HRAM KULTURE / Toalet zvan čežnja: U riječkom HNK mole publiku za donacije da bi obnovili pokvareni WC

Riječki hram kulture HNK Zajc u derutnom je stanju, potpuno neprimjerenom gradu koji će iduće godine postati EPK

8.4.2019.
19:13
VOYO logo

Rijeka će iduće godine ponijeti titulu Europske prijestolnice kulture (EPK). Tradicija riječkog kazališnog života dulja je od 200 godina, kazališna zgrada potječe iz davne 1885. Ipak, stvarna slika daleko je od blistave.

Program, predstave i publika su neupitni, ali sama zgrada u derutnom je stanju. A najveći je možda problem onaj koji se tiče zahoda. Od 20 wc-a za publiku, pola ih nije u funkciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Prije mjesec dana smo zatvorili još dva na galeriji, trenutno na galeriji nema nijednog wc-a u funkciji“, kaže Alen Vukelić, upravitelj tehnike HNK Ivana pl. Zajca.

U zgradi starijoj od 130 godina problem je u vertikalama. Uprava kazališta kaže kako Grad Rijeku na to upozorava dulje od tri godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Vertikale propuštaju pa puštaju stalno u wc ispod, i u lože ispod i jedini način da tome doskočimo zatvaramo wc-e kat po kat“, objašnjava Vukelić.

Do sada su od publike prikupili više od pola milijuna kuna i uz ostalo, obnovili parter. Žale što su pored šest novih produkcija na kojima rade, u medije dospjeli zbog wc-a. Trenutno traju probe za baletnu predstavu Heroj je umoran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Mi smo umorni već od silnog upozoravanja, ali zadovoljni što smo uspjeli uvjeriti Grad da je zvono za uzbunu odavno odzvonilo i da je vrijeme da se ozbiljno krene u sanaciju kazališta“, kaže Marin Blažević, intendant HNK Ivana pl. Zajca.

Za prvu, najhitniju fazu sanacije potrebna su dva milijuna kuna. 100.000 ljudi koji dođu u kazalište, zaslužuju toalet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Mislim da se ovdje prvenstveno radi o jednom komunikacijskom nesporazumu, koliko znam cijela fama je krenula od jednog famoznog natpisa u HNK, u kojem su oni probali raditi crowfunding, u međuvremenu su sredstva za sređivanje svih toaleta u Hrvatskom narodnom kazalištu stavljena u ovogodišnji proračun“, tvrdi Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke.

Grad obećava da će tijekom ove godine taj problem riješiti. To je minimun koji hram riječke kulture u Europskoj prijestolnici kulture zaslužuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo