marylin monroe, che guevara... / Tko sve može biti John Malkovich? Prvi smo bili na jedinstvenoj izložbi fotografija slavnog glumca

Možda ste gledali film 'Biti John Malkovich', a sad ćete vidjeti što John Malkovich može biti. 'Malkovich, Malkovich, Malkovich', tako se zove izložba kultnih povijesnih fotografija - na kojima je umjesto Che Guevare, Alberta Einsteina, Marilyn Monroe - John Malkovich

8.2.2017.
22:55
VOYO logo

Dakle, John Malkovich kao Alber Einstein, kao Johnny Cash, kao Marilyn Monroe, kao 35 drugih likova na najpoznatnijim fotografijama ikada. 

S nama je pričao fotograf Sandro Miller. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ideja je ustvari proizišla iz bolesti. Borio sam se s rakom i, dok sam ležao u krevetu, tako jako bolestan, počeo sam razmišljati kako ću, ako uspijem preživjeti i pobijedim bolest, volio bih se vratiti i reći 'hvala', dati hommage velikim fotografima koji su me istinski inspirirali", komentira fotograf Sandro Miller. 

Kako ste dobili osobu poput Johna Malkovicha da bude na svim ovim fotografijama?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao što vidite ovdje, John glumi Marilyn Monroe. Kad pomislite 60-godišnjeg muškarca upitati da igra Marilyn Monroe, ne bi mnogo muškaraca reklo 'da'. Ali, John ima tu nevjerojatnu, gotovo žensku stranu sebe. Ali John ima takvo samopouzdanje i sposobnost da on, kada glumi lika, ustvari postaje taj lik. Otprilike 15 minuta u mom studiju John je doista vjerovao da je Marilyn Monroe. I to je radio sa svakim likom kojeg smo prošli. Postao je Einstein, Mick Jagger, Che Guevara, mogli ste ga vidjeti kako se transformira iz Johna Malkovicha u određenog lika."

Za neke od ovih fotografija trebalo je 15 sati da ga se pripremi za snimanje?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da, jer imali smo prostetiku, šminku, perike, garderobu, ali i činjenicu da se John morao unijeti u lika. John bio došao na snimanje, bio bi spreman, a dok bi on stavljao šminku, ja bih postajao fotograf."

Ovo je fotografija koja je stara više od 110 godina. Potrebno je mnogo kako bi se rekreirala ne samo odjeća i sve ostalo, nego i svjetlo. Kako ste usavršili te detalje da izgledaju autentično?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nekad bi to bilo prozorsko svjetlo, nekad samo sunce, a nekada različite vrste reflektora. Ono što bih učinio jest ušao svakome u oči. Ovaj mali sjaj u oku. Povećao bih oko preko cijelog kompjuterskog ekrana, gledao bih u oko i ono bi mi ispričalo priču o tome kakva je bila svjetlost."

Čini mi se kao da John Malkovich radi najzanimljivije stvari koje se mogu zamisliti u umjetnosti? I to u svakoj formi umjetnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"John je za mene vjerojatno najzanimljivija osoba na svijetu. On je jako velikodušna, darežljiva i brižna osoba. Kada bismo radili zajedno, bilo je potrebno 30-40 ljudi na setu da stvore ove fotografije, a John bi uvijek, ako bi vidio nekoga kome treba pomoć, prišao i pomogao mu. Takva je jednostavno osoba. Fotografija Irvinga Penna za mene je sve promijenila, u tom sam trenutku znao da želim biti fotograf. Naravno, morao sam rekreirati sliku koja me potakla da bude fotograf."

Gospodine Miller, Sandro, hvala vam puno što ste došli U Zagreb i donijeli ove fotografije. Pozdravite svog prijatelja i recite mu da se vrati u Hrvatsku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On voli Hrvatsku. Ide stalno na Hvar, ima tamo kuću koju posjećuje, zbilja uživa tamo."  

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo