nova afera / Tko je uhićeni Dragan Kovačević? Karijeru počeo u SDP-u, HNS ga pogurao u Janaf, ima plaću veću od Plenkovića

Image
Foto: Sasa Zinaja/NFOTO/PIXSELL

Dragan Kovačević na čelo državne tvrtke Jadranski naftovod – Janaf imenovan je još u veljači 2012.

17.9.2020.
17:18
Sasa Zinaja/NFOTO/PIXSELL
VOYO logo

Rano jutros policija je s nalogom za pretres upala u stan predsjednika uprave Janafa Dragana Kovačevića, a njegov odvjetnik potvrdio je da je uhićen.

U aferi vezanoj uz Janaf i tvrtku Elektrocentar Petek, osumnjičeno je čak 13 osoba i svi su uhićeni osim dvojice saborskih zastupnika Dražena Barišića (HDZ) i Vinka Grgića (SDP), kojima se tek treba skinuti imunitet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

USKOK sumnja da je Dragan Kovačević, koji se sumnjiči za trgovanje utjecajem, primio mito od 1,9 milijuna kuna kako bi sa svojim suradnicima u Janafu dodijelio nekoliko poslova tvrtki Elektrocentar Petek u vrijednosti 40 milijuna kuna.

Image
Foto: Sasa Zinaja/NFOTO/PIXSELL
Image
Foto: Sasa Zinaja/NFOTO/PIXSELL

Tko je Dragan Kovačević?

Dragan Kovačević na čelo državne tvrtke Jadranski naftovod – Janaf imenovan je još u veljači 2012. kao kadar HNS-a, stranke koja je tada bila na vlasti u koaliciji sa SDP-om. Kovačević je na mjestu predsjednika Uprave Janafa preživio sve smjene vlasti koje su se dogodile u međuvremenu. Zadnji put je dobio novi četverogodišnji mandat na čelu Janafa u veljači ove godine, i to kao nestranačka osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Uhićen Dragan Kovačević: Direktor Janafa osumnjičen za trgovinu utjecajem

Janaf je dioničko društvo u većinskom državnom vlasništvu koje upravlja naftovodima i terminalima u zemlji. Posluje s golemom dobiti, a uspjeh je Kovačević pripisivao i sebi. Primjerice, 2018. su imali 303 milijuna kuna čiste dobiti, lani 262 milijuna, a u prvoj polovici ove godine dobit je već na 181 milijun kuna, piše Net.hr

Karijeru počeo kao SDP-ovac, protukandidat mu bio Milanović

Kovačević  je rođen 1969. u Požegi. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Sveučilištu u Zagrebu gdje je jedno vrijeme radio kao znanstveni asistent. No dolaskom SDP-a na vlast dobiva prvu značajniju funkciju i to direktora HAGENE-a Agencije za nadzor mirovinskih fondova i osiguranja. Iz tog razdoblja poznat je po mirovinskoj reformi koju je proveo, a na tom mjestu se zadržao do 2006. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao član SDP-a bio je protukandidat za predsjednika stranke Zoranu Milanoviću na izborima 2008. S Milanovićem nikada više nakon toga nije bio u dobrim odnosima. Kovačević 2011. godine prelazi u HNS gdje je Radimir Čačić bio šef stranke. Njih dvojica se uzajamno poštuju i cijene. Istovremeno je bio i predsjednik zagrebačkog HNS-a, ali i član uprave Zagrebačkog holdinga.

Image
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Image
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

HNS ga pogurao u Janaf

Kovačević je pisao i ekonomski program tadašnje Kukuriku kolacije koja je pobijedila na izborima. HNS ga je pogurao u Janaf i za njegova mandata je tvrtka poslovala pozitivno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dolaskom Kukuriku koalacije na vlast krajem 2011. HNS-u pripada državni energetski sektor pa tako Kovačević zasjeda u fotelju šefa Janafa. Svojim bivšim stranačkim kolegama se jako bio zamjerio kad je tadašnjeg ministra financija Slavka Linića kritizirao jer je ovaj htio uvesti ograničenje po minusu na tekućim računima pa je među ostalim rekao da Linić 30 godina nije pročitao ni jednu ekonomsku knjigu. SDP-ovci su tada tražili Kovačevićevu smjenu, no HNS ga je obranio.



Jedno vrijeme se čak spominjao tada i kao kandidat za šefa HEP-a. Kovačević je vodio Janaf sve do odlaska Kukuriku koalicije s vlasti pa i za kratkotrajnog razdoblja kad je Vladu oformio Karamarkov HDZ s Mostom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dragan Kovačević je uspješno prebrodio i promjene u HNS-u – nakon što je predsjednik postao Ivan Vrdoljak on je i dalje ostao blizak vrhu stranke, pa i raspodjeli direktorskih pozicija u državnim tvrtkama.

Image
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Image
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Ono što se dogodilo u vrijeme Milanovićeve vlade – prepuštanje HNS-u da gospodari značajnim dijelom energetskog sektora, nastavilo se, zapravo i u vrijeme Plenkovićeve vlade. I HEP i Janaf ostali su donekle HNS-ovi, s dodatkom – Plenkovićevih, odnosno, HDZ-ovih ljudi. Tako je i Dragan Kovačević ostao na čelu Janafa, mada ga se moglo viđati zadnjih nekoliko godina na ručkovima u centru Zagreba s pripadnicima HDZ-ove elite iz različitih frakcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobre linije s vrhom HDZ-a

Kovačević je uspijevao održavati dobre linije s vrhom HDZ-a i preko lokalnih HDZ-ovaca iz Požege (u vrijeme Karamarka utjecajan Franjo Lucić), često je viđen u društvu s Marijem Kapulicom, a zanimljiv je podatak da je i blizak rod sa sadašnjim ministrom rada, Josipom Aladrovićem (Josipova baka i Kovačevićev otac su sestra i brat). Otac Dragana Kovačevića, Franjo, je poznati poljoprivredni proizvođač u Požegi, korisnik velikih iznosa državnih potpora za poljoprivrednu proizvodnju.

Plaća veća od premijerove

Kovačević, prema zadnjoj imovinskoj kartici ima plaću od  25.736 kuna, oko tri tisuće kuna veću od samog Plenkovića. Ali još  50.000 kuna godišnje zaradi od nastavne djelatnosti. Predaje na sveučilištu Effectus uz funkciju predsjednika uprave Janafa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ima i dva kredita ukupno teška 400.000 eura, a mjesečna rat  mu je 2285 eura, što je više od 17.000 kuna mjesečno. Ima i tri stana u Zagrebu, od koje je za dva naveo da je suvlasnik sa suprugom. Stanovi su 160 četvornih metara, 112 četvornih metara i 106 četvornih metara, a zajedno su vrijedni oko 5,5 milijuna kuna. Ima i svoj OPG pored Pleternice odakle vuče podrijetlo. Udio u dvije tvrtke je prenio na odvjetnički ured.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo