SLUČAJ 'KOSTI' / Tko je nadležan za ekshumaciju u Kosinju? Institucije prebacuju lopticu, u cijeloj priči netko ne govori istinu

Tražili smo odgovore, a institucije su odgovornost prebacivale jedna na drugu. Čini se da je RTL uhvatio neke u laži, a u priču se uključio i DORH

26.5.2022.
20:00
VOYO logo

Zubalo, dijelovi lubanje, kosti - sve to ostalo je iza bagera koji su na groblju u Gornjem Kosinju na upitan način iskapali mrtve. Pitali smo institucije tko je odgovoran i ostali zbunjeni.

Državni inspektorat kaže kako nije nadležan za ekshumaciju i upućuje me na Ministarstvo prostornog uređenja. Obratio sam se Ministarstvu prostornog uređenja kaže da nije nadležno i upućuje me na Ministarstvo zdravstva. Onda sam pisao i Ministarstvu zdravstva koje kaže, ne, ne, mi nismo nadležni. I upućuju me, pazite gdje, na Državni inspektorat, dakle na početak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šaljem zajednički upit na sve tri institucije i pitam Kako je moguće da nitko od nije nadležan? Ministarstva se pozivaju na zakone, i objašnjavaju što pokrivaju. Isto radi i Državni inspektorat, koji izričito odbacuje prebacivanje odgovornosti. Pravnik Andro Marijanović koji pozna slučaj kosti - upire prstom baš u Inspektorat.

Image
PROJEKT JE POD VODOM /

Nakon ekshumacije groblja u Kosinju, ostale kosti: 'Ako se remeti mir pokojnih, što će onda tek s nama živima'

Image
PROJEKT JE POD VODOM /

Nakon ekshumacije groblja u Kosinju, ostale kosti: 'Ako se remeti mir pokojnih, što će onda tek s nama živima'

"Zakon o zaštiti pučanstva prije svega regulira, u posebnoj glavi pogreb, prijevoz i iskopavanje umrlih osoba. Da bi u članku 69. izričito propisao da nadzor na provedbom mjera provodi sanitarni inspektor Državnog inspektorata", kazao je Marijanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Netko ne govori istinu

Da netko u cijeloj priči ne govori istinu, postalo je jasno i nakon izjave Mihaela Kurteša, direktora komunalnog poduzeća Perušić.

"Nakon početka ekshumacije na groblju su bili prisutni pogrebno poduzeće Aračić i Pokop koji su dobili za usluge prijenos ostataka u druga grobna mjesta. Bilo je prisutno komunalno poduzeće Perušićd.o.o. i po određenim terminima su dolazili sanitarni inspektori iz Ličko-senjske županije", tvrdi Kurteša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je onda moguće da ekshumaciju obilaze sanitarni inspektori, a Državni inspektorat tvrdi da za to nisu nadležni? Na sva ova pitanja odgovore traži i Županijsko državno odvjetništvo.

"Zbog naznaka sumnje na kazneno djelo povrede mira pokojnika iz članka 332. Kaznenog zakona, zatraženo je provođenje izvida prikupljanjem dokumentacije. Naloženi izvidi su u tijeku. Povodom informacija objavljenih u zadnjih sedam dana, od nadležne policijske postaje zatražena je provjera tih informacija", navodi ŽDO Karlovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prekršen Zakon o grobljima

I to nije sve. Izgleda da je prekršen i Zakon o grobljima. Općina Perušić stavila je groblje izvan uporabe. To znači da više nema ukopa, ali ne i premještanje pokojnika, a ekshumacijom su radili premještanje, kaže odvjetnik.

"Zakon o grobljima traži, ukoliko će se raditi premještanje groblja da mora proći 100 godina od posljednjeg ukopa, a posljednji ukop na tom groblju je bio 2017.", kazao je Marijanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Država selo i groblje želi potopiti zbog hidroelektrane, na tom putu prvo je uspjela potopiti dostojanstvo živih i mrtvih u Gornjem Kosinju!

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo

Još iz rubrike