energetska politika / Tomašević o projektu 'Sunčani krovovi': 'Idemo na izgradnju prvih 150 solarnih krovova'

Image

Komentirao je i slučaj Srebrnjaka i rekao da se danas održava sastanak u resornom ministarstvu oko tog pitanja i poručio: 'Neću dozvoliti da trošak Srebrnjaka padne na leđa Zagreba'

11.7.2022.
11:31
VOYO logo

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević i zamjenici gradonačelnika Danijela Dolenec i Luka Korlaet danas su obilježili početak radova na prenamjeni Društvenog doma u područni objekt Dječjeg vrtića Botinec u Odranskom Obrežu.

Zgrada Dječjeg vrtića sastojat će se od prizemlja i kata. U prizemlju će se nalaziti grupne sobe (jedna jaslička i dvije vrtićke jedinice za ukupno 44 djece), prateće garderobe i sanitarije, prostori odgajatelja i gospodarski prostori, a na katu će biti smještena višenamjenska dvorana s pratećim prostorijama. Ukupna građevinska bruto površina planiranog Dječjeg vrtića je oko 900 metara četvornih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon otvorenja radova, gradonačelnik Tomašević i njegovi zamjenici obratili su se novinarima te je Tomašević najavio da Zagreb ide u projekt izgradnje solarnih panela na javnim ustanovama: "Primijetili ste da je utorak osnovano novo trgovačkog društvo u vlasništvu Zagreba - Zagreb sunčani krovovi d.o.o. U suradnji s Regionalnom energetskom agencijom pripremili smo idejne projekte za izdavanje dozvola za prvih 150 solarnih krovova na javnim zgradama kapaciteta proizvodnje preko 10 megavata i vrijednosti od 75 milijuna kuna."

Image
Kratki pregled groteskne priče /

Nogalo Tomaševiću o cirkusu s izborom ravnatelja bolnice Srebrnjak: 'Dosta skrivanja, preuzmi odgovornost!'

Image
Kratki pregled groteskne priče /

Nogalo Tomaševiću o cirkusu s izborom ravnatelja bolnice Srebrnjak: 'Dosta skrivanja, preuzmi odgovornost!'

Pojasnio je da suglasnost za prodaju struje može imati samo trgovačko društvo i zato se osniva tvrtka koja će biti nositelji projekta. "Imat će direktora koji će volonterski obavljati ovaj posao. Ključno je da Zagreb krene u tranziciju, da prvo krene s javnim zgradama i da na sve zgrade, gdje se može, postave solarne elektrane. Time će se 80 posto smanjiti potrošnja energije i emisija stakleničkih plinova. Dva takva projekta sam već otvorio." Nstavio je da se za tim projektom ide u svjetu poskupljenja energenata i najave da će cijene ići još više prema gore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i slučaj Srebrnjaka, to što je projekt izgradnje translacijskog centra od 60 milijuna eura zaustavljen i što se ponovno problematizira izbor novog ravnatelja jer su imena kandidata prvotno proglašena tajnim.

"Projekt je trebao trajati 2,5 godine i trebao se završiti ove veljače. Za to vrijeme nije se napravilo ništa, projekt je doveden u pitanje. Zagreb je osnivač Srebrnjaka i odgovorni smo za sve dugove bolnice, gradske ustanove ne mogu otići u stečaj, pa Zagreb mora pokriti sve dugove. Odgovorni smo za bilo koju situaciju u kojoj se nađe bolnica, ako projekt ne završi do kraja, prelit će se (trošak op.a.) na teret Zagreba. To neću dozvoliti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, projekt izgradnje centra sufinanciran je od strane EU od 85 posto, no ako bi projekt propao, taj novac morao bi se podmiriti iz gradskog proračuna.

Podsjetio je da za vrtiće Zagreb treba 400 mil. kuna kako bi ih sufinancirao, kao i stotine milijuna kuna za obnovu ustanova (nakon potresa op.a).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moja je odgovornost da pazim da trošak Srebrnjaka ne padne na proračun. Jedna je opcija da se vidi je li moguće faziranje (izgradnja centra u nekoliko faza op.a), o tome odlučuje Europska komisija, ali svi troškovi koji sada nastanu padaju na Zagreb ako bi ocjena Europske komisije bila negativna. Druga je opcija da se projekt prijavi za sljedeću europsku perspektivu, tada bi bilo vremena da se sve završi, a da troškovi ne padnu na Zagreb. Danas je sastanak u ministarstvu gdje će se pojasniti što je potrebno da se prijavi faziranje Europskoj komisiji, procijenit će se koje je potrebno vrijeme i koji je rizik za Zagreb ako idu novi troškovi, a onda i koje su posljedice pozitivne ili negativne odluke Europske komisije", rekao je Tomašević.

Nastavio je da se treba procijeniti rizik, a onda kao krajnju opciju vidi da se projekt prijavi na sljedeću europsku perspektivu. "Neću preuzeti odgovornost za ono prije mene, dvije i pol godine otišle su u vjetar jer je bivši gradonačelnik imao svađe s bivšom upravom i što je izvođač radova na Srebrnjaku raskinuo ugovor. Neću dozvoliti da snosimo trošak za to", rekao je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje, koliko vjeruje u projekt Srebrnjaka, rekao je da ga treba prijaviti i završit,i ako je moguće, ali ne na trošak Zagreba. "Govori se da je to najveći trošak financiran iz Europske unije, to je pola milijarde kuna, to je kao žičara. To ne smije ići na trošak Zagreba." O izboru novog ravnatelja bolnice rekao je da bolnica ima ravnatelja, da bolnica ima vršiteljicu dužnosti, da bolnica ima Upravno vijeće koje je izabrano nakon što je prošlo Upravno vijeće u cijelosti podnijelo ostavku.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo