konferencija u gradskoj upravi / Tomašević otkrio: Privatni zaštitari čuvali su 85 gradskih stanova i prostora, cijena za 7 mjeseci - 26 milijuna kuna!

"Ne sudjelujem u izboru ponuđača, već je Povjerenstvo odabralo konzorcij Ce-za-r i Eko-Flor Plus, a ja samo trebam potpisati odluku", pojasnio je Tomašević

19.10.2021.
10:50
VOYO logo

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević kazao je da je posao dodjele zbrinjavanja biootpada tvrtkama poduzetnika Petra Pripuza odrađen po zakonu te da je odabrana najpovoljnija ponuda na natječaju. 

Podsjetimo, u ponedjeljak je objavljeno kako je posao zbrinjavanja biootpada, koji je jedan od najvrijednijih zagrebačkih poslova, težak 36 milijuna kuna, gradska vlast dala tvrtki poduzetnika Petra Pripuza, vlasnika C.I.O.S Grupe čija je ponuda bila povoljnija od one austrijskog konzorcija. Kritičari su to ocijenili kao još jedan Tomaševićev poraz, a on tvrdi da nikad nije rekao da Pripuz više neće dobivati poslove od Grada.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik kaže kako je rješenje privremeno te da se ugovor sklapa na godinu dana. Grad ima u planu napraviti svoju kompostanu. 

Nema smanjenja stipendija za učenike i studente

Danijela Dolenec, zamjenica gradonačelnika, prvo je komentirala situaciju sa stipendijama koje bi se, prema prijedlogu Grada u javnoj raspravi, smanjile, ali bi se proširio broj korisnika. No, na prijedloge izmjena koje je Grad dao stiglo je puno prigovora. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Htjeli smo proširiti pristup obrazovanju, posebno za ranjive skupine. Također, htjeli smo istaknuti univerzalnost", istaknula je. 

Uvažavajući prigovore koji su stigli, stipendijski programi imat će ipak i dalje iste iznose za učenike i studente - 2700 za učenike i 3800 za studente. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekt solarnih elektrana na krovovima

Gradonačelnik Tomašević izvijestio je o programu "Sunčani krov" koji ide na sjednicu Gradske skupštine i kojim se želi povećati količina obnovljivih izvora energije u metropoli. Instalirale bi se solarne eletrane na krovove zgrada. Cilj je od 2022. do 2024. doći do 50 MW integriranih sunčanih elektrana. 

"Doći će do pokretanja privatnih investicija od 300 milijuna kuna. Jedva čekamo", istaknuo je.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pripuz i biootpad: Sve je po zakonu

Kad je riječ o zbrinjavanju biootpada, kazao je da to treba razlikovati od glomaznog otpada koji Grada Zagreb može zbrinjavati sam. 

"Biootpad, budući da Grad u svih 20 godina nije izgradio svoju kompostanu, nemamo kapacitete za zbrinjavanje i mora obradu raditi u suradnju s privatnim poduzećima. Mi smo bili ti koji smo rapisali novi natječaj. Ne sudjelujem u izboru ponuđača, već je Povjerenstvo odabralo konzorcij Ce-za-r i Eko-Flor Plus, a ja samo trebam potpisati odluku", pojasnio je Tomašević naglašavajući da je sve provedeno po zakonu te da se ugovor sklapa na godinu dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vraćam se na glomazni otpad: Čistoća je provela natječaj za najam drobilice. Imali smo jednu ponudu od nula kuna, a to smo morali odbiti jer nije u skladu sa zakonom", dodao je.

Razbacivanje milijunima na zaštitare

Osvrnuo se i na zaštitu gradskih poslovnih prostora i stanova koji je sklopljen krajem prošle godine s tvrtkom Bilić-Erić na 25 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad smo radili rebalans u tri proračunske stavke je bio iznos od 6,9 milijuna kuna da bi račun do 31. srpnja bio 26,5 milijuna kuna. Dakle, na stavci koja je bila 6,9 milijuna kuna u 7 mjeseci iznos je narastao na 26,5 milijuna kuna", istaknuo je i pojasnio: 

"70 praznih stanova i 15 poslovnih prostora je čuvano 24 sata dnevno od privatnih zaštitara da netko ne bi provalio u njih. Trošak čuvanja jednog stana koštao je 332 tisuće kuna bez PDV-a. To znači da za trošak čuvanja jednog gradskog stana da netko ne provali u njega, za dvije godine mogli smo kupiti novi stan. Čuvali smo ih kao da su Fort Knox. A predviđene stavke probijene su četiri ili pet puta." 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je da su istražna tijela obaviještena o svemu. Inače, vlasnik tvrtke Bilić-Erić je suprug bivše pročelnice za gospodarstvo Mirke Jozić. 

"Promijenili smo tu praksu čim smo saznali za nju, prestali smo s tom uslugom da se čuva svaki stan pojedinačno, nego da se obilaze s vremena na vrijeme. Instalirali smo protuprovalna vrata, što mi se čini kao bolja mjera. Samo s ovim čuvanjem smo po postojećem ugovoru taj trošak smanjili 12 puta", istaknuo je.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo