član pink panther bande / Tko je Vinko Tomić? Počinio je niz spektakularnih krađa, ali u Veneciji je napravio jednu grešku

Vinko Tomić uhićen je ispred kuće u Harmici nedaleko od Zaprešića

13.11.2018.
22:46
VOYO logo

Pinkpantherovci na djelu u samom centru Venecije. Na nadzornim kamerama vidi se kako jedan drži stražu, dok glavni čovjek čeka pravi trenutak, otključava ormarić i vadi blago katarskog šeika - par naušnica od platine i dijamanata te broš od rubina ukupne vrijednost 3 milijuna dolara. Alarm se nije oglasio, posao je bio gotov za 31 sekundu.

Deset mjeseci kasnije, policija u Hrvatskoj uhićuje sumnjivce. Riječ je o trojici Hrvata i dva Srbina, a u Zagorju je pao i navodni glavni šef - Vinko Tomić - koji ima i hrvatsko i BIH državljanstvo. Uhićen je ispred kuće u kojoj je živio, u Harmici nedaleko od Zaprešića, pored same granice sa Slovenijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kući se trenutačno nalazi jedna ženska osoba koja nam je prilično ljutito rekla kako ništa od onoga što se piše o nevjerojatnom kriminalnom putu navodnog pljačkaša dragulja nije istina, međutim kad smo pitali što onda jest prava istina, samo je ljutito zatvorila vrata. 

Počinio niz spektakularnih krađa

Zato ćemo se držati toga što policije raznih zemalja kažu. Uhićeni čovjek je Vinko Tomić, koji se zove i Vinko Osmakčić i Jure Markelić i pod tim je imenima počinio nevjerojatan niz spektakularnih krađa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 2002. iz draguljarnice u sklopu casina u Las Vegasu ukrao je milenijsku ogrlicu vrijednu šest milijuna kuna
  • 2011. u švicarskom Baselu je na sajmu satova, nakita i dragog kamenja ukrao četiri dijamanta u vrijednosti od pedeset milijuna kuna
  • 2017. na Sajmu umjetnosti u Londonu ukrao je tri prstena vrijedna dvadeset milijuna kuna
  • 3. siječnja ove godine ukrao je dragulje u Veneciji, zbog čega je ovaj put uhvaćen, a doznalo se da je vrijedne stvari krao i u Kaliforniji, na Havajima, u Švicarskoj, Hong Kongu i Tokiju

U Veneciji je napravio grešku. Dva puta je nadzornoj kameri okrenuo profil, a iskusni novinar Dušan Miljuš, koji je već pratio mnoge slične slučajeve, govori da je ovaj put presudio još jedan detalj.

"To je prsten koji je snimila nadzorna kamera i fotografija s Facebooka, što znači da je policija pomno i dugo istraživala i unatoč tome što je sve pomno isplanirano, i oni rade greške", kaže Miljuš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Screenshot/YouTube
Image
Foto: Screenshot/YouTube

Sad se nalazi u istražnom zatvoru i tvrdi da da nema nikakve veze s krađom.

"Republika Italija zatražila je izručenje njega i ostalih osoba osumnjičenih za počinjenje kaznenih djela u tom predmetu. On je odbio dati pristanak za svoje izručenje i dalje se postupak nastavlja kako je predviđeno tim zakonom", kaže Gordan Preglej, odvjetnik Vinka Tomića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvršili su preko 380 pljački

Balkanska banda Pink Panther, kako ih je prvo nazvala engleska policija, hara od 1999. godine. Izvršili su preko 380 pljački u 30 zemalja i ukrali su dragocjenosti vrijedne 500 milijuna dolara. Glavni cilj su im draguljarnice u bogataškim oazama.  

"U slučaju u Veneciji je jasno da su imali nekoga i iznutra tko im je dao bitnu informaciju kako bi došli do plijena. Sebe će sigurno prikazati kao elitu kojom su se bavile sve policije svijeta, koji su opisani u svoj stručnoj policijskoj literaturi, o njima se raspravljalo na posebnim sastancima policijskih stručnjaka. Oni sebe vide kao kriminalnu elitu, a ne kao kokošare", pojašnjava Miljuš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vinko Tomić je pod drugim imenima već nekoliko puta bio u zatvorima diljem svijeta, ali obično je brzo pušten jer u akcijama nije upotrebljavao oružje. Čak i za pljačku u Duždevoj palači ne bi trebao odsjediti dulje od dvije, najviše tri godine. 

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo