VLADAVINA PRAVA / Tko je ovdje sud? 'Kad vlast ne poštuje sudske odluke to je obilježje autoritarnog režima'

Image
Foto: RTL / PPM

Stvorena je atmosfera u kojoj se građane maltretira kafkijanskim postupcima

4.2.2020.
13:53
RTL / PPM
VOYO logo

''Sve češća pojava slučajeva gdje se izvršna vlast stavlja iznad sudske upućuje na obilježja autoritarnih režima, a taj režim stoluje u Vladi na čelu s HDZ-om i premijerom Andrejem Plenkovićem i svima onima koji im drže ljestve: prije svega HNS-om i Milanom Bandićem'', upozorila je Sandra Benčić iz političke Platforme Možemo!, koja je u u suradnji s udrugom Dugine obitelji i redateljem Darijom Juričanom održala je konferenciju za medije povodom sve češćih neprovođenja pravomoćnih sudskih odluka.

''Svi oni zajedno stvorili su atmosferu u kojoj se građane maltretira kafkijanskim postupcima čekajući da se građani iscrpe i odustanu od ostvarenja svog prava. Eklatantan primjer je Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR), na koji je upozorila udruga Zelena Istra. HBOR nakon čak 31 presude Upravnog suda koje sve nalažu javnu objavu podataka o kreditnim plasmanima i dalje na svaki novi zahtjev građana ili novinara odgovara negativno i tjera ih u dugotrajne procese'', upozorila je Benčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Juričan je iznio primjer vlastitog slučaja promjene imena u zakonitom procesu što je potvrđeno i odlukom Upravnog suda da bi naposljetku Ministarstvo uprave u potpunosti iznegiralo odluku suda i napravilo suprotno, onemogućivši mu promjenu imena u Milan Bandić. Drugi primjer koji je iznio tiče se građanina Hrvoja Šimića kojemu Grad Zagreb i Zagrebački Holding, usprkos sudskoj odluci, odbijaju dati informacije o odvjetničkim tarifama koje Grad i Holding isplaćuju pojedinim odvjetnicima, stavljajući se tako iznad sudske vlasti i prava građana. 

''Smatramo nevjerojatnim da su životni partneri Ivo Šegota i Mladen Kožić dobili drugu odbijenicu od Centra za socijalnu skrb u njihovom pokušaju da postanu udomitelji, i to nakon što je Upravni sud u prosincu prošle godine poništio prvu odbijenicu, označivši je diskriminatornom'', upozorio je Daniel Martinović iz Duginih obitelji iznijevši probleme vezane uz slučaj udomiteljskog gay para. 

''Neprihvatljivo je i  da se ikoga diskriminira temeljem seksualne orijentacije što je prepoznato od strane sudske vlasti i u slučaju Ive i Mladena, i to da se odluke izvršne vlasti donose na temelju toga koliko postotaka glasova će neka stranka dobiti ili izgubiti, ili na temelju nečijih osobnih uvjerenja'', kazao je Martinović te dodao da je udruga Dugine obitelji resornoj ministrici Vesni Bedeković poslala upit za sastankom čim je stupila na dužnost, no na njega još uvijek nije odgovoreno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju je Benčić istaknula da traži da državni službenici i dužnosnici koji namjerno odbijaju provesti sudske odluke za svoju obijest moraju odgovarati osobno, a ne da se kao do sada odštete građanima isplaćuju iz državnog proračuna. Iz tog razloga istaknula je da je podnijela kaznenu prijavu protiv ravnateljice Centra za socijalnu skrb jer se tu ne radi samo o protuzakonitom, već i protuustavnom postupanju u kojem se poništava ustavno načelo diobe vlasti i garancija sudske kontrole odluka tijela javne vlasti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo