novac sa švicarskih računa / Todorići spiskali milijune: Iva trošila na dizajnerske krpice, Vesna plaćala smještaj na Maldivima

Image
Foto: Željko Lukunić/ Goran Stanzl/Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Todorići su sa švicarskih računa izvukli najmanje 64 milijuna kuna, donosi nedjeljni Jutarnji list

30.6.2019.
9:47
Željko Lukunić/ Goran Stanzl/Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
VOYO logo

Sa švicarskih računa Agrokora obitelj Todorić izvukla je najmanje 64 milijuna kuna, objavio je u nedjelju Jutarnji list pozivajući se na nalaz forenzičnog financijskog vještačenja poljske tvrtke KPMG.

Vještačenje KPMG-a Poljska, koje je izradio bivši voditelj te tvrtke u Hrvatskoj i BiH Ismet Kamal, podupire sve ključne teze optužbe u predmetu protiv Todorića i ostalih, odnosno inkriminacije teške više od milijardu kuna, navodi dnevnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Središnja točka istrage odnosi se na lažiranje financijskih bilanci Agrokora od 2006. do 2015. godine i neosnovanu isplatu dividende Ivici Todoriću i njegovoj nizozemskoj tvrtki Adria Group Holding BV. A izrađeno vještačenje u tom je dijelu posve jasno - Agrokor je, zapravo, kroz cijeli taj period poslovao s gubicima, tako da nije bilo mjesta za isplatu dividende vlasniku, a radi se o ukupno 710 milijuna kuna, ističe Jutarnji list.

Jedan od zanimljivijih dijelova vještačenja odnosi se na poslovanje Agrokorove tvrtke kćeri u Švicarskoj, Agrokor AG u Zugu, ili na odnose Ivice Todorića i njegove obitelji s tom tvrtkom. Tužiteljstvo Todorića tereti da je sredstva Agrokora AG godinama koristio za privatne potrebe te da je za sebe izvukao najmanje 64 milijuna kuna, podsjeća Jutarnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Agrokor AG bila je tvrtka za centraliziranu nabavu cjelokupne Agrokor Grupe i to radi ostvarivanja boljih ugovornih uvjeta prilikom kupnje raznih roba, ali i zbog mogućnosti korištenja povoljnijih kreditnih linija koje su nudile švicarske banke. Protok sredstva preko njihova računa stoga je bio velik. Ivica Todorić, ali i članovi njegove obitelji tu su činjenicu naveliko koristili i djelomično raspolagali sredstvima kao da su njihova osobna.

Kako je utvrdio vještak, činili su to na tri načina - podizanjem gotovine s računa Agrokora AG, plaćanjem privatnih troškova kreditnim karticama tvrtke te podmirivanjem privatnih obiteljskih troškova s računa švicarske tvrtke, koji su djelomično zavedeni kao troškovi reprezentacije, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dnevnik navodi da je od svih članova obitelji službenim karticama švicarske tvrtke najviše potrošila Iva Balent, a najmanje Ivica Todorić. Osim toga iz tvrtke Agrokor AG, prema nalazu vještaka, izvučeno je i 9,2 milijuna švicarskih franaka u gotovini, a novac su u banci podizali Todorićevi suradnici i predavali mu novčanice.

Iva karticu peglala u dizajnerskim dućanima

Jutarnji list nadalje piše kako je Iva Balent karticu koristila za plaćanja u trgovinama poznatih dizajnerskih brendova kao što su Luis Vuitton UK, Chanel i Prada, da je njome plaćala kozmetiku i SPA tretmane te kupovala odjeću i obuću u luksuznim trgovinama u Münchenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz odabranih računa proizlazi da je Ivan Todorić za boravka u Las Vegasu 2012. plaćao razne robe i usluge i podizao gotovinu s bankomata. Tako je posjetio trgovine Dolce, Sony Store, Ermenegildo Zegna, Christian Louboutin, ali je jednako tako plaćao i troškove pića u diskoteci Trocadero u Budvi, hrane u dubrovačkom restoranu Takenoko te sitne troškove u Konzumu i Kozmu.

Vesna Todorić je, pak, 2015. bila u šopingu u Münchenu, gdje je Amexom platila nemali iznos u Valentino Shopu. Također je 2010. karticom platila 16.724 franaka za smještaj u hotelu na Maldivima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ante Todorić je karticom na račun Agrokora plaćao u trgovinama odjeće, primjerice tijekom boravka u Parizu 2011. 

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo