preoštra mjera? / 'To što je ravnateljica dala opomenu poruka je svima drugima kako će proći, ako ne rade kako se od njih traži'

Sindikat, čiji je član nastavnica matematike postala nedavno, pružit će joj pravnu zaštitu

26.8.2022.
21:00
VOYO logo

Daj pet i - opomena pred otkaz. Mjera izrečena nastavnici matematike, za sindikate - preoštra.

"To je bio prijedlog prosvjetne inspekcije, a ravnateljica taj prijedlog nije morala uvažiti", kazuje glavni tajnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Jere Bilan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objašnjavaju da razlog izricanja opomene nije podizanje ocjena, već njihov naknadni unos u e-dnevnik, neobavještavanje o terminu informacija za roditelje i ranije puštanje učenika sa sata.

Image
ZAMJERKE NA RAD /

Ravnateljica Klasične gimnazije: Profesorica nije dobila upozorenje zbog zaključne ocjene Milanovićevog sina

Image
ZAMJERKE NA RAD /

Ravnateljica Klasične gimnazije: Profesorica nije dobila upozorenje zbog zaključne ocjene Milanovićevog sina

"To što je ravnateljica dala opomenu pred otkaz mladoj profesorici poruka je svim drugim profesorima kako će proći ako se ne ponašaju onako kako se od njih traži", dodaje Bilan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako je inspekcija utvrdila da ocjena nije promijenjena nezakonito, čemu opomena pred otkaz? Opomenu pred otkaz gledam kao dodatno pokazivanje moći i dodatan pritisak na nastavnicu da šuti", kaže Josip Matković iz Nastavničke grupe Školska zbornica.

Izrečena opomena traje tri godine. Sindikat, čiji je član nastavnica matematike postala nedavno, pružit će joj pravnu zaštitu iako je, kažu, i sama angažirala odvjetnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavnica matematike ima mogućnost obratiti se i Školskom odboru kako bi zaštitila svoja prava. I danas smo pokušali stupiti u kontakt s ravnateljicom Klasične gimnazije u Zagrebu, ali i dalje bez odgovora. Iz MUP-a poručuju kako su izvidi koji provode tajni.

Pritisci na nastavnike, posebno na kraju školske godine kod zaključivanja ocjena su raširena i česta pojava poručuju iz Sindikata Preporod. Sve ovo je, smatra njihov predsjednik Željko Stipić, štetna poruka pogotovo mlađim nastavnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vodite vi računa o sebi, kanite se brige o zaštiti digniteta ocjene i ocjenjivanja. Na kraju ako ne postupite po nalogu nadređenih bit ćete prepušteni sami sebi i u svakoj varijanti kažnjeni. Prvo strada stoka sitnog zuba, a oni koji imaju oštrije zube, pogotovo očnjake - možda nikad ne dođu na red", dodaje Stipić.

"Nekad je roditelj gledao prema djetetu i pitao kakve su ovo ocjene, a danas gleda prema nastavniku i pita kakve su ovo ocjene", kaže Bilan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poručuju zaključivanje ocjena nije i ne smije biti siva zona.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo