radno ljeto / Tomašević o istragama i pretresima: 'Mogu potvrditi da smo na traženje PNUSKOK-a bili prisutni zamjenica i ja na nekim razgovorima'

Tomašević je najavio da se poslovni prostori više neće dodjeljivati ispod cijene te da Grad kreće u naplatu dugova od tvrtki, ali i od građana

3.8.2021.
10:50
VOYO logo

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević održao je konferenciju za medije sa svojim zamjenicima. 

Smanjivanje naknada u svim upravnim vijećima i odborima 

Gradonačelnik Tomašević najavio je da će početkom sljedećeg tjedna biti raspisan natječaj za članove školskih odbora. Jedan od članova će biti predstavnik iz vijeća gradskih četvti (za srednje škole) i mjesnih odbora (za osnovne škole). Ukupno oko 200 članova će biti iz mjesne samouprave, a 400 će biti izabrano preko javno natječaja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naknade članovima odbora će se smanjivati, najavio je gradonačelnik, ali još ne može reći koliko.

"Naš je cilj smanjivati naknade i u drugim upravnim vijećima u gradskim ustanovama", istaknuo je.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraga i pretresi u gradskoj upravi 

Odgovarajući na pitanja, Tomašević je rekao da su otvoreni za suradnju sa svim istražnim tijelima koja i dalje provode radnje vezane uz uhićenja bliskih suradnika bivšeg gradonačelnika Milana Bandića. 

"Osim pretresa, bilo je više radnji u zgradi gradske uprave. Mogu samo potvrditi da smo na traženje PNUSKOK-a bili prisutni zamjenica i ja na nekim razgovorima kao predstavnici javnog tijela", kazao je ističući da oni nisu bili osobno ispitivani. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje je li morao što potpisivati kao svjedok, kazao je da se ne sjeća, ali je upozoren da mora štititi tajnost istrage. 

Što se tiče odlaska u Knin i proslave Oluje, Tomašević je potvrdio da je pozvan od strane državnog vrha i da će ići tamo kao gradonačelnik Zagreba. Nije želio odgovoriti na hipotetsko pitanje bi li išao tamo da nije gradonačelnik. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslovni prostori neće se više davati ispod cijene, Grad ide u naplatu dugova

Najavio je izmjenu u kriterijima dodjele i cijenama najma gradskih poslovnih prostora jer su neki, kako je kazao, ispod tržišne cijene. 

"Vlada nered. Dolazi mi na potpis ugovori za komercijalne subjekte koji jako dobro posluju s cijenama koje su daleko ispod tržišnih. Ne možete kao poslovni subjekt za nekoliko tisuća kuna dobiti više stotina kvadrata u širem centru grada, to jednostavno nije moguće", pojasnio je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je da je i loša naplata zakupnina kao i komunalne naknade te da Grad ima velika potraživanja od kojih su mnoga otišla i u zastaru, a o tome će se raspravljati na jednoj od idućih sjednica Gradske skupštine.

"Svi uredi dobili su zadatak popisati sva potraživanja od građana i od poslovnih subjekata kako bismo krenuli u naplatu", najavio je gradonačelnik. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je kako je od Vijeća Turističke zajednice Grada i predsjednice TZ GZ-a zatražio izvješće o svim aktivnostima vezanim uz Advent, dodjelu kućica i sl. zbog čega je i došlo do uhićenja u jednom kraku "Bandićeve korupcijske hobotnice". 

Mobilni timovi obići će 980 "crvenih" objekata

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet kazao je da su mobilni timovi za obnovu koji idu od vrata do vrata na terenu već treći tjedan. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ovom prvom naletu se obrađuju samo crveno označene zgrade, njih 1200. Kroz mobilne timove namjeravamo ih obići čak 980", kazao je Korlaet naglasivši da je to "velika stvar". 

U tijeku je obnova 14 odgojno-obrazovnih ustanova. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je riječ o suradnji Grada sa Fondom za obnovu i Ministarstvom graditeljstva, rekao je da su u svakodnevnoj komunikaciji te da se stvari "intenzivno i dobro odvijaju". 

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo