bolji rejting grada / Tomašević: 'Inflacija nam ždere proračun iz dana u dan. Čekaju nas mnogi izazovi'

Image
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Zagreb se sprema i u kupovinu novih tramvaja. Sadašnji su prosječno stari 25 godina

26.7.2022.
11:05
Slaven Branislav Babic/PIXSELL
VOYO logo

Redovitu konferenciju za novinare održali su zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i njegova zamjenica Danijela Dolenec s osvrtom na aktualne teme.

Na početku je Tomašević kazao kako je zadovoljan s ocjenom povećanja kreditnog rejtinga Grada Zagreba od strane agencije Moodys, i to za dva boda. Kao što je povećan i rejting Hrvatskoj zbog ulaska u eurozonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"No, dio razloga leži i u financijskoj stabilizaciji Holdinga što je prepoznato i što se odrazilo na poboljšanje rejtinga. Ove godine čekaju nas izazovi. Inflacija nam ždere proračun iz dana u dan, prije sve kad je riječ o energentima i građevinskom materijalu, ali i zbog cijena hrane. Imamo 340 ustanova kojima plaćamo troškove, i to je vrlo veliki izazov za proračun", rekao je na početku.

Natječaj za Advent je otvoren do 31. srpnja za kućice i prignodnu prodaju, kao i za organizatore manifestacija, podsjetio je Tomašević. Advent je decentraliziran, radit će se i po kvartovima prvi put, napomenuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje o uvođenju novog sustava naplate odvoza otpada, Tomašević je rekao da sve ide svojim tijekom.

O odvozu otpada

"Odabran je proizvođač vrećica, bit će spremne na vrijeme. S trgovačkim lancima se pregovara, sve više ih se priključuje raspodjeli. Cijena vrećice je 2, 4 i 8 kuna, marža nije na njih već se otkida od Čistoće i ona je 3,7 posto. Ići će medijska kampanja, promotivna kampanja, radi se na prvim boksovima na površinama javne namjene, dogovaraju se pilot projekti podzemnih spremišta koja će prva biti postavljena u rujnu," pojasnio je. Dodao je kako je riječ o 340 tisuća kućanstava te da je jasno koliko je to veliki zahvat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sigurno neće ni 1. listopada biti apsolutno sve u redu, trebat će uhodavanje kao što je bilo i u svim velikim gradovima. No, više nećemo biti 'kantograd'. Nema niti jednog grada u ovom dijelu Europe koji ima 130 tisuća spremnika na javnim površinama", zaključio je.

Prosječna starost tramvaja u Zagrebu je 25 godina, a neki su stariji i od njega, kaže, pa se planira i kupnja novih tramvaja, ali će biti dijelom financirani iz EU fondova i to se radi u suradnji s Ministarstvom prometa i infrastrukture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neće biti redukcija vode

U ovom trenutku nema problema što se tiče vodoopskrbe.

"U Zagrebu je manja potrošnja tijekom ljeta jer građani odlaze na more. Prava potrošnja će biti na jesen, ali za sada se redukcije ne očekuju," rekao je gradonačelnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godišnji u kolovozu

Kazao je da je dobio pozivnicu za otvorenje Pelješkog mosta, ali da nije u mogućnosti otići zbog obaveza.

"Naravno da mi je drago zbog bilo kojeg infrastrukturnog projekta koji se otvaraju i rade", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže i da se nada da će uhvatiti tjedan dana godišnjeg, drugi tjedan u kolovozu.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo