faktor (ne)stabilnosti? / Tko je Pupovac, čovjek zbog kojega se trese koalicija? Prava karijera počinje mu za vrijeme Sanadera

Bio je jezičac na vagi kod formiranja gotovo svake desno orijentirane Vlade i iz pozadine, kad je trebalo - vodio igru

2.9.2019.
10:30
VOYO logo

Hoće li opstati koalicija na vlasti sada ovisi o tome kako će Milorad Pupovac i Andrej Plenković razriješiti situaciju nastalu nakon Pupovčeve usporedbe današnje Hrvatske s NDH.

Rijetko se koja Vlada u posljednjih 30 godina uspjela sastaviti bez najjače srpske stranke, SDSS-a, kojem Milorad Pupovac na čelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je u tom periodu utjecao na vlast, a kako na suzbijanje govora mržnje i bolji suživot Hrvata i srpske manjine

"Hrvatska postaje faktor nestabilnosti u kojoj se pokušava rehabilitirati ustaški pokret", rekao je Milorad Pupovac za Radio Sarajevo i onda zašutio. Bila je to reakcija na napade na hrvatske Srbe u Uzdolju i Đevrskama koje je prethodno oštro osudio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne postoji nitko tko će mi začepiti usta. Neki ciljano i smireno žele i ovo malo Srba što je ostalo protjerati iz Hrvatske", kazao je.

I dok se čeka njegovo objašnjenje tih izjava, reakcije pljušte. Premijer Plenković rekao je da je uspoređivati današnju modernu Hrvatsku s NDH nedopustivo, na noge su se digle braniteljske udruge koje traže istragu DORH-a, a HVIDRA od Pupovca traži ispriku ili raskidanje koalicije s SDSS-om.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znate li kako je biti Srbin u Hrvatskoj"

Milorad Pupovac godinama upozorava na govore mržnje i nedovoljno glasno i jasno osuđivanje ustaškog pokliča, što u Hrvatskoj, kaže, stvara opasne trendove. 

S druge strane, iako je njegov SDSS član vladajuće koalicije, Pupovac već dvije godine proslavu Oluje obilježava na protuskupu u Srbiji, koji se zove Oluja je pogrom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I sam u više navrata žrtva govora mržnje, devedesetih je pokušao spriječiti balvan revoluciju u Kninu, a osobito se iskazao u hrvatskom pristupanju Europskoj uniji.  Kampanjom za EU izbore, "Znate li kako je biti Srbin u Hrvatskoj", uspio je pridobiti simpatije, ali i išarane plakate. U Hrvatskoj, ipak, nikad nije do kraja prihvaćen. 

"Dok god je u Hrvatskoj normalno da se riječ Srbin može upotrijebiti kao nešto negativno i nešto pežorativno, on ne može biti prihvaćen i on neće biti prihvaćen. To je velika odgovornost čitave zajednice. Ne pomaže naravno niti okruženje, ne pomaže to što je u Srbiji, s kojom on po prirodi stvari mora imati nekakve odnose, netko poput Vučića", smatra povjesničar Tvrtko Jakovina. 

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi povjesničar, Ante Nazor, tvrdi da je Pupovac odavno izgubio vjerodostojnost i u znanstvenoj i u političkoj mjeri: "Nije mu problem, recimo, doći u Srb, tamo gdje je uglavnom velikosrpski dernek, govoriti o stradanjima, zanemerujući - tek u zadnje vrijeme to spominje - žrtve Hrvata, a ne dolazi, recimo, na proslavu Oluje jer su tu bile srpske žrtve".

Rođen u Ceranju Donjem, kod Benkovca, Milorad Pupovac je kao student došao u Zagreb, gdje se bavio glumom i završio studij lingvistike. 1995. prvi put ulazi u Sabor, no prava karijera mu počinje za vrijeme premijera Ive Sanadera, odnosno približavanja Hrvatske Europskoj uniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otada je Pupovac bio jezičac na vagi kod formiranja gotovo svake desno orijentirane Vlade i iz pozadine, kad je trebalo - vodio igru. 

Kako će Pupovac dalje igrati?

Ipak, uspio je zatresti samo sadašnju kolaiciju. Je li to zato što je Hrvatska doista postala faktor nestabilnosti? I Jakovina i Nazor se slažu da nije, no potpuno drukčije gledaju na klimu koja ovdje danas vlada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo mogli ovu priču raditi u nekoj ulici koja se zove po Mili Budaku, možda smo mogli otići ispred neke ploče koja je iz Jasenovca premještena u Novsku, gdje piše "Za dom spremni", možda smo mogli imati zvučnu pozadinu Thompsona, što je sve legalno i sve dozvoljeno, je li to koketiranje, i podsjeća li na nešto što Hrvatskoj nije donijelo ništa dobro, a Srbima još manje - o tome možemo razgovarati", smatra Jakovina.

Nazor je drugačijeg mišljenja: "Laži o tome da su Srbi ugroženi u Hrvatskoj, poslužile su, uz najavu Srbije da će pomoći Srbima, kao uvod za velikosrpsku agresiju u Hrvatskoj, ja se nadam da se povijest ponoviti neće, ali u tom smislu ova izjava je iznimno neodgovorna i zapravo je gašenje vatre benzinom. Incidenti koji su se dogodili su za svaku osudu, ali ovakva reakcija nije primjerena".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako će Pupovac dalje igrati, hoće li izići iz koalicije ili se obratiti međunarodnim institucijama, koje je u istom intervjuu spominjao, znat će se nakon predsjedništva SDSS-a i sastanka vladajućih idućih dana. 

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo