evo i 'u ime obitelji', opet

Roditelji odgojiteli prijavili Grad Zagreb; u pomoć priskočio bivši Bandićev pročelnik, Željka Markić...

Bivši Bandićev pročelnik kaže da je dao simbolični paušalni iznos odvjetnici koja je objedinila 320 zahtjeva roditelja koji su najavili tužbe

Irena Pirjać/ 12.1.2022. u 20:15

Borba roditelja i Grada Zagreba s ulice je prešla na sud. Tri udruge na Visokom upravnom sudu traže ocjenu zakonitosti ukidanja mjere roditelj odgojitelj.  

Na adresu Visokog upravnog suda stižu tužbe roditelja odgojitelja, jedna je već tu, druge dvije stići će krajem ovog i početkom sljedećeg tjedna. Grad Zagreb ne odustaje od ukidanja te mjere, za koju tvrde da je neučinkovita i godišnje stoji više od 500 milijuna kuna. 

U cijeloj priči bizarno je da je sadašnjeg poslodavca i svog šefa Tomislava Tomaševića tužio njegov savjetnik - nekad bliski suradnik pokojnog gradonačelnika Milana Bandića.

Irena Pirjać...

"Očekujemo da će sud zaista brzo reagirati zato što ovoj odluci ovisi jako veliki broj ljudi. Želimo da se odluka koju mi smatramo nezakonitom, i želimo da i sud kaže da je nezakonita i vrati nam naša stečena prava", kaže Dunja Jeleč, koordinatorica Građanske inicijative "U djeci je budućnost", koja se bori protiv ukidanja mjere roditelja odgojitelja.

Image
roditelji odgojitelji

Roditelji odgojitelji kreću u pravnu bitku: Tomaševića idući tjedan očekuju tri tužbe zbog ukidanja demografske mjere

Image
roditelji odgojitelji

Roditelji odgojitelji kreću u pravnu bitku: Tomaševića idući tjedan očekuju tri tužbe zbog ukidanja demografske mjere

Mjerom, koja se ukida 30. travnja, obuhvaćeno je gotovo 5800 obitelji. Roditelji će tražiti da sud taj rok produži.

Upravo se čita

Image
'zdravstvo se raspada'

Vidović Krišto proziva Plenkovića: 'Hitna je diskutirala s Matijanićem, a Jandrokovića su vozili na snimanje pluća'

"Prijedlog je vezan uz  30. travnja i ako bude odobren, bit će to jako dobro, umirit će mnoge obitelji", rekla je Ana Marija Berbić Lacko, predsjednica Hrvatske udruge roditelja odgojitelja. 

Sa svime će i na Ustavni sud, najavili su iz inicijative "U ime obitelji", jer odluku grada smatraju i neustavnom. 

"Neprihvatljivo je da netko unatrag ukida nešto što je tijelo lokalne samoprave dodijelilo. To bi bilo kao da sutra ujutro premijer Plenković kaže 'ukidam od 1. svibnja nove kredite kojima se ljudima subvencionira kamata'. Da kaže da nije dovoljno učinkovita mjera i da ju on mijenja, unatrag. Pa što bi ljudi, koji su kupili stanove, imaju djecu, organizirali svoj život, tada rekli?", pitala je Željka Markić, čelnica inicijative "U ime obitelji". 

Uz roditelje je stao i gradonačelnikov aktualni savjetnik Ivica Lovrić. Iako na gradskoj plaći, pravnu bitku protiv grada, kaže, financira sam. 

"Ovdje nastupam isključivo kao odgovoran građanin. Ovo je građanska politička aktivnost koju financiram iz svojih sredstava. Radi se o jednom simboličnom, paušalnom iznosu koliko ću ja platiti odvjetnici koja je objedinila ovih 320 zahtjeva roditelja", rekao je Lovrić

Na novinarsku konstataciju da i njegova privatna sredstva proizlaze iz blagajne grada s obzirom na to da je na gradskoj plaći, rekao je: "Moja privatna sredstva dolaze temeljem moga rada i plaće". 

Na kraju će spor platiti onaj koji ga izgubi. Iz grada odgovaraju da povratka nema. 

"Grad Zagreb, neovisno o mišljenju pojedinih službenika Gradske uprave i pojedinih građana, neće odustati od izmjena Odluke o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja", poruka je iz Grada Zagreba.

A roditelji odgojitelji poručuju: Ako sud ne presudi njima u korist, slijedi tužba gradu. 

Irena Pirjać/ 12.1.2022. u 20:15

Više s weba

Pročitajte još

Image
epidemija

Stožer objavio nove podatke o zaraženima: Umrlo je 14 ljudi

Više s weba