je još na stolu, ali ministar smatra da su kazne previsoke.

"Osobno ću vidjeti da ta radna skupina napravi model da uvođenja samog razdjelnika i nekih drugih rješenja ne bude pod pritiskom tako velikih kazni", dodaje Panenić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok se čeka rješenje ovog problema, putovanje člana Upravnog vijeća HERE, Dalibora Pudića, koje mu je 2013. platila danska tvrtka, koja proizvodi ventile za razdjelnike, uskoro će se naći po povećalom Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

"Tražit ćemo obavijesti i dokaze od nadležnih državnih tijela. Nakon što se ti dokazi prikupe na javnoj sjednici donosit ćemo odluku o pokretanju ili nepokretanju postupka", istaknula je  predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši ministar Ivan VrdOljak tvrdi da za putovanje uopće nije znao. Kao što nije znao ni da treba napraviti studiju. Kaže kako su sve vodile stručne službe, a on je samo prihvatio zaključke.

"Cijeli postupak je vozila HERA, HEP Toplinarstvo i stručne službe Ministarstva gospodarstva, a ja, kao novi ministar, želim i imam pravo vjerovati im", kazao je bivši ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz HEP-a demantiraju da su sudjelovali u tome. 

"HEP Toplinarstvo nije sudjelovalo u izradi prijedloga Zakona o tržištu toplinske energije, pa tako nije ni moglo tražiti primjenu Direktive", priopćeno je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaju i kako je netočna Vrdoljakova tvrdnja da nije provedena dovoljna edukacija predstavnika stanara, pa je i to razlog zašto su računi veći. Isto potvrđuje i direktor tvrtke za upravljanje zgradama.

"Na njima su bili predstavnici HEP-a, predstavnici Ministarstva gospodarstva i, čini mi se, iz HERA-e", naglašava direktor tvrtke za upravljanje zgradama Ilija Čičak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok traje igra prebacivanja odgovornosti, onima koji se osjećaju prevareno, ostaje nada da će gordijski čvor prerezati radna skupina. No, na povrat novca za ugradnju razdjelnika vrlo vjerojatno - ne mogu računati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo