pisala biskupu / Tomašić o zabrani mise na Bleiburgu: 'Austrijska crkva podlegla agresivnim lijevim lobijima'

Image
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Katolička Crkva u Koruškoj u petak je odbila molbu HBK za održavanjem mise u Bleiburgu

9.3.2019.
12:58
Ivica Galovic/PIXSELL
VOYO logo

Europarlamentarka Ruža Tomašić osudila je u subotu zabranu održavanja mise na Bleiburgu i priopćila da je do takve odluke došlo zbog utjecaja agresivnih lijevih lobija na vrh crkvene hijerarhije u Austriji.

Katolička Crkva u Koruškoj u petak je odbila molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanjem mise u Bleiburgu zbog toga jer se ta misa politički instrumentalizira i šteti ugledu Katoličke Crkve. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

Ruža Tomašić u otvorenom pismu biskupu biskupije Gurk-Klagenfurt kaže da je zabrana održavanja mise "skandalozan i šokantan čin vrijedan svake osude".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tvrdnja austrijske biskupije o tome kako je misa na Bleiburškom polju dio političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom tumačenju i percepciji povijesti može se jasno protumačiti kao čisti politički čin koji ima svoj izvor u utjecaju agresivnih i beskrupuloznih lijevih lobija na sami vrh hijerarhije austrijske Katoličke Crkve", stoji u pismu konzervativne hrvatske europarlamentarke.

Tomašić naglašava kako je "otužno što Crkva bespogovorno prihvaća takvu vrstu indoktrinacije" zaostale iz nekih bivših režima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se skup, koji se svake godine održava u sjećanje na žrtve vojske ustaške NDH i civila koji su se s njom povlačili prema Austriji i stradali kao žrtve komunističke odmazde, zbiva na privatnom posjedu, održavanje mise iziskuje dozvolu nadležne crkve u Koruškoj.

Austrijska država se od prošle godine počela pojačano kritički odnositi prema skupu u Bleiburgu, na inicijativu nekoliko austrijskih zastupnika Europskog parlamenta. Nedavno je stupio na snagu i zakon koji zabranjuje ustaške simbole, kakvi su sporadično uvijek pratili skup u Bleiburgu i davali mu dozu ustaške nostalgije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska biskupska konferencija u svojoj je reakciji izrazila duboko neslaganje s odlukom koruške biskupije i naglasila da je "svih proteklih godina, a napose prošle 2018. godine, euharistijsko slavlje je proticalo dostojanstveno kako i priliči toj najuzvišenijoj molitvi Crkve", naglašava u priopćenju HBK. 

Bernardić: Došlo je vrijeme da Hrvatska zabrani fašističke simbole

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić izjavio je u subotu u Požegi, komentirajući odluku Katoličke crkve u Koruškoj da ove godine ne dopustiti slavljenje mise zadušnice na bleiburškom polju, kako je došlo vrijeme da Hrvatska zabrani fašističke simbole te podsjetio kako je Austrija, bez obzira na desničarsku i konzervativnu vlast, zabranila isticanje fašističkih simbola te upotrebu mise u političke svrhe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Došlo je vrijeme da se o tome osvijeste i oni koji vode Vladu te zabrane takve simbole i da se Hrvatska konačno okrene prema budućnosti. Da bi se okrenula prema budućnosti, mora zauvijek raskrstiti s avetima prošlosti i zabraniti upotrebu fašističkih simbola", rekao je Bernardić.

Komemoracija u Bleiburgu, dodao je, zloupotrebljava se u političke svrhe te se tamo nose uniforme propalih fašističkih, nacističkih i ustaških režima pod čijim znakovljem su ubijani milijuni ljudi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je nedopustivo i ne samo da baca ogromnu ljagu na one koji tamo dolaze, nego na cijelu našu zemlju, a to nam ne treba. Ako želimo biti dio slobodne i moderne Europe Hrvatska se mora okrenuti budućnosti. Pijetet prema žrvama je jedno, ali zloupotreba pijeteta s veličanjem nacističke i fašističke idologije je nedopustiva u 21. stoljeću ",  rekao je Bernardić.  

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo