Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
drama se nastavlja

Tomašević obrazložio suradnju s Pripuzom. C.I.O.S. demantirao gradonačelnikove izjave: 'Čudi nas gospodinova neupućenost'

"Nije dovoljno upućen u Zakon o gospodarenju otpadom, koji jasno propisuje postupke i proces obrade ili ne zna dovoljno o toj problematici", kažu

Image
Foto: Sandra Šimunović, Sanjin Strukić,Goran Stanzl/PIXSELL
RTL Vijesti/ 19.10.2021. u 16:49
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević je na današnjoj konferenciji za novinarepotvrdio da je posao zbrinjavanja biootpada dodjeljen tvrtkama poduzetnika Petra Pripuza i da je odrađen po zakonu te je odabrana najpovoljnija ponuda na natječaju. 

C.I.O.S. grupacija je objavom za medije odlučila demantirati izjave gradonačelnika koje je danas iznio budući da je , kako oni kažu, iznio niz netočnosti koje se odnose na postupke zbrinjavanja i obrade glomaznog otpada. "Prema izjavama i interpretaciji gradonačelnika o postupanjima u obradi glomaznog otpada može se zaključiti kako gospodin gradonačelnik ili nije dovoljno upućen u Zakon o gospodarenju otpadom, koji jasno propisuje postupke i proces obrade ili ne zna dovoljno o toj problematici", stoji u priopćenju.

Image
konferencija u gradskoj upravi

Tomašević otkrio: Privatni zaštitari čuvali su 85 gradskih stanova i prostora, cijena za 7 mjeseci - 26 milijuna kuna!

Image
konferencija u gradskoj upravi

Tomašević otkrio: Privatni zaštitari čuvali su 85 gradskih stanova i prostora, cijena za 7 mjeseci - 26 milijuna kuna!

Priopćenje C.I.O.S. grupacije u nastavku prenosimo u cijelosti:

"Nastavno na izniman medijski interes te brojne upite koji se odnose na zbrinjavanje biootpada u gradu Zagrebu, želimo istaknuti kako u ovom trenutku ne raspolažemo s više informacija od onih koje su javno dostupne kroz službeni elektronički registar te da sve do okončanja cjelokupnog postupka i proteka žalbenog roka, poštujući sve faze natječaja, isti nećemo komentirali niti prejudicirali njegov ishod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

No, u interesu javnosti, dužni smo demantirati gradonačelnika Grada Zagreba koji je na današnjoj konferenciji za novinare, govoreći o zbrinjavanju otpada, iznio niz netočnosti koje se odnose na postupke zbrinjavanja i obrade glomaznog otpada, a u realizaciji zajednice ponuditelja među kojima je i tvrtka CE-ZA-R u vlasništvu C.I.O.S. Grupe i prema ugovoru koji je istekao u srpnju.

Naime, prema izjavama i interpretaciji gradonačelnika o postupanjima u obradi glomaznog otpada može se zaključiti kako gospodin gradonačelnik ili nije dovoljno upućen u Zakon o gospodarenju otpadom, koji jasno propisuje postupke i proces obrade ili ne zna dovoljno o toj problematici (što nas čudi s obzirom na to da je, prema njegovom životopisu, na području zaštite okoliša bio konzultant u više od 40 zemalja), odnosno - da možebitno ima pogrešne savjetnike.

Upravo se čita

Image
utrkivali se?

Tešku prometnu nesreću u kojoj je kraj Mostara poginula obitelj skrivili hercegovački tajkun i sin tajkuna?

Ne osporavamo pravo gradonačelnika da svojim suradnicima nalaže kako i na koji način će postupati u rješavanju problema zbrinjavanja glomaznog otpada, ali ne možemo prihvatiti olako i neutemeljeno prozivanje C.I.O.S. Grupe da je u obradi glomaznog otpada primjenjivala postupke i praksu kakvu je gradonačelnik opisao na konferenciji.

Stoga, kako bi se osobno, ali i cjelokupna javnost uvjerila da C.I.O.S. Grupa sa svim vrstama otpada u potpunosti postupa u skladu sa zakonom i visokim standardima struke, pozivamo gradonačelnika, zajedno s njegovim suradnicima i medijima, da posjeti naš reciklažni centar u Jankomiru u kojem se odvijaju prve dvije faze obrade glomaznog otpada: ručno sortiranje prema artiklima i zatim mehanička obrada na velikom postrojenju (nikako ne drobilici!) gdje se izdvajaju metalne te druge komponente koje se predaju ovlaštenim oporabiteljima na daljnju oporabu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Isto tako pozivamo gradonačelnika u naš centar tj. postrojenje za mehaničko – biološku obradu u Varaždinu u kojem se odvija sljedeća faze obrade i gdje se pojedine vrste otpada, koje imaju kaloričnu vrijednost, pretvaraju u gorivo za energetsku oporabu.

Dodajmo još da se tek na kraju cjelokupnog i kompleksnog postupka ostatni dio, odnosno onaj koji nema energetsku ili materijalnu vrijednost, odlaže na odlagalište.

Zaključno, netočna je tvrdnja gradonačelnika da se u zajednici ponuditelja odvijalo "puko" i simplificirano usitnjavanje otpada na drobilicama s ciljem smanjenja volumena te da se nakon toga usitnjeni materijal odlagao na Jakuševac.

I na kraju, ako je gradonačelnik u svojoj izjavi o tome da su se pojedini ugovori sklapali bez natječaja mislio na "aferu Agram", želimo ga podsjetiti da se našem vlasniku sudi isključivo za neimovinsku korist, odnosno da nije bilo štete za Zagrebački holding, što je u svom vještačenju potvrdio i ovlašteni sudski vještak izabran od strane USKOK-a, kao i da je tada cijena za preuzimanje i oporabu glomaznog otpada bila 520 kn/t", napisali su iz C.I.O.S.-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Podsjetimo, u ponedjeljak je objavljeno kako je posao zbrinjavanja biootpada, koji je jedan od najvrijednijih zagrebačkih poslova, težak 36 milijuna kuna, gradska vlast dala tvrtki poduzetnika Petra Pripuza, vlasnika C.I.O.S Grupe čija je ponuda bila povoljnija od one austrijskog konzorcija. Kritičari su to ocijenili kao još jedan Tomaševićev poraz, a on tvrdi da nikad nije rekao da Pripuz više neće dobivati poslove od Grada.  

Gradonačelnik kaže kako je rješenje privremeno te da se ugovor sklapa na godinu dana. Grad ima u planu napraviti svoju kompostanu. 

RTL Vijesti/ 19.10.2021. u 16:49
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
dresura pasa

Policija ga je otpisala jer je preagresivan, s novom vlasnicom sve se promijenilo: 'Važna je rana socijalizacija'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba