PREDIZBORNA KAMPANJA / Tomašević: 'Potez Kolinde Grabar-Kitarović je dvoličan i licemjeran'

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

'Ona je na neki način pripremila teren za ovo što se danas događa', upozorio je

19.6.2020.
14:57
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Čelnik platforme Možemo! Tomislav Tomašević ocijenio je u petak dvoličnim i licemjernim potez bivše hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koja je čelniku Domovinskog pokreta Miroslavu Škori pokazala srednji prst na društvenim mrežama zbog njegovih izjava o pobačaju i silovanju.

Image
komentar predsjednika /

Milanović: 'Srednji prst mi ne znači ništa, on može biti duhovit, može biti vulgaran. Ovisi o kontekstu'

Image
komentar predsjednika /

Milanović: 'Srednji prst mi ne znači ništa, on može biti duhovit, može biti vulgaran. Ovisi o kontekstu'

Grabar-Kitarović time se pridružila ženama koje su srednjim prstom komentirale izjave Škore i još nekih političara o pravu silovanih žena na pobačaj, fotografiravši se i sama s podignutim srednjim prstom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomašević je na konferenciji za novinare na kojoj su platforma Možemo! i Zagreb je naš! predstavili glavne predizborne programske smjernice iz područja kulture, za potez Grabar-Kitarović rekao da ga je iznenadio s obzirom na to da je ne tako davno bivša predsjednica ugostila predstavnike Hoda za život.

"Iznenadnu promjenu stajališta preko noći" Tomašević vidi iz perspektive "specijalne misije u koju ju je HDZ poslao da se oduzmu neki glasovi Mostu i Domovinskom pokretu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nevjerojatno mu je, neprihvatljivo i sramotno, kaže, da se predizborna kampanja u 21. stoljeću vodi preko ženskog tijela. Bivšu predsjednicu je optužio da je, dok je bila na vlasti, na neki način pripremila teren za ovo što se danas događa.

Platforme Možemo! i Zagreb je naš! predstavile su u petak predizborne programske smjernice iz područja kulture, poručivši da će se uvijek zauzimati za kulturu slobode i slobodnu kulturu, demokratičnu i uključivu, a izrazito se boriti protiv jednoumlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Planiraju povećati izdvajanja za kulturu

Marta Kiš rekla je da je potres u Zagrebu razotkrio koliko je "nebrige i neulaganja u kulturu", a Goran Sergej Pristaš ocijenio je da mjere donesene nakon pandemije i potresa nisu dovoljno obuhvatne da bi riješile probleme koji su postojali i prije krize kao što su: potplaćenost, socijalna nesigurnost i ovisnost o europskim sredstvima. 

U Hrvatskoj se donose interventne mjere, nema sustavnog planiranja ni razvoja kulturne scene. "Planiramo to prekinuti povećanjem izdvajanja za kulturu, s ciljem povećanja produkcijskih sredstava i izjednačavanja produkcijskih uvjeta u institucionalnom i neinstitucionalnom sektoru kako bi se stvorili uvjeti za sigurnost kulturnih djelatnika i dostojanstven rad", rekao je Pristaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od temeljnih stupova njihova plana je decentralizacija kulture i jačanje kulturnih centara izvan Zagreba.

Urša Raukar Gamulin istaknula je da je upravo hrvatska kultura održala kontinuitet ideje o samostalnoj državi, a nakon što je ona ostvarena kultura je postala "zadnja rupa na svirali o kojoj se nitko ne brine".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U platformi će se, ističe, zauzimati za transformaciju u ustanovama u kulturi tako da se makne politička podobnost kao glavni kriterij za izbor ravnatelja i voditelja institucija te za širenje i osnaživanje mreže kulturnih centara.

Vili Matula optužio je HDZ i SDP da su u dva desetljeća marginaliziranjem kulture doveli do toga da danas javnost kulturne djelatnike doživljava kao uhljebe, kao one koji su najveći potrošači javnih sredstava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako na vlast dođe koalicija HDZ-a i Škorina 'Imovinskog pokreta', može se pretpostaviti da će HDZ kulturu prepustiti svojim svjetonazorskim čistačima s krajnje desnice koji će kulturu i obrazovanje potpuno uništiti", kaže Matula.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo