'rupa' u proračunu / VIDEO Tomašević otkrio što će od komunalnih usluga sigurno poskupjeti: 'Na stolu su sve mjere za povećanje prihoda'

"Nije na stolu samo poskupljenje, na stolu je sve. Uskoro ćemo prezentirati poslovni plan Holdinga", rekao je Tomašević

2.11.2021.
10:50
VOYO logo

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević održao je redovitu konferenciju za medije, no ovaj put na Zagrebačkom velesajmu gdje je obišao punktove za testiranje i cijepljenje. 

Image
DANIJELA DOLENEC /

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika otkrila hoće li doći do poskupljenja usluga zbog duga: 'Uskoro će sve biti poznato'

Image
DANIJELA DOLENEC /

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika otkrila hoće li doći do poskupljenja usluga zbog duga: 'Uskoro će sve biti poznato'

Epidemiološka situacija u Gradu Zagrebu

Gradonačelnik Tomašević se na početku press konferencije osvrnuo na broj cijepljenih u Gradu Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I dalje je u Zagrebu najveći obuhvat cijepljenih prvom dozom, 55 posto ukupnog stanovništva, a 66 posto odraslih. To znači da su dva od tri građana cijepljena barem prvom dozom. S barem dvije doze je cijepljeno 51,1 posto ukupnog stanovništva. Zagreb je u tom smislu bolji od svih drugih županija, ali to i dalje nije dovoljno", rekao je Tomašević i istaknuo: 

"U zadnjih mjesec dana svi umrli ispod 50 godina starosti nisu bili cijepljeni. Mislim da to govori samo za sebe."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da se on cijepio te da će se krajem studenog cijepiti i trećom dozom. 

"Pozivam sve koji mogu da se cijepe prvom dozom i da se docijepe. Cjepljenje je najbolja zaštita, ali nije jedina mjera", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je kako će se na Velesajmu moći cijepiti i subotom i nedjeljom te je objasnio zašto su otvoreni novi punktovi na Velesajmu. 

"Radi sve hladnijeg vremena i kiše, kako građani ne bi čekali vani na hladnoći. Cijeli Paviljon 9 služi za prijem građana, tu očekujemo mobilnost od oko 15 minuta kako bi se došlo do drugog paviljona za cijepljenje", objasnio je zagrebački gradonačelnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cijepit će se svaki dan i sa prvo, drugom i trećom dozom. Građani se mogu cijepiti i na Kajzerici u Cimmermanovoj ulici na punktu HZJZZ-a kada ovaj punkt radi u drugoj smjeni kao i u 11 lijekarna u kojima se moraju naručiti", naglasio je.

Kvaliteta zraka u Zagrebu

Na pitanje kakva je kvaliteta zraka u Zagrebu kazao je kako se zbog magle proteklih nekoliko dana stvorila se kapa nad gradom i prouzročila nemogućnost pročišćivanja zraka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad imamo sezonu grijanja, to je jedan od uzročnika zagađena zrakom. Bavili smo se strategijom energetskog siromaštva kako da to adresiramo s različitim mjerama za građane koji se još uvijek griju na resurse koji izazivaju zagađenje zaraka. Promet je jedan od uzročnika i time ćemo se baviti kao zeleno lijeva politika i vlast", odgovorio je.

"Bavit ćemo se smanjenjem automobila za transport u Gradu Zagrebu. I na službenim postajama imamo povećanje čestica i vjerujem da će se to raščistiti za nekoliko dana s promjenom vremena. To je problem koji se ponavlja godinama i vrijeme je da se krene riješavati", najavio je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Advent

"Kućica je manje zbog epidemijološke situacije, ali i zato što ćemo aktivirati dio ugostitelja da će moći na svojim terasama moći određenu ponudu ponuditi. Na taj način ćemo iskorisiti kapacitete ugostitelja i nećemo stvarati dodatne gužve u strogom centru grada. To je od početka u planu. Privremeno će se omogućiti samo za vrijeme praznika, a svi objekti će morati ispuniti određene tehničke uvjete", kaže Tomašević.

O muralima

"Nemam potrebe dalje komentirati tu temu. Legitimno je pitanje što je primjereno na zidovima škola, ali to za nas nije prioritetna tema dok imamo pandemiju koja bukti i finnacijsku situaciju kakvu znate da imamo", kaže Tomašević. Komentirajući izjavu možemovke Ivane Kekin o muralu Zvonimiru Bobanu u Osnovnoj školi Savski gaj, Tomašević kaže da je to njezin osobni stav, a ne stav gradske vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijene usluga

Mijenjat će se cjenik usluga odvoza otpada. Godinama se pokušava uvesti naplata, prema količini otpada tj. da više plaćaju oni koji ne odvajaju otpad.

"Sigurno će poskupjeti odvoz za one koji ne odvajaju otpad, a sada koliko te analize još radimo", rekao je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I za druge usluge ćemo vidjeti hoće li se povećati cijene ili promijeniti model plaćanja, to ćemo najaviti na vrijeme. Cijene usluga će se razriješiti do kraja godine, a što se tiče drugih toškova ići će se s prezentacijom mjere u idućih nekoliko tjedana", dodao je.

"Preko 80 posto troškova ZET-a se subvencionira iz proračuna Grada. Dug ZET-a je blizu milijardu kuna. Gradski proračun ne može servirisati taj dug. To je veliko opterećenje. Zto smo i raspisali smo natječaj za novu upravu ZET-a i onda bi s njima i novim Nadzornim odborm trebali vidjeti kako ići na restrukturiranje ZET-a", potvrdio je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije na stolu samo poskupljenje, na stolu je sve. Svemoguće mejere za smanjenje troškova i prihoda o tome ćemo govoriti uskoro.  Uskoro ćemo prezentirati poslovni plan Holdinga i proračun Grada Zagreba koji mora adresirati ovo stanje", kazao je Tomašević. Dodao je kako i Zagreb ima jako mali manevarski prostor te zakonska ograničenja koja dopuštaju da se ustabili dug i da ga započne smanjivati.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo