STIŽE U POSJET / Tko je Li Keqiang? Nahvalio je prirodne ljepote Hrvatske, izume, ali i velike sportske uspjehe

Li Keqiang se uoči dolaska pismom obratio Hrvatima i nahvalio prirodu, izume i sportske uspjehe

9.4.2019.
20:24
VOYO logo

Kad dolazi drugi čovjek velike Kine i očekivanja su velika. 

"Koliko ljudi pitaju, kada dolazi, što će još graditi uz Pelješki most, ima li novih projekata?", kaže Liu Pilato Liying, predsjednica hrvatskog- kineskog društva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li ih biti zna Li Keqiang, analitičari tvrde, vrsni ekonomist. 

U partiju se priključio tek kao student, bio je najmlađi guverner. Mislilo se da će biti predsjednik, no okolnosti su bile drukčije.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vrlo blizu je ljudima. Kao jedna obitelji su", kaže Liu Pilato Liying.

U Europu je stigao sa suprugom Cheng Hong, profesoricom engleskog jezika, s kojom, kao i  mnogi Kinezi ima jedno dijete - kćer. A koliko mu Hrvatska oduzima dah opisao je u pismu hrvatskoj javnosti i naravno dotaknuo se Pelješkog mosta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pelješki most, koji gradi kinesko poduzeće, skratit će trosatno putovanje na dvije ili tri minute te pružiti primjer besprijekorne suradnje između Kine i Europe…"

A iz tog drugog svjetskog gospodarstva uglavnom uvozimo raznorazne aparate u visini gotovo milijarde dolara, izvozimo strojeve za preradu i drvo - oko 160 milijuna dolara. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očekujemo nekoliko potpisivanja sporazuma o suradnji između hrvatskih tvrtki i kineskih partnera, radi se o područjima energetske učinkovitosti, građevine, kulture i turizma....Summit je kruna svega što se poduzelo u suradnji", kaže Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore.

A prilika je itekako bilo. Prije deset godina veliku je čast Hrvatskoj dao tadašnji kineski predsjednik koji je u Europi posjetio samo tri zemlje. No, još malo je izbio skandal, kada je tadašnji premijer Sanader otkazao ručak s njim.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja zovem Sanadera i kažem dobro o čemu se radi, imamo usuglašen protokol, a čujem da ti ne možeš organizirati ručak. On kaže da ima posao u Zadru, a ja mu kažem ostavi Zadar pa ti ćeš napraviti svjetski skandal", prisjeća se Stipe Mesić, bivši predsjednik.

Do susreta je na kraju ipak došlo. A podcjenjivanje važnosti Kine je nastavljeno. 
Unatoč brojnim susretima velike suradnje nije bilo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije to bilo podrštavanje Kine, već se nije prepoznalo ili su se neki bojali da u našem nastojanju da budemo dio EU, da gradimo dalje jer je nama Amerika važan partner, da tu možda ne napravimo neki korak", kaže Ivo Josipović, bivši predsjednik.

Plenković je prošle godine posjetom Kini okrenuo novu stranicu, kažu u njegovoj Vladi. Divili su se kineskim mostovima, željeznici.  A Kinezi pitali o hrvatskom moru i naravno nogometu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošle godine posjetilo nas je i više od 200 tisuća turista. Kaže se da je ovo stoljeće Kine, može li i Hrvatska s tim divom odsada bolje. 

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo