'kompromisno rješenje' / Tomašević: 'Amandmanima na izmjene GUP-a HDZ kupuje vrijeme, očito je da su podijeljeni'

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

'Neki su bili da se izglasa taj GUP bez ikakvih amandmana danas, a neki su bili čak da se sruši, da se glasa protiv, zajedno s oporbom'

6.2.2020.
15:07
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Kluba zastupnika lijevog bloka u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Tomislav Tomašević (Zagreb je naš!) ocijenio je u četvrtak da amandmanima na izmjene GUP-a HDZ zapravo kupuje vrijeme.

Tomašević je novinarima u stanci sjednice Gradske skupštine rekao kako je oporba cijelo vrijeme govorila da su amandmani HDZ-a na izmjene GUP-a najvjerojatniji scenarij jer se time odgađa odluka o GUP-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očito je HDZ podijeljen. Neki su bili da se izglasa taj GUP bez ikakvih amandmana danas, a neki su bili čak da se sruši, da se glasa protiv, zajedno s oporbom", kaže Tomašević.

Za amandmane koje je HDZ podnio na izmjene GUP-a Tomašević smatra da su kompromis kojim HDZ kupuje vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je neko kompromisno rješenje kojim očito HDZ kupuje vrijeme da im prođu unutarstranački izbori, a možda i neko dodatno vrijeme kako bi se odugovlačilo preko Ministarstva graditeljstva da uopće ne dođe na dnevni red. Vidjet ćemo kako će se HDZ i HNS ponašati", kazao je. 

Za oporbu je GUP nepopravljiv dokument i smatraju da treba glasati protiv njega. "On je ko švicarski sir, toliko je pun iznimaka, pa i s ovim izmjenama, da jednostavno više nema nikakva smisla. To čak nema ni pravo zvati se Generalnim urbanističkim planom", tvrdi Tomašević. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

GUP provjeriti s građanima na referendumu

Za strateški razvoj Zagreba treba definirati prioritete - prometne, okolišne, klimatske, građevinske, stambene... pa se na temelju njih radi novi GUP. "To traži ujedinjena struka, a isto tako i oporba", poručio je.  

Ako netko smatra da treba glasati za ovakav GUP jer je to u interesu građana, minimum je da to provjeri s građanima putem referenduma. Podsjetio je kako je gradonačelnik Milan Bandić nekoliko puta obećavao referendume, ali ih nikada nije održao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje kako komentira da je Bandić podnio 50-ak amandmana na GUP koji je sam predložio, odgovorio je kako je bio šokiran kad je to čuo.

"Neshvatljivo da na dokument koji se mijenja četiri i pol godine nakon dvije javne rasprave gradonačelnik sa svojim Klubom ulaže 50 ili više amandmana na samoj sjednici", kaže Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra kako se to radi da stručna javnost i zastupnici ne bi vidjeli što se tim amandmanima zapravo predlaže.

"Da su ih uložili u redovnoj proceduri barem tri dana prije sjednice Skupštine, onda bi svatko mogao analizirati za koga se prenamjenjuju zemljišta, zelene površine u građevinske itd.", smatra Tomašević dodajući kako je to "najgora farsa u prostornom planiranju u Hrvatskoj ikada".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo