NEZADOVOLJNI GRAĐANI / Tomašević želi zatvoriti farme svinja na Jakuševcu, no poljoprivrednici poručuju: 'Prvo vi maknite smeće'

Jeste li znali da samo 15-ak minuta od središta Zagreba živi nekoliko stotina grla svinja, krava i peradi?

16.3.2022.
7:25
VOYO logo

Tako u zagrebačkoj četvrti Jakuševec nemaju problema samo sa smradom s odlagališta otpada, već se mnogi žale i na smrad svinjca.

Uzbuna u kokošinjcima i svinjcima na Jakuševcu. Kao da njuše da im se nešto sprema jer iz Grada poručuju u Zagrebu farmama više nije mjesto.

Image
prvo srce već je presađeno /

Njemački istraživači uzgajat će svinje za transplantacije srca ljudima

Image
prvo srce već je presađeno /

Njemački istraživači uzgajat će svinje za transplantacije srca ljudima


"Veli na mamutici svinje smrde. A ovdje na dvorištu ako osjetite smrad ja ih badava dam", kaže nam poljoprivrednik Josip Bedeković

Gospodin Josip živi točno preko puta odlagališta i cijeli život se bavi poljoprivredom. Ima pure, kokoši, svinje i krave.

"Da ih budu otpeljali na silu, pa neka voziju. Partizani su mom dedi čistili tavane pa nek i ovi očistiju, izgleda da drugo ne znaju", tvrdi Bedeković.

Naredba prema kojoj se domaće životinje ne smiju držati u urbanom dijelu Zagreba, donesena je prije 12 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


"Bivši gradonačelnik Bandić je 10 puta produživao taj rok i posljednji rok je bio do 31.12.2020. Od 1.siječnja prošle godine, to je sada već 15 mjeseci, bez ikakve pravne osnove, određene osobe drže domaće životinje", poručuje Matej Mišić, vijećnik Vijeća Gradske četvrti Novi Zagreb - Istok.

Upozoravali su ih i prijašnjih godina, no nitko ih nije dirao do sada.

"Što se tiče farma svinja to je nešto što se može sutra, ne može nego mora, sutra zatvoriti s obzirom da sada ugrožava na neki način kvalitetu života građana koji tamo žive. Ako se 38 farmi moglo zatvorit, onda može i tih 9", objašnjava gradonačelnik Zagreba, Tomislav Tomašević.


No i tu prste ima politika. Neki su životinje već maknuli jer su, tvrde poljoprivrednici, dobili izdašne svote za to. Dok je drugima nuđeno mnogo manje. Kažu, prebacili bi se na neku drugu djelatnost, ali koči ih svjetska kriza.

"Cijena goriva je 14 kuna, plavi dizel 9 i pol. Meni treba 10 tisuća kuna da ja krenem iz dvorišta da svu svoju mehanizaciju napunim sa naftom. Vele oni meni ratarstvo, evo i sad kaj raditi, kam krenuti", pita se poljoprivrednik Ivica Havidić

Problem je nastao kada im je u susjedstvu počela masovnija gradnja stambenih zgrada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


"Čujte ak su oni mislili imat životinje, onda nisu trebali tu zemlju prodavat i da se zgrade grade", poručuje Đurđa iz Jakuševca. 

"Smrdi to. -Što radite onda, zatvarate li prozore, jel vam smeta za veš? Zatvaram prozore", kaže Ana

"A milijuni kubika kompostane, plinovi, drobilica, to nikomu ne smrdi", smatra Bedeković. 

Pa gradonačelniku poručuju, kada on makne smeće s Jakuševca, maknut će i oni svoje svinje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo