Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
stanari negoduju

'To je gordijski čvor!' Ruši se simbol zagrebačkog potresa i to je za sada sve od organizirane obnove privatn...

Odluka o rušenju je donesena jer je zgrada proglašena opasnom, a ne zato jer je dvije godine nakon potresa riješena imovinsko-pravna zavrzlamama

Marko Šiklić/ 8.1.2022. u 22:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Stopirana je obnova Banskih dvora nakon potresa vrijedna 155 milijuna kuna. Moguće je da zbog cijelog procesa Hrvatska za taj posao ostane bez europskog novca.

A par stotina metara dalje kreće se u rušenje jednog od simbola potresa u Zagrebu, zgrade na uglu Đorđićeve i Petrinjske gdje je poginula 15-godišnja djevojčica.

Odluka o rušenju je donesena jer je zgrada proglašena opasnom, a ne zato jer je dvije godine nakon potresa riješena imovinsko-pravna zavrzlamama.

U stan u kojem je odrasla, Sanja se više nikada neće vratiti. Odluku o rušenju dočekala je u suzama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Moja kćerka je za dlaku izbjegla smrt, jer taj zid koji se urušio je baš njezina soba. Sad smo u smještaju u najmu koji nam država financira i imamo do 17.6. ugovor i onda bi država trebala nešto poduzet, i dati nam zamjenski stan“, rekla je stanarka Sanja Šarić.

Jer, nova zgrada neće skoro. U ruševinama je, kaže, ostalo i oko 40 tisuća eura koje su uložili u adaptaciju.

"Ja i suprug, stalno smo renovirali – tri puta smo renovirali, kompletno. Vode nije bilo u stanu, ničeg nije bilo, vanjski WC je bio, plin smo sami doveli, ma sve“, kaže Šarić.

Susjedi kažu kako je nevjerojatno da se od potresa nije napravilo ništa, osim što je stavljena ograda. Odluka o rušenju čekala se gotovo dvije godine, a glavni problem bili su imovinsko-pravni odnosi, jer se neki od vlasnika ukupno 15 stanova nisu slagali s rušenjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"U vrijeme Marije Terezije kad se popisala sva imovina – to je jedino vrijeme kada smo u Hrvatskoj imali čiste vlasničke papire“, objašnjava Tin Bašić, stručnjak za upravljanje zgradama.

"Država ne može pokrenuti niti jedan proces jer stalno nedostaje jedan papir i mi imamo jednu limbu u kojoj se ljudi kreću snalaziti sami kako umiju, neki su uspjeli nešto napraviti, a neki tek kreću – što je žalosno", smatra član Upravnog odbora Društva arhitekata Grada Zagreba Ivan Križić.

Pa dok traje borba s birokracijom, sa zgrada otpadaju fasade, cigle, pa i komadi namještaja.

"Kako možemo očekivati da će u takvom kaosu nešto biti riješeno – to je nemoguće. To je jedan gordijski čvor i sad je samo pitanje kako ćemo ga riješit. Hoćemo li ga riješiti laganim raspetljavanjem ili ćemo uzeti mač i presjeći", rekao je Bašić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Zato je jako važno da se konačno politički vrh upogoni i da počnu upravljati ovom krizom kojom uopće ne upravljaju. Oni su do sada, na žalost pokazali samo jednu volju za administriranjem već preadministriranih procedura, umjesto da su donijeli odluku da je ovo kriza", kaže Igor Kordić, dopredsjednik udruge SOS Zagreb.

Ponude izvođača za rušenje otvaraju se u ponedjeljak. Ne dođe li do žalbe, bageri u Đorđićevoj trebali bi biti kroz 10-ak dana a sve bi trebali najkasnije završiti do druge godišnjice potresa u Zagrebu.

Marko Šiklić/ 8.1.2022. u 22:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Imaš priču? Javi nam se!

Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.

Pošalji priču