Uskoro u Remetinec? / Todoriću ostala još jedna šansa: Doznajemo što ga čeka bude li izručen Hrvatskoj

U četvrtak u 10 ujutro Todorić bi sam na Visokom sudu u Londonu trebao objasniti zašto ga ipak ne bi trebali izručiti

4.9.2018.
18:42
VOYO logo

Ivici Todoriću ostala je zadnja šansa protiv izručenja Hrvatskoj. Za dva dana na Visokom sudu u Londonu osobno će pokušati uvjeriti suca da mu usvoji žalbu na odluku nižeg suda koji je prethodno već odlučio da ga se izruči.

Nekadašnjem vlasniku Agrokora navodno nedostaje i novca, zbog čega je preselio u siromašniji dio britanske prijestolnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostala mu još jedna opcija

Da još malo produlji bijeg od hrvatskog pravosuđa - Ivici Todoriću ostala je još jedna jedina opcija. U četvrtak u 10 ujutro - sam bi na Visokom sudu u Londonu - trebao objasniti zašto ga ipak ne bi trebali izručiti. Za odvjetnika njegova sina - ništa neuobičajeno što netko nije dostupan DORH-u.

"U takvim slučajevima istraga nesmetano ide dalje, a takav osumnjičenik ima pravo koristiti sva prava koja su mu na raspolaganju", kazao nam je Fran Olujić, odvjetnik Ante Todorića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Automatski u Remetinec

Ipak, tih prava sve je manje. Jer nakon što je niži sud u Londonu izručenje odobrio, Visoki je odbio mogućnost žalbe, pa je sada teško očekivati da promijeni mišljenje. A ako izručenje postane pravomoćno - zna se što slijedi, i to u roku od desetak dana.

"U dogovoru između hrvatskog i britanskog Interpola se dogovara određeni termin kad se onda prebacuje fizički iz Londona, odnosno iz Engleske u Zagreb i po dolasku u Zagreb on se automatski smješta u istražni zatvor u Remetincu", pojasnio je postupak izručenja Krešimir Devčić, sudac i glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu. Jer je protiv Todorića, još lani - određen istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naravno obzirom na činjenicu da njegovo prvo ispitivanje nije formalno provedeno pred državnim odvjetnikom, onda je na Državnom odvjetništvu da oni obave tu radnju, pozovu Ivicu Todorića koji u prisutnosti svojih branitelja ima mogućnost iznositi obranu", kazao nam je Devčić.

Ispitivanja u rujnu i listopadu

U Državnom dvjetništvu su ispitali većinu svjedoka, preostale će ispitati u rujnu i listopadu. "Preko 60 ih je već ispitano i sad je naloženo provođenje knjigovodstveno-financijskog vještačenja koje radi jedna poljska tvrtka pa ćemo vidjeti kad će to biti gotovo jer to mora naravno biti gotovo prije podizanja optužnice", kazao nam je odvjetnik Ljubo Pavasović Visković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To bi moglo potrajati još barem pola godine. "Ukupno trajanje istrage ŽDO je ograničeno na 18 mjeseci. Mi u ovom trenu smo u nekakvom 10. mjesecu trajanja istrage. Daljnje postupanje DORH-a, hoće li uopće podići optužnicu, hoće li podići protiv svih, s moje bi strane predstavljalo spekuliranje", kazao nam je odvjetnik Fran Olujić.

Istragu u kompaniji koju je godinama gradio, Ivica Todorić još uvijek promatra iz Londona. No, ne više iz centra grada. Preselio je navodno na puno skromniju, industrijsku periferiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo