UVRĐUJE SE UZROK POŽARA / Tomašević: 'Za nesreću u Frankopanskoj internu istragu provest će Holding'

Image
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Požar u Frankopanskoj izbio je kad je prilikom sanacije vodovodne cijevi pukla plinska cijev i zapalio se plin

1.6.2022.
17:00
Davorin Visnjic/PIXSELL
VOYO logo

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izvijestio je u srijedu da je u tijeku policijski očevid za nesreću u Frankopanskoj ulici, u kojoj su stradali radnici "Vodoopskrbe i odvodnje" te najavio da će internu istragu provesti i Zagrebački holding.

Tomašević je rekao da je to bila jedna od tema o kojoj je danas razgovarao s cijelom Upravom Zagrebačkog holdinga kako bi se utvrdilo je li bilo propusta u procedurama i je li riječ o sustavnom problemu ili se procedure nisu poštovale, pa je riječ o pojedinačnom problemu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To se mora sad raščistiti do kraja da se utvrde svi uzroci kako se to više nikad ne bi ponovilo", rekao je i dodao kako se u jedan posto slučajeva prilikom sanacije vodovodnih cijevi oštete plinske.

Image
oglasila se i policija /

Četvorica djelatnika Vodoopskrbe zadobila ozljede u požaru. Jednom prijeti transplantacija kože

Image
oglasila se i policija /

Četvorica djelatnika Vodoopskrbe zadobila ozljede u požaru. Jednom prijeti transplantacija kože

Požar u Frankopanskoj izbio je kad je prilikom sanacije vodovodne cijevi pukla plinska cijev i zapalio se plin, a zbog visokog plamena pregorjele su tramvajske žice pa je na tom dijelu bila isključena struja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tim "Gradske plinare" bio je na terenu u Frankopanskoj prije nego što se pojavio plamen. "A što se tiče plamena, koji je trajao do gotovo dva sata u noći, to je povezano s time da kad se zatvaraju ventili ne zatvaraju se na jednom mjestu pa ostaje nešto plina u cijevi i to traje dok se skroz plin ne zatvori", dodao je.

Tomašević je rekao da nije posjetio ozlijeđene radnike "Vodoopskrbe i odvodnje" (ViO), ali da su po dolasku u Frankopansku komunicirali s bolnicom i dežurnim liječnikom koji ih je izvijestio o ozljedama radnika budući da su neki od njih tada bili i u šoku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dvojica radnika 'Vodoopskrbe i odvodnje' su odmah otpuštena kući, a dvojica su zadržani u bolnici, jedan s lakšim, a drugi s težim tjelesnim ozljedama. Njihovo zdravstveno stanje se i dalje utvrđuje, za sada se nadamo da su prognoze dobre, ali treba proći 72 sata kad je riječ o opeklinama da se vidi o kojem stupnju se radi, ali nadamo se punom oporavku", istaknuo je Tomašević.

Tomašević: Nije se ulagalo u cijevi kad je trebalo; novac otišao u zemljišne špekulacije

Rekao je da o očevidu policije ovisi završetak sanacije u Frankopanskoj ulici, a kada se završi očevid i stabiliziraju tamo stvari, onda će se normalizirati i javni prijevoz. Najavio je da će se šteta koja je u Frankopanskoj nastala poslovnim subjektima i građanima pokriti iz police osiguranja Zagrebačkog holdinga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomašević je izvijestio da je prošle godine bilo 206 intervencija "Gradske plinare", od toga 22 vezano za gradska poduzeća - četiri za "Zagrebačke ceste" i 18 za ViO, zato što je došlo do fizičkog oštećenja plinske cijevi i isticanja plina, a ove godine ih je bilo oko stotinu, od toga četiri vezano za ViO, uključujući Frankopansku te današnje oštećenja cijevi u Koprivničkoj ulici prilikom radova na kanalizaciji gdje su ekipe Plinare odmah zatvorile plin i sanacija je u tijeku.

Na pitanje je li točno da od 2013. ne postoji tim za intervencije u "Gradskoj plinari" koji je aktivan cijelu noć, Tomašević je odgovorio da, ako je to istina, trebaju pojačati tim za intervencije te će to i napraviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomašević je ustvrdio kako puknuća cijevi u Zagrebu govore da se "nije ulagalo u cijevi kad se trebalo ulagati", a da je novac koji je emitiran na međunarodnom tržištu od strane Zagrebačkog holdinga, umjesto u vodoopskrbnu mrežu, otišao je na kupovinu zemljišta, zemljišne špekulacije i takve stvari.

"Da bi se zamijenila cijela vodoopskrbna mreža potreban je intenzivni rad od osam godina i investicija između dvije i tri milijarde kuna, a od te investicije dvije milijarde kuna planiramo povući iz EU sredstava. Na tome se trenutno radi, već je 200 milijuna kuna bilo potrošeno u zadnjih godinu dana na investicije vodoopskrbne mreže od strane ViO-a", istaknuo je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo