'omogućit ćemo pobačaj' / 'Nema više prodaje gradskih stanova kao do sada. Grad će biti korektiv na tržištu najma'

Image
Foto: Photo: Robert Anic/PIXSELL

Na redovitoj konferenciji za medije Tomislav Tomašević, Danijela Dolenec i Luka Korlaet govorili su o gradskim nekretninama, pobačaju, kvaliteti zraka u Zagrebu...

17.5.2022.
11:10
Photo: Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Prva je govorila Danijela Dolenec koja je otvorila s temom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije.

"Htjeli smo poručiti da je Zagreb otvoren i siguran grad i da je grad koji različitosti cijeni kao bogatstvo", rekla je Dolenec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatim je podsjetila na nekoliko elemenata koje su zagovarali u izbornom programu.

"Ako pogledate naš program, rekli smo da ćemo se kao predstavnici grada sudjelovati u povorkama ponosa. Ono što konkretno grad može i treba učiniti jest osigurati infrastrukturu i programsku podršku koja cilja na suzbijanje rodno uvjetovanog nasilja prema ženama i LGBTQ+ populaciji", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dolenec je dodala i prema tome smjera i program financiranja udruga za ljudska prava, pri čemu će prioriteti biti "financiranje vezano za ravnopravnost spolova, prava LGBTQ+ osoba i suzbijanje rasne i druge diskriminacije te zločina iz mržnje."

"Na Zrinjevcu je danas postavljena i klupica u duginim bojama", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatim je nastavio Luka Korlaet koji je pričao o upravljanju gradskom imovinom, odnosno gradskim stanovima i poslovnim prostorima.

'Gradski stanovi prodavat će se samo u tri slučaja'

"Odluka o prodaji gradskih stanova je u javnom savjetovanju do 27. svibnja. Njome se stavlja izvan snage prethodna odluka o prodaji stanova. Cilj je puno racionalnije gospodarenje stambenim fondom tako da se stanovi ne prodaju kao što su se prije prodavali. Gotovo svi koji su u njima živjeli su ih mogli kupiti. Sada će se to značajno smanjiti je želimo kao grad zadržati stanovi u vlastitom portfelju, dapače i povećati ih kroz izgradnju novih stanova", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objasnio je da će prema novoj odluci stanove moći kupiti branitelji koji u njima borave 5 ili više godine, po cijeni koju će odrediti nadležno ministarstvo.

"Stanovi će se prodavati u još tri slučaja. Ako su u toliko lošem stanju da u njih nema smisla ulagati, zatim prostori koji nemaju obilježja stambenih prostora ili oni stanovi u kojima je grad suvlasnik", rekao je Korlaet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je da postojeći portfelj iznosi 6.800 stanova i da će kroz sustav javnog i zaštićenog najma biti svojevrsni korektiv na tržištu stanova.

Tomislav Tomašević je pričao o izmjenama odluke o zbrinjavanju otpada, kojom će se na javne površine postaviti boksevi za otpad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To će vrijediti za cijeli grad osim za povijesnu jezgru. Tamo idemo prema podzemnim spremnicima", rekao je.

O pobačaju i KBC-u Sveti Duh

Osvrnuo se i na nalaz zdravstvene inspekcije koja je u slučaju Mirele Čavajde utvrdila nepravilnosti na Svetom Duhu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Time se treba baviti nova ravnateljica. Ono što znam je da još uvijek traje unutarnji nadzor. Oko toga je već istupala ravnateljica. Vjerujem da će se pričekati da se unutarnji nadzor završi", rekao je.

Image
redovita konferencija /

Tomašević tvrdi da je situacija na Sv. Duhu neprihvatljiva: 'Očekujem da se zakonski pobačaji tamo mogu obaviti'

Image
redovita konferencija /

Tomašević tvrdi da je situacija na Sv. Duhu neprihvatljiva: 'Očekujem da se zakonski pobačaji tamo mogu obaviti'

Ponovio je i kako će se u funkcioniranje te ustanove uvoditi promjene, jer je riječ o jedinoj bolnici u kojoj postoji kolektivni priziv savjesti, a koja je ujedno i najveća gradska ustanova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rekao sam da očekujem da se to promijeni. Jasno piše u izbornom programu i činjenica da ćemo osigurati obavljanje dostupnog i sigurnog pobačaja u bolnicama u vlasništvu grada Zagreba te pristup medikamentoznom prekidu trudnoće koji podrazumijeva upotrebu lijekova umjesto kirurških tehnika", rekao je i dodao da je na temelju tog programa izabran za gradonačelnika Zagreba.

Osvrnuo se i na mogući referendum o pobačaju koji zagovaraju određene političke opcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne bih se miješao u te stvari. Ali kao stranka smo protiv bilo kakve zabrane pobačaja. Sto puta smo o tome politički govorili kao stranka i ja kao zastupnik. Sve prepuštam saborskom klubu da procijeni", rekao je Tomašević. 

O kvaliteti zraka u Zagrebu

Na pitanje novinara o kvaliteti zraka na istoku grada, Tomašević je rekao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radit ćemo studiju za cijeli Zagreb pa tako i za tu četvrt. Znate da postoje različiti zagađivači zraka. Među tim zagađivačima su postrojenja za gospodarenje otpadom, ali su tu i promet, fosilna goriva... Ta studija je trenutno u procesu javne nabave, mislim", rekao je Tomašević. 

Komentirao je i najavljeni nastup folk zvijezde MC Stojana u zagrebačkom muzeju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nemam nikakav komentar, nisam stigao provjeriti što se radi. To su sad neki detalji s kojima se kao gradonačelnik ne moram baviti", kazao je Tomašević. 

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo