Nove smjene u Zagrebu / Tomašević otpustio direktora Plinare: Napravio propust zbog kojeg će cijena plina biti veća za poduzeća

Image
Foto: RTL

'Najviše će utjecati na one kojima je cijena energenata u ukupnim troškovima značajna, posebno u proizvodnim djelatnostima'

14.10.2021.
20:43
RTL
VOYO logo

Nastavljaju se smjene u zagrebačkim gradskim poduzećima, a najnoviji otpisani kadar je direktor tvrtke Gradska plinara Zagreb-Opskrba, Igor Pirija.

Odluku je gradonačelnik Tomislav Tomašević donio nakon što je ustanovljeno da je Pirija učinio određene propuste kod nabave plina, zbog čega će on za Zagrepčane od 1. studenog biti i tri puta skuplji, otkriva Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U toj tvrtki u sastavu Zagrebačkog holdinga upravo traje unutarnja kontrola da bi se utvrdilo kako je došlo do propusta u osiguravanju dovoljnih kapaciteta prirodnog plina.

Uprava GPZ-a-Opskrba, krivo je procijenila i nije na vrijeme osigurala dovoljne količine plina po znatno nižim cijenama, pa su sada prisiljeni nakon poremećaja na tržištu kupovati plin na burzi po tri do četiri puta većoj cijeni. Zbog toga su najavili i poskupljenje tog energenta svim poduzetnicima, pa čak i onima s kojima imaju potpisane ugovore o zajamčenoj cijeni plina, što je prvi put u povijesti da se neće poštivati ugovorne obveze, piše spomenuti dnevni list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ne bi trebalo biti zime /

Cijene plina divljaju, no u Hrvatskoj do proljeća neće rasti: 'Imamo osigurane dovoljne količine tog energenta'

Image
ne bi trebalo biti zime /

Cijene plina divljaju, no u Hrvatskoj do proljeća neće rasti: 'Imamo osigurane dovoljne količine tog energenta'

GPZ-Opskrba morala je ići na ovaj drastičan potez jer bi inače došli u tešku financijsku situaciju u kojoj bi upitni postali radna mjesta i plaće 130 zaposlenika, pa i opstanak tvrtke, a iz Grada sada procjenjuju da bi se gubitak mjerio na razini do 100 milijuna kuna.

Iz Grada napominju kako je za kućanstva i javne ustanove, poput škola i vrtića, osigurana dovoljna količina plina i za njih se cijena neće mijenjati. I iz Vlade su, podsjetimo, poručili kako građani do 1. travnja mogu biti mirni jer se dotad cijena plina neće mijenjati, unatoč poremećajima na tržištu. Kada je riječ o poduzetništvu koje kupuje plin od GPZ-Opskrbe, njihovu cijenu ne regulira država, odnosno HERA, nego cijenu slobodno formira prodavatelj po ugovornim uvjetima koji ovise i o kretanju tečaja eura i dolara. No, zbog destabilizacije na plinskom tržištu i zato što na vrijeme nisu osigurali dovoljne količine plina po povoljnoj cijeni, GPZ-Opskrba donijela je odluku kojom uvodi privremenu korekciju plina svim kupcima iz kategorije poduzetništva u trajanju od pet mjeseci, od 1. studenoga 2021. do 31. ožujka 2022. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najviše će utjecati na one kojima je cijena energenata u ukupnim troškovima značajna, posebno u proizvodnim djelatnostima. Oni su ipak najviše pogođeni, kao i sve djelatnosti koje u strukturi troškova imaju neki udio transportnih troškova zbog povećanja cijena nafte", pojasnio je predsjednik HUP-ove udruge malih i srednjih poduzetnika Igor Škrgatić za Jutarnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo